Sport

FOTO | Micuții șahişti de la C.S.M. Focşani 2007 s-au întrecut la Cupa „Ziua Limbii Române”

Anton Soare
6 sep 2023 963 vizualizări

În fiecare an. pe 31 august. în ţară, în Republica Moldova şi aproape în toate comunităţile româneşti din lume sărbătorim ziua limbii române, ca un omagiu adus participanţilor la Adunarea Naţională de la Chişinău din 27 august – 01 septembrie 1989 când, printre alte deziderate, deputaţii au reuşit la 31 august declararea limbii române ca limbă de stat în Moldova şi adoptarea grafiei latine.

Cu ocazia Zilei Limbii Române, şahiştii copii şi juniori mici care fac pregătire la C.S.M. Focşani 2007 în semn de omagiu au desfăşurat competiţia de şah CUPA ZIUA LIMBII ROMÂNE, desfăşurată pe două turnee pe categorii de vârstă. Pentru şahişti U 14 ani a fost organizat Turneul A, câştigat de Andrei Mălureanu de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, urmat de Mihai Oţelea-Antonesi şi David Bocu, ambii de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani. Pentru copii U8 a fost organizat Turneul B, câştigat de David-Constantin Ailincuţei de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, urmat de Daniel Sava de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani şi Mihail Bocu de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani.S-a jucat şah rapid, fiecare cu fiecare, pe parcursul mai multor zile pentru a putea participa cât mai mulţi şahişti.

Pe ceilalţi competitori îi vom nominaliza în ordine alfabetică: Antofi Maria-Antonia de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ Focşani, Apărece Medeea-Maria de la de la Grădiniţa Nr. 19 Focşani,Apărece Rareş-Ştefan de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Apostu Eduard de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Berehoi Nectarie de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani,  Boicu Mihail-Sebastian de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Constantin Iris de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, Dămăceanu Carol-Alexandru, Dămăceanu David-Mihai, Dinu Ianis,toţi trei de la Şcoala Gimnazială „Oana Diana Renea“ Focşani, Draghiea Eduard-Ştefan, Enache Andrei-Nicolae,Manolache Alexandru-Eduard, Movileanu-Petru Raul, toţi patru de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani,Morărescu David de la de la Şcoala Goleşti, Motoc Eric-Mihai de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani,  Neagu Miruna-Elena de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani, Negru Călin-Andrei, NichitoiuIanis-Andreiambii de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Nistoroiu Sofia de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ Focşani, Pavăl Maria de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Pavăl Melania, Pintilie Vladimir, Rotilă David-Mihaitoţi trei de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 18 Focşani, Robu Patrik-Andreide la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Rotilă Luca-Ştefan de la Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret“ Focşani, Rusu George de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Simion Mateeade la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Stănescu Rareş-Petru de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Şerban Eva-Teodora de la Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret“ Focşani şiUngureanu Darius de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani.

Au fost oferite diplome pentru toţi participanţii, medalii mult mai multe decât de obicei şi câte o cupă câştigătorului de la fiecare dintre cele două turnee. Au fost foarte multe medalii pentru a oferi o compensaţie mai multor competitori care de foarte multe ori termină în clasament în urma unui medaliat la doar un punct (echivalentul unei singure victorii, sau a două remize) sau doar la o jumătate de punct (echivalentul unei singure remize) fără să primească vreodată medalii sau primind foarte rar.

Este de remarcat preocuparea unor şahişti care la fiecare competiţie doresc să participe şi să obţină locuri fruntaşe. Se poate observa progresele pe care le fac unii copii conştiincioşi atât din punct de vedere tehnic cât şi din punct de vedere al conduitei. Să-l remarcăm pe Stănescu Rareş-Petru care a avut curajul să se confrunte cu jucători mai buni jucând la turneul pentru copii de vârstă mai mare decât cea a lui. S-o remarcăm pe mezina competiţiei Pavăl Melania care a acceptat fără rezerve să participe la concurs deşi abia începuse pregătirea de foarte puţin timp.

Dar avem şi două umbre. Mai este mult de lucrat la disciplina de joc (mai ales la păstrarea liniştii). A doua umbră se referă la uşurinţa cu care unii şahişti după câteva concursuri în care nu primesc medalii nu mai vin la concursuri ci doar la pregătire cu falsa iluzie că după ce se mai pregătesc pot obţine rezultate mai bune. Participarea la concursuri tari este un factor indispensabil progresului şi absenţa de la concursuri îi lasă şi mai mult în urma celor care participă şi la pregătire şi la concursuri. Dar principala vină nu o au micii şahişti ci noi instructorii, părinţii şi bunicii care nu găsim cele mai bune metode de încurajare. M-a lăsat fără replică acum câţiva ani o bunică, de altfel, foarte de admirat pentru grija ei de zi cu zi pentru nepot, când la finalul unui concurs în care nepotul nu luase decât diplomă, l-a luat repede acasă ca să nu prindă festivitatea de premiere şi să nu vadă că alţii primesc medalii sau cupe şi el nu.

Organizatorii competiţiei au fost Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ care a asigurat cupele, medaliile şi diplomele şi C.S.M. Focşani 2007 care a asigurat locaţia, arbitrajul şi asistenţa tehnică şi cu sprijinul Direcţiei Judeţene de Sport Vrancea.De buna desfăşurare a concursului s-au ocupatdirectorii de turneu Iulian Başturea şi Elena-Adelaida Isac, arbitrul şef Mihai Strîmbu, arbitrul de salăAnton Soare (în dublă calitate de instructor la C.S.M. Focşani şi prim vicepreşedinte la Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor„Regina Maria“), inspectorul sportiv Lucica Dulcescu, Liviu Iris, Mircea Niţu, Ionel Marinşi Bucur Dobrin.

Anton Soare

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.