Sport

ST: Week-end la Euro 2012 Nimic nu s-a decis

Ziarul de Vrancea
15 iun 2012 591 vizualizări
Astăzi şi maine se încheie conturile în grupele A şi B la Euro 2012. Se vor cunoaşte echipele calificate şi programul primelor meciuri din sferturi. Vă prezentăm mai jos ceea ce trebuie ştiut despre cele patru partide din week-end

În grupa A, clasamentul după primele două runde arată astfel: 1. Rusia – 4 p (5-2); 2. Cehia – 3 p (3-5); 3. Polonia – 2 p (2-2); 4. Grecia – 1 p (2-3). Ceea ce înseamnă că toate cele patru echipe au şanse la calificare în sferturi, chiar şi Grecia, dacă obţine victoria în faţa Rusiei, cu condiţia ca meciul Cehia – Polonia să nu se termine la egalitate, caz în care Rusia va fi eliminată!. În condiţiile nornale, meciul cheie pentru calificare este Cehia – Polonia, în care cehilor le-ar putea ajunge şi o remiză, însă leşii au avantajul terenului şi al publicului.
În grupa B, situaţia este la fel de complicată. Clasamentul se prezintă astfel: 1. Germania – 6 p (3-1); 2. Portugalia – 3 p (3-3); 3. Danemarca – 3 p (3-3); 4. Olanda – 0 p (1-3). Teoretic, Germania poate rata calificarea, iar Olanda poate ajunge în sferturi deşi n-are nici un punct. Se pot produce aceste evenimente în cazul egalităţilor în trei, la şase puncte sau la trei puncte. Este de precizat că în cazul egalităţilor de puncte, primează rezultatele directe, sau clasamentele parţiale în trei, înaintea golaverajului. De pildă, o victorie cu 2-0 a Olandei în faţa Portugaliei, ar califica “Portocala”, cu condiţia ca Germania să învingă Danemarca.


Grupa A, Varşovia, Grecia – Rusia, astăzi, ora 21:45, în direct pe TVR

Grecia: 13. Sifakis – 15. Torosidis, 5. K. Papadopoulos, 21. Katsouranis, 20. Holebas – 2. Maniatis – 16. Fotakis, 10. Karagounis – 14. Salpingidis, 7. Samaras, 22. Fortunis. Antrenor: Fernando Costa.
Rusia: 16. Malafeev – 2. Aniukov, 12. Berezuţki, 3. Şaronov, 5. Jirkov – 6. Şirokov, 7. Denisov, 8. Zîrianov – 17. Dzagoev, 11. Kerjakov, 10. Arşavin. Antrenor: Dick Advocaat.
Arbitru: Jonas Eriksson (Suedia).
Palmaresul întalnirilor directe este net favorabil ruşilor (sau sovieticilor, în trecut), din 21 de partide disputate, ruşii au caştigat 13, iar elenii numai trei. Însă toate cele trei succese ale grecilor au cantărit greu. De pildă, în 1979, Grecia a învins URSS la Salonic cu 1-0, ceea ce a însemnat eliminarea sovieticilor de la competiţia europeană din Italia şi prima calificare a Greciei la un turneu final! În preliminariile CM 1994, Grecia a avut rezultate favorabile (2-0 la Moscova şi 1-1), dar ambele echipe au ajuns la World Cup USA, grecii făcand safteaua şi la Mondiale. În schimb, ruşii au caştigat ambele partide disputate în turneele finale Euro 2004 şi 2008. În 2004, cand Grecia a obţinut titlul, a fost învinsă în ultimul meci din grupă (fără miză) cu 1-2, iar la Euro 2008, “sbornaia” a învins Elada cu 1-0, prin golul lui Zîrianov. Ultima partidă, amicală, disputată la Atena pe 11 noiembrie 2011 s-a încheiat nedecis (1-1), după ce Şirokov a deschis scorul în min. 2, iar Katsouranis a egalat (’60).
Cei cu probleme de lot la acest meci sunt grecii, de la care vor lipsi portarul titluar Chalkias şi Ninis, în timp ce mijlocaşul Fotakis este incert.


Grupa A, Wroclaw, Cehia – Polonia, astăzi, ora 21:45, transmis de TVR
Cehia: 1. Cech – 2. Gebre Selassie, 6. Sivok, 3. Kadlec, 20. Limbersky – 17. Hübschmann, 13. Plasil – 19. Jiracek, 10. Rosicky, 14. Pilar – 15. Baros. Antrenor: Michal Bilek
Polonia: 22. Tyton – 20. Piszczek, 13. Wasilewski, 15. Perquis, 2. Boenisch – 5. Dudka, 7. Polanski – 16. Blaszczykowski, 11. Murawski, 10. Obraniak – 9. Lewandowski. Antrenor: Franciszek Smuda.
Arbitru: Craig Thompson (Scoţia).
Meciul de la Wroclaw pare a fi decisiv în privinţa calificării, între două echipe vecine, care nu s-au întalnit niciodată în turneele finale. Ele au fost colege de grupă în preliminariile CM 2010, cand cehii au caştigat la Praga cu 2-0, iar polonezii şi-au fructificat avantajul terenului, dar numai cu 2-1. Tradiţia mai îndelungată în fotbal a cehilor explică avantajul considerabil la palmares (12-4-6), palmares sărăcăcios în întalniri oficiale, dar foarte bogat la partide amicale. La cehi au existat probleme cu portarul Petr Cech şi cu căpitanul Tomas Rosicky, ei avand şanse mari de a fi recuperaţi.


Grupa B: Harkov, Portugalia – Olanda, maine, ora 21:45, în direct la TVR


Portugalia: 12. Rui Patricio – 21. Pereira, 2. Br. Alves, 3. Pepe, 5.Coentrão – 16. Meireles, 4. Veloso, 8. Moutinho – 17. Nani, 23. Postiga, 7. Cr. Ronaldo. Antrenor: Paulo Bento
Olanda: 1. Stekelenburg – 2. van der Wiel, 3. Heitinga, 4. Mathijsen, 15. Willems – 23. van der Waart, 8. N. de Jong – 11. Robben, 16. van Persie, 10. Sneijder – 9. Huntelaar. Antrenor: Bert van Marwijk.
Arbitru:  Nicola Rizzoli (Italia).
S-ar părea că Olanda are şanse destul de mari de a obţine o calificare in extremis, însă tradiţia nu o ajută. Din zece întalniri directe cu Portugalia, batavii au caştigat numai una (1-0 într-un meci de calificare pentru Euro 1992), lusitanii şase, înregistrandu-se şi trei remize. La Euro 2004, disputat în Portugalia, cele două echipe au jucat o semifinală, caştigată de gazde cu 2-1 (Cristiano Ronaldo, Maniche, respectiv, Jorge Andrade, autogol), iar la Cupa Mondială 2006 a fost un meci de pomină (în optimi) cu patru eliminaţi (printre care şi Cristiano Ronaldo), caştigat de fotbaliştii latini cu 1-0, printr-un gol marcat de Maniche. Nici în preliminariile Cupei Mondiale din 2002, olandezii n-au fost mai norocoşi: Portugalia a caştigat 2-0 la Rotterdam, după ce a remizat, scor, 2-2 la Porto, iar
Olanda a fost eliminată de la competiţia din Japonia şi Coreea.

Grupa B: Lvov, Danemarca – Germania, maine, ora 21:45, transmis de TVR


Danemarca: 1. Andersen – 6. Jacobsen, 3. Kjær, 4. Agger, 5. S. Poulsen – 7. Kvist, 19. J. Poulsen – 23. Mikkelsen, 8. Eriksen, 9. Krohn-Dahli -  11. Bendtner.
Antrenor: Morten Olsen.
Germania: 1. Neuer – 15. Bender, 5. Hummels, 14. Badstüber, 16. Lahm – 6. Khedira, 7. Schweinsteiger – 13. Müller, 8. Özil, 10. Podolski – 23. Gomez. Antrenor: Joachim Löw.
Arbitru:  Carlos Velasco Carballo (Spania).
Cu doar o remiză în faţa danezilor, nemţii se pot considera caştigători ai grupei, numai că întalnirea cu Danemarca nu este prea simplă, în ciuda palmaresului favorabil clar Germaniei (14-3-8). Microbiştii germani nu au uitat nici acum înfrangerea favoriţilor lor în finala Europeanului din 1992, scor, 0-2, meci considerat ca şi caştigat. John Jensen şi Kim Vilfort au marcat golurile unei formaţii ajunse în ultimul moment la competiţia din Suedia şi încununate cu titlul european! Danemarca a mai învins odată Germania, la Cupa Mondială din 1986 (Mexic), tot cu 2-0, dar într-un ultim meci de grupă fără miză. În schimb, la Campionatul European din 1988, disputat pe pămant german, nemţii au caştigat cu 2-0. Ultima întalnire, disputată la Copenhaga acum doi ani, s-a încheiat cu scorul de 2-2, după ce nemţii au condus cu 2-0. Din echipa daneză, vor lipsi aproape sigur, închizătorul Zimling şi mijlocaşul Rommedahl, accidentaţi în partida cu Portugalia. (Nic. G)

Euro 2012, doar pe TVR


* Dolce Sport nu mai are dreptul să transmită meciuri de la competiţia din Polonia şi Ucraina
Radu Călin Cristea, directorul general interimar al TVR, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că TVR a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul Euro-2012, întrucat societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicenţierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport. În notificarea transmisă de Societatea Romană de Televiziune (SRTV) pe 15 iunie către Romtelecom, societatea care deţine televiziunea Dolce Sport, se spune că acordul cadru privind sublicenţierea unor drepturi media de transmisiune televizată încheiate în 8 noiembrie 2011 nu a fost respectat de către Romtelecom.În mod concret, TVR aduce la cunoştinţa Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depăşite, nefiind respectate obligaţiile asumate de societate. Astfel, suma de 500.0000 de euro, plus TVA, scadentă la 15 aprilie 2012 a fost achitată printr-un ordin de plată din 2 mai, scadenţa fiind depăşită cu 17 zile. De asemenea suma de 15.000 de euro, plus TVA, scadentă la 10 iunie, nu a fost achitată pană în momentul emiterii notificării citate. Radu Călin Cristea a precizat că SRTV are dreptul de a invoca excepţia de neexecutare a acordului cadru şi de a interzice difuzarea competiţiilor sportive ulterioare scadenţei neachitate. Interdicţia a intrat în vigoare chiar de ieri, meciul de aseară dintre Ucraina şi Franţa (programat pe DolceSport) fiind televizat pe TVR 1. Ultimele  partide din grupe, care se dispută începand de astăzi de la aceeaşi oră (21:45) vor fi transmise de TVR, pe primele două programe. Pană la închiderea ediţiei, nu s-a stabilit pentru partidele din week-end, care meciuri vor fi transmise pe TVR 1 şi care pe TVR 2.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.