Sport

Ultima linie dreaptă

Ziarul de Vrancea
17 apr 2012 477 vizualizări
Astăzi, orologiul uriaş de lîngă statuia amiralului Nelson, din Trafalgar Square, va marca 100 de zile înainte ca Regina Elizabeth II să declare deschisă cea de-a treia ediţie de la Londra a Jocurilor Olimpice

Din 27 iulie pînă la 12 august, capitala britanică va fi prima care realizează tripla olimpică: în 1908 şi 1948 a găzduit deja două ediţii ale JO din era modernă.  În urmă cu 64 de ani, la încheierea războiului, se vorbea de "Jocurile Austerităţii". Sportivii dormeau în dormitoare comune, în barăci militare şi şcoli.  În prezent există o austeritate cauzată de criza economică. De aceea, Jocurile de la Londra şi bugetul lor de 9,3 miliarde de lire sterline nu impresionează după cele, colosale, de la Beijing, realizate ca o afirmare a puterii. "Nu ne prezentăm ca o superputere", a declarat secretarul de stat al Sporturilor, Hugh Robertson.
Ceremonia de deschidere, în prezenţa a 80.000 de spectatori şi sub privirile a miliarde de telespectatori, a fost încredinţată lui Danny Boyle, regizorul filmului "Slumdog Millionaire (Vagabondul milionar)", recompensat cu opt premii Oscar. Va urma apoi intrarea în arenă a celor 10.500 de sportivi originari din 204 de ţări. Sportivi care au cap de afiş două superstaruri de la Beijing: "Lightning Bolt (Fulgerul Bolt)", sprinterul jamaican Usain Bolt, şi "The Baltimore Bullet (Glonţul din Baltimore)", înotătorul american Michael Phelps. Londra ar vrea să cîştige o altă medalie, cea de "dezvoltării durabile". Deja preşedintele CIO, Jacques Rogge, a asigurat că Londra va fi un "model" pentru ediţiile următoare, avînd în vedere că a îndeplinit la timp toate cerinţele. Unele instalaţii, din estul oraşului, vor fi păstrate, cum ar fi velodromul. Altele vor fi reconfigurate cu o capacitate redusă pentru folosire post-olimpică, aşa cum este cazul stadionului mare sau a piscinei cu arhitectură îndrăzneaţă care va rămîne fără două părţi şi va deveni municipală. Alte instalaţii vor fi demontate şi revîndute, cum este cazul arenei de baschet.
Rămîn două mari necunoscute: riscul unui uriaş ambuteiaj într-un oraş saturat unde deplasările sînt la fel de rapide ca pe timpul caleştilor şi securitatea, la 40 de ani de la luarea sîngeroasă de ostatici de la JO de la Munchen. În primul caz, 7,5 miliarde de euro au fost oferite pentru modernizarea transportului public, unde există cel mai vechi metrou din lume. 48 de kilometri de culoare de circulaţie sînt prevăzute pentru VIP-uri, iar londonezii sînt încurajaţi să muncească de acasă şi să evite orele de vîrf. Pentru a evita orice risc, peste 40.000 de soldaţi, poliţişti şi gărzi private vor contribui la o mobilizare "fără precedent pe timp de pace", conform premierului David Cameron. A doua zi după atribuirea organizării JO Londrei, oraşul a cunoscut cel mai grav atentat, cu 52 de victime, la 7 iulie 2005. "Este vorba de Jocurile Olimpice. Se desfăşoară la Londra, nu într-un oraş sub asediu. Va trebui să găsim un echilibru", a declarat Sebastian Coe, preşedintele Comitetului de Organizare. (MEDIAFAX)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.