Sport

ST: Care o fi momentul zero în fotbalul romanesc?La calendele greceşti

Ziarul de Vrancea
20 mar 2012 427 vizualizări
Astăzi, justiţia trebuia să decidă în cele două procese importante de corupţie care se află în pronunţare în fotbalul romanesc, dosarul “Valiza” şi cel al transferurilor ilegale. Ambele decizii au fost amînate pînă pe 3 aprilie

Mai întîi, instanţa supremă a amînat decizia în dosarul "Valiza", în care finanţatorul echipei Steaua, George Becali, vicepreşedintelui FC Steaua, Teia Sponte, şi alte persoane sînt acuzaţi de fapte de corupţie în sport.  Judecătorii instanţei supreme au finalizat în 6 martie procesul privind fapte de corupţie în sport, stabilind atunci că va da o soluţie în acest dosar în 20 martie. La ultimul termen de judecată, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a susţinut în faţa judecătorilor că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Victor Piţurcă, Gheorghe Marino şi Teia Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare.
Astfel, procurorul a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals. Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi fals. De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mîna dreaptă a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Pentru toţi cei trei procurorul a cerut condamnarea la cîte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Magistratul DNA a precizat că "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul romanesc şi că instanţa supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluţia pe care o va da, dacă se doreşte redescoperirea unor noi valori fotbalistice romaneşti.
În apărarea lor, avocaţii inculpaţilor din dosar au susţinut că probele prezentate de procurori fie sînt, în parte, nule, fie nu dovedesc acuzaţiile făcute de Direcţia Naţională Anticorupţie la adresa clienţilor lor. Unul dintre avocaţii lui George Becali a susţinut în faţa judecătorilor că finanţatorul echipei Steaua nu a urmărit nicio clipă să comită fapte de corupţie, iar intenţiile acestuia au fost bune, în sensul de a motiva şi amplifica dorinţa de victorie a judecătorilor în meciul de la Cluj. Apărătorul lui Becali a mai precizat că nici o clipă jucătorii nu au crezut că finanţatorul echipei Steaua le va da bani şi chiar au luat în derîdere ofertele acestuia, context în care George Becali s-a ridicat în picioare şi a cerut instanţei să nu-l asculte pe avocat, "pentru că spune numai minciuni". Victor Piţurcă şi Teia Sponte au lipsit de la ultimul termen de judecată din acest dosar, avocaţii acestora arătînd instanţei că participarea lor la presupusele acuzaţii este minoră sau nu există în raport de probele aduse de procurorii anticorupţie.
Tot ieri, Tribunalul Bucureşti a amînat, pentru 3 aprilie decizia în dosarul transferurilor de jucători, în care sînt acuzaţi Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea.  Instanţa Tribunalului Bucureşti anunţase în 21 februarie că se va pronunţa în acest caz în 6 martie, însă atunci a amînat verdictul pentru 20 martie. La ultimul termen de judecată, din 21 februarie, au fost prezenţi toţi cei opt inculpaţi, agenţii de fotbalişti Ioan şi Victor Becali, acţionatul majoritar al FC Rapid, George Copos, preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, fostul acţionar dinamovist Gigi Neţoiu, fostul impresar Gică Popescu şi fostul preşedinte al cluburilor Oţelul Galaţi şi Steaua, Mihai Stoica. Procurorul de şedinţă, Cristian Anghel, a cerut instanţei condamnarea tuturor inculpaţilor la pedepse cu executare, acestea variind între minimum pedepsei, pentru Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, şi maximum acesteia pentru Ioan şi Victor Becali.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.