Sport

Mozaic national: Caracatiţa din vămi îşi dezvăluie primele tentacule

Ziarul de Vrancea
10 iul 2012 772 vizualizări
Unsprezece persoane au fost reţinute, iar pentru alte şase, procurorii vor propune arestarea preventivă în lipsă, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, în care este vehiculat şi numele lui Sorin Blejnar.

Viorel Comăniţă, director la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), în prezent autosuspendat din funcţie, este cercetat de procurorii DNA pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional, iar Florin Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, este acuzat şi de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Radu Nemeş, Dana Nemeş, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcaşu, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. De asemenea, Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală. Alături de aceştia sunt cercetaţi mai mulţi administratori de firme. Potrivit procurorilor, în perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit o grupare infracţională prin care s-a urmărit sustragerea de la plata accizelor a peste 33.000 de tone de motorină. Produsele au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

"A înnebuit lupul"

Procurorii anticorupţie arată - în referatul cu propunere de arestare a lui Comăniţă şi Secăreanu - că Alexandru Codruţ Marta, a promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeş. Potrivit DNA, Nemeş i-a cerut lui Marta ca Blejnar să mai stea "măcar o lună, două", pentru că bănuia că "nu îi este chiar indiferent ce se întâmplă în jurul lui". Menţinerea în funcţie a lui Blejnar, arată procurorii, era esenţială pentru Radu Nemeş, care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi "să demareze mecanisme evazioniste suplimentare". Marta şi-a manifestat disponibilitatea atât pentru a-l convinge pe Blejnar să nu demisioneze, cât şi pentru a acţiona în sensul numirii unei alte persoane obediente: "dacă tot vrea neapărat să plece, să pună pe cine trebuie". Procurorii susţin că Marta îşi punea bazele menţinerii în funcţie a lui Blejnar şi Comăniţă pe relaţiile deţinute de Emilian Schwartenberg (n.r. - patronul Realitatea TV) la nivelul conducerii aparatului guvernamental. Procurorii mai arată că, în 5 martie, Marta s-a întâlnit cu Viorel Comăniţă, iar apoi a discutat mai bine de o oră la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. Totodată, procurorii arată că Marta l-a asigurat pe Comăniţă că va întreprinde demersurile necesare pentru a-l menţine în funcţie: "Stai calm nu te schimbă nimeni - stai liniştit, vin eu. ... Fiţi calmi, nu se întâmplă nimic".
De asemenea, Nemeş l-ar fi sunat pe Marta cerându-i să revină mai repede în ţară pentru a-l convinge pe Blejnar să nu demisioneze, întrucât "a înnebunit lupul" şi nu mai vrea să rămână în funcţie.

Comportament contrainformativ

Procurorii aduc în discuţie şi întalnirile "conspirative" dintre Marta şi Blejnar. Astfel, întâlnirea din spaţiul public din 19 ianuarie dintre aceştia "a fost caracterizată de un comportament riguros contrainformativ adoptat de cei doi, aceştia purtând mai multe discuţii cu un ton scăzut, schimbând sistematic amplasamentul în cadrul aceluiaşi local, fiind foarte atenţi la persoanele din jur şi oprindu-se din dialog în momentul în care cineva se apropia de ei".
Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, luni, că nu a fost chemat la audieri la DNA şi nici nu a fost informat că ar fi acuzat în vreun dosar.

Peste jumătate dintre copii ar însoţi necunoscuţi pentru un cadou

Peste 50 la sută dintre copii ar accepta să însoţească un necunoscut în schimbul unui cadou sau pentru un suc, rezultă dintr-un studiu realizat de "Telefonul Copilului". "Mai mult de 50 la sută dintre copii ar accepta să însoţească un necunoscut în schimbul promisiunii unei vieţi mai bune, în schimbul unui cadou sau chiar pentru a servi un suc într-o localitate învecinată domiciliului lor. Majoritatea copiilor au conturi de messenger şi au furnizat date cu caracter personal precum nume, prenume, adresa de domiciliu, unitatea de învăţământ la care sunt înscrişi", rezultă din datele centralizate de Asociaţia "Telefonul Copilului". Proiectul a fost iniţiat în urma creşterii numărului de cazuri de abuz sexual şi trafic de minori înregistrate la numărul de telefon 116111 anul trecut faţă de 2010. "Faptul că în România anului 2012 copiii încă nu sunt conştienţi cu privire la pericolele sociale grave la care pot fi expuşi este foarte îngrijorător. Atragem atenţia părinţilor cu privire la faptul ca ei sunt principala sursă de informare pentru cei mici. Lumea înconjurătoare este minunată în anii copilăriei, dar nu întotdeauna sigură şi este important să nu uităm acest aspect şi să ne pregătim copiii pentru el", a declarat directorul executiv de la "Telefonul Copilului", Cătălina Florea.

Populaţia a scăzut cu 3.040 de persoane în luna mai

Populaţia României a scăzut cu 3.040 de persoane în luna mai, când s-au născut peste 17.300 copii şi au decedat aproape 20.400 de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Concret, în luna mai s-au născut 17.332 de copii, cu 3.408 mai mulţi decât în luna aprilie. Numărul persoanelor care au decedat în luna mai a fost de 20.372, cu 1.682 mai puţine decât în aprilie. Sporul natural a fost negativ atât în luna mai, de 3.040 persoane, cât şi în aprilie, de 8.130 de persoane.
La oficiile de stare civilă s-au înregistrat în mai 8.279 de căsătorii şi au fost pronunţate de instanţă 2.633 de divorţuri.

Un fost parlamentar PDL, interimar la şefia Senatului

Vicepreşedintele Senatului Petru Filip (PSD) a fost delegat, ieri, de Crin Antonescu, să preia intermar şefia Senatului, pe perioada cât acesta va fi preşedinte interimar. Senatorul Ioan Ghişe (PNL) a declarat că este normal ca pe perioada vacanţei legislative preşedintele Senatului să delege atribuţiile sale unui vicepreşedinte din Biroul permanent. De data aceasta, delegarea s-a făcut în urma preluării, de către Crin Antonescu, a interimatului la şefia statului, în urma suspendării din funcţie a lui Traian Băsescu, aceasta urmând a se încheia la finalul interimatului lui Antonescu la Cotroceni. Potrivit lui Ioan Ghişe, pentru delegarea atribuţiilor nu este nevoie de convocarea unei şedinţe de plen sau a unui Birou Permanent al Senatului. Senatorul PSD Petru Filip, fost membru PDL, fost primar al municipiului Oradea, a fost votat, în 14 iunie, de către Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD în funcţia de secretar executiv al partidului pe probleme de administraţie.

Cat timp petrec romanii pe internet

Românii petrec 18,6 ore online, în medie, pe săptămână, internetul câştigând din ce în ce mai mult teren în preferinţele populaţiei, potrivit studiului Mediascope Europe, făcut public ieri de IAB România. În termeni de grad de utilizare la nivel naţional, internetul se află pe locul al treilea, după TV şi radio. Cu toate acestea, intensitatea folosirii internetului este mai mare, românii petrecând în medie 18,6 ore online (peste media europeană de 14,1 şi peste cea din regiune de 16,1). Deşi românii sunt printre cei mai avizi consumatori de TV, cu o medie de 21,6 ore săptămânal, internetul câştigă tot mai mult teren. Pe de altă parte, românii petrec 15,6 ore pe săptămână ascultând posturile de radio (faţă de 12,7 ore pe săptămână media europeană) şi 5,4 ore pe săptămână citind ziarele (4,6 ore - media europeană).
Potrivit Mediascope Europe, în România sunt 7,2 milioane de utilizatori de internet (dintr-o populaţie adultă de 18,7 milioane de persoane). Astfel, 39% dintre români sunt online, mai puţin decât media din Uniunea Europeană, de 65%.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.