Sport

Aşteptăm căruţa cu goluri

Ziarul de Vrancea
10 oct 2013 511 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:30, are loc penultima partidă a Romaniei din grupa D a preliminariilor europene ale Cupei Mondiale 2014: Andorra - Romania, în direct pe TVR 1

Pe "Estadi Comunal" din Andorra La Vella se dispută o întalnire a naţionalei Romaniei cu unul dintre lilipuanii fotbalului european, naţionala micului principat din inima Pirineilor, acolo unde se fac afaceri bune şi cumpărături ieftine. Însă tricolorii trebuie să-şi spele păcatele de la nefericitul meci cu Turcia cu consemnul să nu fie deloc scumpi la goluri şi să umple poarta catalanilor cu cat mai multe. Valoarea echipei gazdă din această seară este cunoscută: vorba lui Cornel Dinu, ospătari şi paznici de noapte. Jucători amatori, care luptă în marea majoritate în campionatul andorran, din care ies urgent încă din primul tur preliminar al Cupelor Europene. Plus vreo caţiva care joacă în ligile inferioare din fotbalul spaniol, chiar "foarte inferioară", dacă ne permitem o expresie nu prea logică din punct de vedere lingvistic. Semnificativ este faptul că golgeterul all-time al naţionalei pe care o întalnim este un... fundaş, Sonerjee, care are patru goluri la activ. De altfel, acest Sonerjee lipseşte la acest meci, ca şi portarul titular, José Gomes.
Dar există şi o doză de circumspecţie: printre şahişti circulă vorba că este foarte greu să joci împotriva ageamiilor. Şi vorba asta are valabilitate şi în fotbal. Piţurcă a păţit-o de două ori. Prima dată, în 2005, imediat după descăunarea lui Iordănescu, care a învins în Principat, cu 5-1 cu o formaţie carpită. La Constanţa, însă, Andorra a realizat o "capodoperă" de joc distructiv, cu faulturi repetate, întreruperi provocate, lansări de mingi în tribune ca la cricket, plus tot parcul auto în careu şi a fost nevoie de inspiraţia lui Mutu pentru ca tricolorii să caştige cu 2-0. Anul trecut, pe Arena Naţională, Romania a făcut 4-0, dar ultimele două goluri au fost înscrise în minutele 90 şi 90^2.
Ori acum, este nevoie de multe goluri şi iată de ce: o victorie în această seară a Ungariei pe pămant olandez închide complet calificarea la baraj a tricolorilor, ungurii (care joacă ultimul meci cu Andorra pe teren propriu), nemaiputand fi ajunşi de Romania şi Turcia. Însă o victorie a Turciei marţi, la Istanbul" contra "Portocalei" este posibilă şi atunci intră în calcul golaverajul. Olanda a avut grijă de noi şi ne-a aranjat la acest capitol cu acel 8-1 agregat, iar diferenţa de goluri prin care trebuie să depăşim turcii este, la acest moment ^7, la care trebuie să adăugăm şi posibilele plusuri ale osmanlailor, care le pot face cu Olanda şi Estonia. Dacă Turcia nu caştigă ambele meciuri, Romania este calificată la baraj, dacă excludem din start ipoteza unei minuni maghiare în Olanda. Calculele se pot complica prin prestaţiile Estoniei, care a încurcat echipa lui van Gaal (echipa baltică este de vină că Olanda a ieşit, momentan, din prima grupă valorică a Mondialului!) şi poate încurca, într-o zi mare şi Turcia, dar şi Romania. Pericolul mare vine pentru tricolori, de la Istanbul.
Pentru meciul din Pirinei, selecţionerul Victor Piţurcă pare dispus să aducă în formaţia de start cateva surprize: Lobonţ în poartă, Latovlevici pe flancul stang al apărării (în locul obişnuitului Raţ, suspendat), Marica varf împins, cu nelipsitul Stancu în spate. Cel mai probabil, aceste mutaţii sunt generate de o oarecare intenţie de rotire a titularilor în cele două meciuri rămase, cel de astăzi şi cel de marţi contra Estoniei. De asemenea, deşi o parte a presei a cerut selecţionerului să renunţe la sistemul cu doi închizători, pentru acest meci în care trebuie să marcăm la foc automat, Piţurcă rămane credincios aşezării 4-2-3-1 şi tindem să-i dăm dreptate, relaţiile de joc fiind adanc înrădăcinate în asemenea modul. Va reveni după suspendare Alex Bourceanu, însă va lipsi celălalt închizător, Pintilii, accidentat.
În rest, astăzi se mai dispută, de la aceeaşi oră, partidele Olanda - Ungaria (la Amsterdam, transmis de DigiSport 1) şi Estonia - Turcia (la Tallinn). (Nic. G)

Formaţiile probabile
Andorra: Perez - E.Garcia, A.Rodrigues, Julia, M.Garcia - Vieira, Pujol, Clemente, Ayala - S.Gomes, Riera. Antrenor: Koldo Riera.
Romania: Lobonţ - Măţel, Goian, Chiricheş, Latovlevici - Lazăr, Bourceanu - Maxim, Stancu, Tănase - Marica. Antrenor: Victor Piţurcă.
Arbitru: Stephan Klossner (Elveţia)



Clasamentul grupei D
1.Olanda    8    7    1    0     24-4    22
2.Ungaria    8    4    2    2     18-12    14
3.Turcia    8    4    1    3     14-7    13
4.Romania    8    4    1    3     13-12    13
5.Estonia    8    2    1    5     6-16    7
6.Andorra    8    0    0    8     0-24    0







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.