Sport

Care va fi finala Euro 2020?

Ziarul de Vrancea
3 iul 2021 674 vizualizări

Vineri și sâmbătă s-au desfășurat sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal și s-au stabilit semifinalele care vor avea loc marți și miercuri de la ora 22:00 pe stadionul londonez Wembley Ce spune tradiția turneelor majore despre cele două confruntări?

Italia – Spania (marți): Italienii au avut avantaj multă vreme la turneele majore. Dar la primul turneu final mondial disuptat în „Cizmă” și câștigat de „squadra” lui Vittorio Pozzo, gazdele au tremurat în sferturi. A fost 1-1, portarul de legendă al ibericilor, Ricardo Zamora și doar accidentarea stupidă a accestuia a făcut ca rejucarea să fie decisă cu 1-0 în favoarea italienilor. „Azzurrii” au câștigat și la Euro 1988, în Germania cu 1-0 (gol Gianluca Vialli) și la Cupa Mondială din 1994, 2-1 în sferturi. Au marcat cei doi Baggio (Dino și Roberto), respectiv Caminero. Cele mai recente confruntări directe între cele două țări latine au întors puțin balanța. La Euro 2008, în sferturi, Spania s-a impus la lovituri de departajare după un meci fără gol, au ratat pentru Italia redutabilii De Rossi și Di Natale, iar în 2012, derbiul Italia-Spania a fost cu repetiție. În grupă a fost scor egal 1-1 (Di Natale/ Fabregas), iar reîntâlnirea din finală a fost un dezastrul pentru italieni. 4-0 pentru „la roja” lui Vicente de Bosque (goluri marcate de David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres și Mata) dar italienii au un singur alibi. Au jucat o mare parte din repriza secundă în inferioritate, dar nu pentru vreo eliminare, ci pentru că Thiago Motta s-a accidentat grav și antrenorul Prandelli se grăbise cu schimbările. În fine, la Euro2016, a revenit tradiția: în optimi Italia a învins Spania cu 2-0, prin golurile marcate de Chiellini și Graziano Pellè. Palmaresul european favorizează însă Spania.Italia a câștigat titlul european în 1968, a fost finalistă în 2000 și 2014 și a luat bronz în 1988. Spania are trei titluri (1964, 2008, 2012).

Anglia – Danemarca (miercuri): Un meci fără istoricul semifinalei precedente. Danezii s-a întâlnit cu Anglia la competiția europeană din 1992 (Suedia) când au fost „invitați” de pe plajă în urma excluderii Iugoslaviei. A fost 0-0 în grupa A, dar nordicii au câștigat turneul. La Cupa Mondială, Anglia a învins Danemarca în 2002, în optimi, scor 3-0 pentru echipa lui Beckham și Owen. Prima dată când s-a vorbit de Danemarca la superlativ, la Euro 1984 în Franța, echipa pregătită atunci de germanul Sepp Piontek s-a calificat printr-o victorie uimitoare: 1-0 cu Anglia, pe Wembley. Englezii n-au decât două medalii de bronz europene (1968 și 1996), danezii nici una.

Așadar, tradiția „votează” pentru o finală Italia – Anglia.

Rezutatele din sferturi: Spania – Elveția 1-1 (3-1 la lovituri de departajare). Zakaria ('8 – autogol) / Shaqiri ('68); Italia – Belgia 2-1. Barella ('31), Insigne ('44) / Lukaku ('45 –penalty); Danemarca – Cehia 2-1 (2-0). Delaney ('5), Dolberg ('42) / Schick ('49); Anglia – Ucraina 4-0 (1-0).Kane ('4, '50), Maguire ('46), Henderson ('63).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.