Sport

Sergio, fiul ploii

Ziarul de Vrancea
25 mar 2012 734 vizualizări
Pilotul mexican Perez a fost foarte aproape de a cîştiga Marele Premiu de Formula 1 al Malaysiei, disputat pe ploaie

Cursa a revenit in extremis lui  Fernando Alonso
Fernando Alonso a adus prin victoria din MP al Malaysiei o "gură de oxigen" la Ferrari, într-un moment în care scuderia părea a fi într-o criză profundă, însă eroul cursei de duminică poate fi considerat mexicanul Segio Perez de la Sauber, clasat al doilea, cel care i-a dat mari emoţii spaniolului. Aflat la al doilea sezon în Marele Circ, "Cecho" Perez, pilotul de 22 de ani al academiei Ferrari "împrumutat" la Sauber, a avut o prestaţie extraordinară la Sepang şi doar lipsa sa de experienţă l-a privat de o victorie istoric. În calificări, în fruntea grilei s-au instalat pentru a doua oară consecutiv piloţii McLaren-Merecdes, cu Hamilton în pole-position, urmaţi de Michael Schumacher (Mercedes) şi de cei doi componenţi ai echipei campioane mondiale Red Bull, Mark Webber şi Sebastian Vettel.
Duminică, vremea a anulat avantajul poziţiei la start. Pista a fost umedă încă de la început, iar piloţii au optat pentru pneuri intermediare. Hamilton şi Button au plecat bine şi şi-au păstrat locurile. În spatele lor, Schumacher a avut probleme cu Romain Grosjean (Lotus-Rénault) şi ambele monoposturi au fost avariate, astfel că Webber şi Vettel au avansat, fiind urmaţi de Alonso.  Ploaia s-a înteţit imediat după stingerea luminilor roşii ale semafoarelor. După cîteva tururi, piloţii au fost nevoiţi să treacă pe cauciucurile "full wet". Perez o făcuse încă din turul 2 şi decizia i-a fost favorabilă, pentru că la rearanjarea de după primul schimb el a ajuns pe locul trei, în spatele maşinilor McLaren. Poaia a crescut în intensitate, astfel că în turul 6/56 cursa a fost neutralizată cu Safety Car-ul, iar trei tururi mai tîrziu, comisarii FIA au oprit Marele Premiu al Malaysiei.
După circa 50 de minute, cînd ploaia s-a oprit, piloţii au plecat din nou în cursă, tot în spatele maşinii de siguranţă. Pista a început să se usuce şi driver-ii au fost nevoiţi să se întoarcă la intermediare. A rezultat o nouă învălmăşeală la boxe în turul 15, în care mecanicii McLaren s-au "bîlbîit" la monopostul lui Hamilton, suficient ca britanicul să piardă primul loc şi să ajungă pe trei. La rîndul său, Button a tamponat un HRT şi şi-a avariat monopostul, dispărînd apoi din prim-plan. Perez a mai stat un tur cu pneurile de ploaie, "manevră" ce l-a adus pe primul loc, urmat de Alonso. Spaniolul l-a depăşit pe pilotul de la Sauber în turul 17 şi şi-a mărit distanţa faţă de el în cîteva tururi, pînă la aproape opt secunde. Sergio Perez nu a vrut să se mulţumească numai cu locul doi şi a tras tare să-l ajungă pe Alonso, mizînd pe faptul că monopostul Sauber "consumă" mai puţin pneurile decît cel al scuderiei. Pînă în turul 40, Perez l-a ajuns pe spaniol, însă acesta a simţit pericolul de a fi depăşit şi, cum pista se uscase, a trecut pe slick-uri. Mexicanul a mai stat un tur cu intermediarele, dar a plătit pentru asta, diferenţa dintre cei doi ajungînd din nou la 7 secunde. Perez nu a renunţat nici de data aceasta, a recuperat cele 7 secunde în aproape tot atîtea tururi şi a început să-l atace pe Alonso. A fost suficient ca tînărul mexican să "calce" uşor pe vibratorul umed şi să iasă în decor, în turul 50, greşeală ce l-a costat practic victoria. Din fericire, Perez a revenit pe pistă şi, deşi s-a apropiat din nou de Alonso, nu a mai putut să-l ameninţe pe acesta. (MEDIAFAX)

Clasamentul cursei: 1. Fernando Alonso (Ferrari); 2. Sergio Perez (Sauber); 3. Lewis Hamilton (McLaren); 4. Mark Webber (Red Bull); 5. Kimi Räikkönen (Lotus – Rénault); 6. Bruno Senna (Williams); 7. Paul di Resta (Force India); 8. Jean-Eric Vergne (Toro Sosso); 9. Nico Hulkenberg (Force India); 10. Michael Schumacher (Mercedes). (MEDIAFAX)
Clasamentul piloţilor: 1. Alonso – 35 p; 2. Hamilton – 30 p; 3. Jenson Button (McLaren) – 25 p; 4. Webber – 24 p; 5. Perez – 22 p. Clasamentul constructorilor: 1. McLaren – 55 p; 2. Red Bull – 42 p; 3. Ferrari – 35 p; 4. Sauber – 30 p.  Următoarea etapă, Marele Premiu al Chinei, va avea loc în 15 aprilie, la Shanghai.
CAS
Suspiciuni de blat
Un mesaj primit de la boxele Sauber de Sergio Perez, prin care i se spunea mexicanului să-şi păstreze poziţia secundă, a dat naştere la suspiciuni cu privire la corectitudinea victoriei obţinute de Fernando Alonso în Marele Premiu de Formula 1 al Malaysiei, informează f1fanatic.co.uk.  În ultimele tururi ale cursei de la Sepang, Perez era cel mai rapid pilot de pe pistă şi se apropia ameninţător de liderul Alonso, o depăşire părînd inevitabilă.  "«Checo», fii atent, ne trebuie poziţia asta, ne trebuie poziţia asta!", a fost mesajul transmis mexicanului. Sursa citată a precizat că transmisiunea radio a avut loc cu puţin timp înaintea greşelii făcute de Perez în turul 50, cînd a ieşit în decor, eroare ce a pus capăt suspansului privind învingătorul cursei malaysiene. Mexicanul a revenit pe pistă şi s-a mulţumit apoi cu locul al doilea. "Aş fi putut cîştiga dacă nu greşeam", a spus Perez după cursă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.