Sport

Cupa 1 Decembrie la șah, ediția 2019, la Focșani, pentru copii și juniori mici nelegitimați inițiați sau în curs de inițiere până la 9 ani

Ziarul de Vrancea
4 dec 2019 2698 vizualizări
Filip-Andrei Toia, în vârstă de 7 ani, a obținut victoria în toate partidele jucate iar fișele lui pe care și-a notat partidele mutare cu mutare arată ca ale unui copil cu doi-trei ani mai mare
Filip-Andrei Toia, în vârstă de 7 ani, a obținut victoria în toate partidele jucate iar fișele lui pe care și-a notat partidele mutare cu mutare arată ca ale unui copil cu doi-trei ani mai mare

În afara celor două competiții de șah desfășurate la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau din Focșani, șahiștii au dedicat Zilei Naționale a României încă un turneu rezervat copiilor și juniorilor mici nelegitimați inițiați sau în curs de inițiere până la 9 ani. Acest al treilea turneu a început pe 18 noiembrie 2019 la sala de pregătire a C.S.M. Focșani 2007 și s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile, încheindu-se pe 3 decembrie 2019.

S-a jucat în sistem turneu fiecare cu fiecare, șah clasic. A fost o premieră pentru județul nostru deoarece până acum șah clasic jucau numai juniorii legitimați sau seniorii și foarte rar copiii legitimați dar niciodată copiii nelegitimați. Dificultatea a fost mai mare, mai ales pentru notarea partidelor pe fișă, fiind zile când un jucător mai mic într-o ședință de pregătire nu reușea să joace mai mult de o partidă pe ședință. Începutul a fost făcut, urmează pe viitor să se joace partide de șah clasic sau blitz de către copiii nelegitimați și în Vrancea.

Concursul s-a încheiat cu victoria fără dubii a lui Filip-Andrei Toia, care a obținut victoria în toate partidele jucatee iar fișele lui pe care și-a notat partidele mutare cu mutare arată ca ale unui copil cu doi-trei ani mai mare. La cei 7 ani ai săi el s-a clasat înaintea unor jucători de 8 sau 9 ani. Șahul clasic în care timpul de gândire alocat este mult mai mare este, de regulă, agreat de jucători cu multă răbdare, care analizează mai mult până să mute. Să fie oare un paradox ca zvârluga năvalnică și nestăpânită Filip, la care predomină temperamentul coleric, să se afirme tocmai în proba mai bine agreată de cei mai bine „așezați“, răbdători și calmi din temperamentele flegmatic și melancolic?

Pe locul al doilea în clasamentul general s-a clasat Ștefan Cristudor, tot de 7 ani. El a venit la pregătire la șah mai târziu dar în timp scurt a făcut niște progrese care ne dau, ca și în cazul lui Filip, mari speranțe că viitorul șahului este pe mâini bune. Dacă va continua tot așa, va putea partcipa anul următor, alături de Filip la campionatelenaționale de șah la categoria de vârstă sub 8 ani. Cu mai mulți ani în urmă participarea vrâncenilor la categoria sub 8 ani era o rara avis. În ultimii trei ani, Cristian-Gabriel Ungur (2017), David-Mihai Andrei (2018) și Ana-Maria Apostu (2019) au arătat cu rezultate foarte bune că se poate mai mult. De ce nu ar fi anul viitor și la prima categorie de vârstă doi participanți? Ar fi prea frumos!?

Pe locul al treilea în clasamentul general s-a clasat Ștefan-Daniel Ursu care a obținut și locul întâi la 8 ani. Consecvența și seriozitatea lui, frcvența foarte bună la cursuri au dat roade și la tot mai multe concursuri îl regăsim printre fruntași.

S-au mai remarcat, în ordinea de la cei mai mici la cei mai mari: Sebastian-Petru Ghimpu, locul întâi la 5 ani, Robert-Andrei Mureșan, locul întâi la 6 ani, Ioan-Alexandru Andrei, locul al doilea la 6 ani, Cosmin Mihu, locul al treilea la 6 ani, David-George Balaban, locul al patrulea la 6 ani, Ștefan Munteanu, locul al doilea la 8 ani, Maria-Sara Sandu, locul înti la 9 ani și Octavian Radu locul al doilea la 9 ani. Nu au participat la acest concurs șahiștii nelegitimați de 9 ani în curs de consacrare Denis Pilă, Adelin Dăscălescu și Giulia Lungu, promovați deja la o categorie superioară de pregătire.

 Informații  transmise de Anton Soare   instructor antrenor de șah la clubul CSM Focșani 2007                                                  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.