Sport

VIDEO!!!Sportul juvenil a primit un şut în fund de la Consiliul Local

Dan Chiriac
27 sep 2012 5476 vizualizări
Echipele de juniori au fost date afară de la stadionul “Milcovul” după impunerea unei chirii de 300 de lei pentru jocurile oficiale şi 200 de lei pentru un antrenament printr-o decizie a CL Focşani.FC Unirea Focşani a fost dată afară de pe stadionul “Comat” după ce consilierii au aprobat extinderea Cimitirului Sudic.De asemenea, terenurile de tenis din Bălcescu sunt închiriate pe bani mai mulţi.Consilierii bat în retragere şi vor să scadă taxele pe care antrenorii le consideră prea mari

Sportul juvenil focşănean trăieşte momente grele, după ce consilierii locali au aprobat cateva proiecte considerate prea dure de către oficialii cluburilor de juniori. Mai întai, consilierii locali au votat extinderea Cimitirului Sudic peste suprafaţa de joc a Stadionului Comat. Preşedintele şi antrenorul echipei AS FC Unirea Focşani, Nicolae Petrea, s-a văzut pus în situaţia de a renunţa la tot ce a investit în baza sportivă timp de mai bine de zece ani. Cei peste 300 de copii legitimaţi la clubul Unirea Focşani au fost trimişi să se antrenze pe stadioanele din comunele învecinate. “Mi s-a spus clar că trebuie să plec pentru că acolo se va extinde cimitirul. Într-o dimineaţă au venit cu tractorul şi mi-au scos porţile din beton. Le-am zis să mai aştepte, nu i-a interesat nimic, iar noaptea, porţile au dispărut. Am făcut plangere la poliţie, dar fără rezultat”, ne-a spus antrenorul Nicolae Petrea. Acesta s-a înscris în campionatele judeţene de juniori, dar nu are unde să joace. “Am propus să evoluez în deplasare, dar acest lucru este interzis de regulament. Probabil voi căuta un teren într-o comună pentru a evolua în acest sezon”, ne-a mai spus Nicolae Petrea.


Daţi afară pe rand de la stadion


Cluburuile de copii au avut de suferit în vara acestui an, pe rand. Mai întai, clubul CS Prosport Focşani a fost înştiinţat, în luna iunie, că trebuie să plătească chirie pentru a se antrena pe Stadionul “Milcovul” din Sud. Preşedintele Laurenţiu Muascalu a fost pus să achite cate 100 de lei pentru fiecare oră de pregătire pe stadion, conform hotărarii Consiliului Local. Suma nu a fost acceptată de Muscalu, care a decis să plece. Soluţia găsită de acesta a fost una radicală: a desfiinţat grupele de juniori mari, care ar fi trebuit să jaoce pe teren cu dimensiuni normale. Tehnicianul a păstrat doar grupele mici care joacă pe teren redus. Prosport se pregăteşte acum la bazele sintetice din oraş. În septembrie, CL a mai comis-o o dată: a decis să nu mai fie membru fondator al clubului CSM Focşani, clubul care deţine cei mai mulţi jucători la toate categoriile de varstă. Rezultatul a fost simplu: chiria de la stadionul Milcovul, de 200 de lei pentru un antrenament, trebuia plătită zilnic de reprezentanţii clubului. Dan Dumitru, preşedintele clubului CSM Focşani, a luat decizia ca echipele de juniori să evolueze pe teren propriu la vecinii de la Rîmnciu Sărat.  Pentru alte partide focşănenii caută soluţii în comunele limitrofe din Focşani.


Memoriu la CL


Dan Dumitru a trimis un memoriu Comisiei de Sport din cadrul CL Focşani. “Consider că măsurile pe care doriţi să le aplicaţi nu au legătură cu activitatea fotbalistică propriu-zisă, ci sunt o sancţiune pe care mi-o aplicaţi din motive pe care le presupun, dar cu care nu pot fi de acord. Consecinţa acestor măsuri? Aceşti copii se vor pierde sau se vor transfera în alte judeţe, fiind binecunoscută intenţia cluburilor din Galaţi, Bacău sau Piatra Neamţ. Politica clubului nostru a fost să păstrăm jucătorii la Focşani. Acum vom fi nevoiţi să le dăm drumul să se ducă acolo unde pot reuşi mai mult decat la Focşani. Vorbind de partea legală a lucrurilor, vă rog să aprobaţi neplata chiriei pentru cele trei grupe de copii pe care CSM Focşani trebuie să le aibă obligatoriu pentru participarea în liga a treia”, se arată în memoriu. Ieri, reprezentanţii echipelor de copii din Focşani s-au întalnit cu liderul grupului USL din CL, Cătălin Vrabie. Acesta a propus ca tarifele să scadă, iar o grupă de copii să plătească 500 de lei pentru o lună de antrenament. Asta doar în condiţiile în care terenul este închiriat pe o perioadă mai lungă. Totodată, consilierii au aflat de o prevedere a legii sportului, care spune că bazele sportive trebuie închiriate în cadrul Programului naţional “mişcare pentru sănătate” în mod gratuit. De trei ori pe săptămană, timp de două ore, bazele sportive trebuie puse la dispoziţia celor care vor să facă mişcare.


“Singuri pe lume” – mesajul echipei de seniori


Echipa de seniori de la CSM Focşani a fost la randul său aruncată în stradă după hotararea Consiliului Local. Pentru un antrenament, conducerea clubului trebuie să achite 200 de lei. Pentru o săptămană întreagă de pregătire, chiria ajunge la cel puţin 800 de lei. O sumă enormă pentru o formaţie de Liga a treia. În semn de protest faţă de decizia CL, jucătorii au decis să evolueze în toate partidele din acest tur de campionat cu tricourile verzi inscripţionate cu mesajul “Singuri pe lume!”. Echipamentul a fost făcut în urmă cu doi ani, cand interesul autorităţilor pentru fotbalul din judeţ era la fel de mare. “Vom continua să jucăm în campionat pană vom termina banii. Sper să fie pană la finalul turului!”, au anunţat cei de la echipa de seniori.


“Întreţinerea terenurilor”, motivul  birului


Consilierii din grupul USL, majoritari în legislativul municipal, şi-au motivat decizia luată în cadrul CL prin faptul că terenurile de la Stadionul Milcovul trebuie intreţinute iar asta costă. De fapt, în acest moment, terenul I din complex arată impecabil, fiind unul dintre cele mai bune gazoane din liga a treia. În schimb, terenul 2 şi 3 arată foarte prost. Liderul grupului USL din CL. Cătălin Vrabie, spune că Primăria nu-şi permite să finanţeze cluburi private, chiar dacă este vorba despre ONG-uri care se ocupă de juniori. “Pentru închirierea terenul principal, am hotărat ca pregătirile pe acesta nu-l vor face decat echipele care vor juca meci oficial a doua zi pe terenul principal. Pentru aceste antrenamente va fi un tarif de 200 /oră. Terenul principal nu este destinat antrenamentelor de zi cu zi. CSM Focşani este un ONG, este un club privat care nu are nici un fel de finanţare de la Primăria Focşani, aşa cum mai există alte 5-6 cluburi în Focşani. Aceste cluburi nu au echipe de seniori, dar au echipe de juniori, de diferite categorii. Telefonic am fost contactat de alţi antrenori care pot şi ei să închirieze terenurile, să vină să joace acolo. Ba mai mult, vrem să creăm o situaţie de egalitate între toate cluburile” a arătat consilierul local Cătălin Vrabie în şedinţa extraordinară a CL.


La tenis ar putea scădea preţurile


Decizia CL a afectat şi secţia de tenis de la CSM Focşani 2007, ai cărei antrenori s-au arătat deranjaţi de hotărarea care a majorat taxele de închiriere a terenurilor din parcul Bălcescu. Consilierii au ridicat suma pentru care se pot închiria terenurile de tenis. Astfel, în loc de 12 lei, doritorii vor achita cate 8 lei în plus pentru fiecare oră de joc. În şedinţa de ieri, consilierii au avut pe masa de lucru propunerea reducerii taxei de închiriere pentru elevi/studenţi de la 10 lei/ora, cat s-a stabilit în data de 11.09.2012, la 8 lei/ora şi reducerea taxei pentru adulţi de la 20 lei/ora la 16 lei/ora. În prezent taxa de închiriere este de 12 lei pe oră. Antrenorul Dan Lupu, coordonatorul activităţii, a cerut consilierilor să se gandească bine înainte de a pune preţuri prea mari pentru un teren de beton pe care se antrenează copiii cu pasiune pentru sportul alb. (Dan CHIRIAC)

Tarifele valabile în acest moment:
Închirierea teren I – Cupa Romaniei  sau Liga întai – 7.000 de lei/joc
Închiriere teren I – Liga a doua sau a treia – 1.500 lei/joc
Închiriere teren I – meciuri amicale – 500 lei/joc
Închiriere teren 2 – meciuri amicale – 500lei /joc
Închiriere teren 2 – meciuri oficiale liga a patra – 300 lei /joc
Închiriere teren 1 pentru antrenament  - 200 lei/ora
Închiriere teren 2 pentru antrenament – 100 lei/ora
Închiriere teren 2 sau 3 la societăţi comerciale, instituţii sau persoane cu abonament – 100 lei/ora
Închirierea bazei sportive pentru manifestări sportive altele decat cele organizate de CL Focşani şi unităţile din subordine – 1.000 lei/zi
Închirierea bazei sportive pentru spectacole artistice – 4.000 lei/zi
Închiriere teren tenis pentru elevi şi studenţi 10 lei/ora
Închiriere teren tenis adulţi – 20 lei/ora

Ce spun consilierii despre majorarea tarifelor:


Şeful Comisiei pentru Sport din CL, Aurel Bîcu, de la PP-DD: “Bazele sportive au nevoie de întreţinere. S-au impus aceste taxe şi ele au fost stabilite în urma consultărilor. Acestea ar putea fi modificate în perioada următoare. Prima dată la tenis, apoi chiar şi la echipele de copii de la fotbal. Am luat deja la cunoştinţă despre prevederile legii sportului, care impun acordarea unui timp de pregătire pentru copii şi juniori. Vom pune în aplicare aceste prevederi”.
Bogdan Matişan, USL: “De fapt, singurul club nemulţumit este cel condus de Dan Dumitru. Acesta folosea terenurile în mod gratuit şi după această hotărare toate cluburuile din Focşani vor plăti în mod egal banii pentru închirierea terenurilor. Pană acum CSM se antrena gratuit şi era normal ca acum să nu fie mulţumit”.
Nicu Tănase, PDL: “A fost propunerea celor de la USL. Justificarea lor a fost că terenurile trebuie întreţinute şi pentru asta este nevoie de bani. Practic, prin măsura luată, a fost semnată moartea fotbalului focşănean”.
Cătălin Vrabie, liderul grupului USL: “În urma şedinţei extraordinare am primit mai multe telefoane din partea conducătorilor echipelor de juniori. Mi-au comunicat că tarifele sunt prea mari. Ne-am consultat, iar joi am avut o întalnirea cu aceştia. Am convenit să modificăm aceste tarife, în beneficiul cluburuilor. Vom percepe o taxă de 500 de lei pe lună pentru fiecare grupă de copii în cazul în care închirierea terenurilor se face pe o perioadă mai mare de timp, de exemplu de primăvara pană toamna. Este o sumă mai aproape de realitate. Este nevoie de bani pentru întreţinerea acestor terenuri şi din acest motiv am perceput aceste taxe”.
Radu Niţu – USL: Decizia luată în şedinţa extraordinară este motivată de faptul că bazele sportive trebuie întreţinute. Pot să vă spun că am intervenit pentru ca la stadionul din Mîndreşti, acolo unde erau problem cu vecinii, să se monteze o plasă ce să delimiteze terenul de joc de casele oamenilor”.
Dragoş Horhocea, PNL: “Mă doare inima pentru aceşti copii, dar e clar că bazele sportive trebuie întreţinute şi pentru acest lucru e nevoie de bani mulţi. E motivul pentru care s-au impus aceste taxe”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
vRAGHIORU, acum 4226 zile, 13 ore, 6 minute, 19 secunde
Cine-i pina la urma vraghioru asta ca eu stiu ca Bacinschi e primar ,ce treaba are el cu fotbalul ca n-am auzit de el pe la stadion ,Stie el cu ce se maninca fotbalu ca am vazut ca la treaba cu citeste integral
rusine sa va fie, acum 4226 zile, 13 ore, 17 minute, 19 secunde
Nici macar comunistii nu faceau asemenea lucruri ,Anintiti va de Daciada ,acum vre ti bani si de la copii nenorocitilor care sinte ti si care nu intelege ti nimic din benefiiciile pe care le aduce citeste integral
boss, acum 4226 zile, 15 ore, 19 minute, 26 secunde
huuuuooooo rusineeee huuuoooooo
gegea , acum 4227 zile, 15 ore, 47 minute, 20 secunde
avem o conducere la primarie(consiliu) de cacaaaaaaaaaat dragilor ....nu stiu altcv sa fc decat sa-si vada de interesele propii!!!!!cum e posibil sa desfiintezi un camp sportiv..pentru marirea unui citeste integral
bobo, acum 4227 zile, 18 ore, 33 minute, 1 secunda
oameni buni la vot trebuie sa ne amintim neaparat de aceste ''favoruri'' facute de acesti consilieri incompetenti ! vor taxa pt. a putea folosi terenul 2 si 3 ? dar ei stiu in ce citeste integral
Ionut, acum 4227 zile, 22 ore, 49 minute, 9 secunde
Rusiineeeeee
danb, acum 4228 zile, 7 ore, 23 minute, 38 secunde
Trebuie delimitat foarte clar interesul public de interesul privat. Diversele cluburi reprezinta interese private si nu pot avea decat dreptul de a negocia, fara sa poata impune nimic. Interes public citeste integral
sorin(tatal lui BOBO 2005 CSM), acum 4228 zile, 9 ore, 9 minute, 49 secunde
citesc de cateva zile despre situatia sportului din vrancea si in special despre fotbal si imi dau lacrimile. de ce? probabil spuneti ca sunt naiv. nicidecum. am un copil de 7 ani grupa 2005 la citeste integral
focsaneanu, acum 4228 zile, 10 ore, 25 minute, 3 secunde
ma refer la echipa de seniori csm FOCSANI ...care reprezinta municipiul FOCSANI si nu pe DAN DUMITRU ! mai catalin VRAGHIE cred ca esti cazut in cap .. in loc sa ajuti acest club cu baza materiala citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.