Sport

Vine randul nemţilor?

Ziarul de Vrancea
27 iun 2012 670 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:45, are loc la Varşovia,cea de-a doua semifinală a Campionatului European de fotbal între Germania şi Italia, transmisă în direct de TVR 1

După terminarea meciului din această seară, de pe stadionul “Narodowy” din capitala Poloniei vom şti echipele care se vor bate, duminică seara la Kiev, pentru titlul european. Cele două echipe s-au întalnit de foarte multe ori în turneele finale: de cinci ori la Cupa Mondială şi de două ori la Europene. Italienii au avantaj atat la palmaresul acestor întaniri la nivel înalt (3-4-0), cat şi la bilanţul general (14-9-7). Semnificativ este faptul că dintre cele şapte întîlniri esenţiale, două victorii italiene s-au rezolvat după prelungiri. Este vorba, în primul rand de neuitata semifinală din ediţia mexicană a Cupei Mondiale
1970, pe care cei mai în varstă şi-o amintesc şi acum. După 90 de minute în care se prefigura o banală victorie italiană cu 1-0, libero-ul german Karlheinz Schnellinger a egalat în ultimele secunde. În prelungiri, un meci care nu se arăta deloc memorabil a luat foc: a fost 2-1 pentru germani, 3-2 pentru “azzurri”, 3-3 şi în final, “il bambino d’oro di Milano”, Gianni Rivera, a adus victoria echipei pregătite de Ferrucio Valcareggi. Prima dată, însă, cele două echipe s-au întalnit în grupele ediţiei chiliene a Mondialului (1962), scorul fiind 0-0, în care mai mult s-au atacat tibiile decat mingea. Tot un 0-0 fără sare şi piper s-a întregistrat în Argentina (1978 – grupe semifinale), dar în 1986, Italia şi RFG au susţinut finala mondială la Madrid. Italia a caştigat cu 3-1, după o repriză secundă memorabilă, prin golurile marcate de Paolo Rossi, Marco Tardelli şi Sandro Altobelli, germanii reuşind doar golul de onoare pe final, prin Paul Breitner. Ultimul joc a avut loc chiar la CM 2006, în Germania, semifinala fiind adjudecată tot de italieni în ultimele minute de prelungiri, prin reuşitele lui Fabio Grosso şi Alex Del Piero. La Euro, s-au jucat două partide în grupe: una a fost meciul inaugural al ediţiei 1988 (găzduită de Germania), scorul fiind 1-1, a doua a fost un meci decisiv la Euro 1996, cand Zola a ratat un penalty, scorul a rămas alb (deşi italienii au avut aproape tot meciul un om în plus!) şi au plecat acasă, mai mult din pricina cehilor decat a nemţilor. Aşadar, superioritate istorică zdrobitoare pentru “squadra”. Ultima întalnire amicală a avut loc în februarie 2011 pe stadionul din Dortmund şi s-a încheiat cu scorul de 1-1, Giuseppe Rossi (absent la Euro 2012) egaland avantajul german obţinut de Klose.
Dacă la capitolul istoric, Italia stă excepţional, Germania pare a fi favorita acestei întalniri. În decurs de şase ani, Joachim Löw (tanărul asistent al lui Jürgen Klinsmann la CM 2006) a construit cu migală o echipă ofensivă şi robustă în care scheletul Bayern îi asigură o omogenitate de invidiat. Nu greşim dacă spunem că într-un campionat în care pană şi Spania dă un gol şi ţine de rezultat (pană la urmă, între autobază şi “tiki-taka” nu-i mare diferenţă din punct de vedere a spectacolului), Germania joacă generos. Surprinzător de ofensiv a evoluat la această ediţie chiar şi Italia, dar din două motive: antrenorul Cesare Prandelli (unul dintre puţinii tehnicieni peninsulari care sparge tradiţia) şi relativa fragilitate a apărării, în comparaţie cu defensiva în care străluceau Cannavaro şi Nesta. Însă astăzi, la Varşovia, italienii nu vor fi confruntaţi cu antijocul englezului Roy Hodgson, ci cu rampele de lansare Schweinsteiger şi Özil, în spatele unui varf rasat ca Mario Gomez. Prandelli are probleme şi în atac fiindcă năbădăioşii Cassano şi (mai ales) Balotelli au rămas datori suporterilor. Este de aşteptat ca Germania să arate mai multă prospeţime în joc faţă de Italia: nemţii şi-au asigurat calificarea încă de vineri, într-un meci fără prea mari probleme contra Greciei, în schimb italienii au susţinut duminică partida chinuitoare cu Anglia. Deşi aveau o căruţă de cartonaşe la bord, echipa Italiei îl va avea suspendat doar pe fundaşul de rezervă Christian Maggio. De asemenea, fundaşul Chiellini rămane în continuare în stand-bye, în timp ce Germania are tot lotul la dispoziţie, inclusiv Thomas Müller şi Lukas Podolski, care s-au odihnit şi în meciul cu Grecia.
Germania: 1. Neuer – 20. Boateng, 5. Hummels, 14. Badstuber, 16. Lahm – 6. Khedira, 7. Schweinsteiger – 13. Müller, 8. Özil, 9. Schürrle – 23. Gomez. Antrenor: Joachim Löw.
Italia: 1. Buffon – 7. Abate, 15. Barzagli, 19. Bonucci, 6. Balzaretti – 21. Pirlo – 8. Marchisio, 18. Montolivo, 16. De Rossi – 10. Cassano, 9. Balotelli. Antrenor: Cesare Prandelli.
Arbitru: Stéphane Lannoy (Franţa)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.