Sport

Coloana de stiri sportive: Lomu mai are nevoie de un rinichi

Ziarul de Vrancea
12 feb 2012 500 vizualizări
Diagnosticat cu un sindrom nefrotic care îl obligă să facă 21 de ore de dializă pe săptămînă, legendarul rugbist neo-zeelandez se pregăteşte de un nou transplant

Fostul jucător de rugby Jonah Lomu a declarat că are nevoie de un nou transplant de rinichi şi a povestit că a slăbit 30 de kilograme din luna septembrie 2011. Lomu, în vîrstă de 36 de ani, a fost spitalizat pentru cîteva zile în septembrie 2011, la Auckland, iar acum a dezvăluit că face dializă 21 de ore în fiecare săptămînă. "Din păcate lucrurile nu merg mai bine, astfel că trebuie să găsesc un donator", a declarat Lomu pentru presa din Noua Zeelandă. Fostul internaţional a mai fost supus unui transplant de rinichi, în iulie 2004, la nouă ani după ce a fost diagnosticat cu sindrom nefrotic. El era spitalizat de la 23 septembrie la Auckland City Hospital.
Considerat primul "star" planetar din rugby, Jonah Lomu a participat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale, din 9 septembrie 2011. Puternic (1,96 m, 115 kg) şi foarte rapid, el a marcat 37 de eseuri în 63 de selecţii, în perioada 1994 - 2002 în tricoul All Black şi a fost finalist al Cupei Mondiale din 1995. El deţine, alături de sud-africanul Bryan Habana, recordul de eseuri marcate la o singură ediţia a Cupei Mondiale (opt).


Încă un titlu mondial pentru Novak


Liderul echipei "Tuşnad Cycling Team", Eduard Novak, a devenit, pentru a treia oară, campion mondial, după ce s-a clasat pe primul loc în cursa de 4 kilometri urmărie a Campionatului Mondial de Paraciclism pe velodrom de la Los Angeles. Eduard Novak a reuşit să îl depăşească, în finală, cu 3 secunde, pe deţinătorul recordului mondial, cehul Jiri Jezek.  Eduard a făcut o cursă perfectă şi a declarat că acest rezultat îi dă încredere că va reuşi să devină campion olimpic, la Jocurile Paralimpice de la Londra. "Mă bucur nespus pentru acest rezultat şi pentru că am reuşit o performanţă remarcabilă. (...) în calificări am fost mai slab cu 1,6 zecimi, însă în finală am reuşit să mă impun, ceea ce îmi dă încredere pentru Londra. Timpul nu a fost cel mai rapid deoarece pista este una foarte grea şi mulţi ciclişti au dat greş cu tactica, prin alegerea pinioanelor greşite", a declarat Eduard Novak.  Ciclistul roman a terminat cursa cu timpul de 04:47.9270, fiind urmat de cehul Jiri Jezek, cu timpul de 04:50.8520 şi de britanicul Cundy Jody.   Eduard Novak va mai lua startul în cursele de un kilometru contratimp şi 10 kilometri scratch.

Excluderi şi depunctări


Comisia de Disciplină a hotărît excluderea din competiţiile interne a mai multor formaţii din Liga a II-a, dar şi depunctarea altor grupări, printre acestea aflîndu-se şi formaţia din Liga I FC Braşov, informează prosport.ro. Potrivit Sport Total FM, citat de prosport.ro, Victoria Brăneşti, Mureşul Deva şi Arieşul Turda au fost deja excluse din competiţiile interne de Comisia de Disciplină, însă hotărîrea nu a fost făcută publică pentru că luni, marţi şi miercuri va avea loc o întrunire a Adunării Generale a FRF, care priveşte probleme legate de diviziile inferioare, întrunire la care reprezentanţii echipelor excluse nu trebuie să voteze cu ranchiună. Odată cu eliminearea celor două echipe din Liga a II-a, FC Braşov, Unirea Alba-Iulia, FC Olt, FC Snagov şi Farul Constanţa şi au fost penalizate cu două puncte pentru întîrzierea plăţilor faţă de echipele sau jucătorii cărora le datorează bani. Din cauza unor probleme asemănătoare, Gloria Buzău va fi penalizată cu 4 puncte.

Veste bună pentru Steaua


Formaţia Twente Enschede, adversara Stelei în 16-imile de finală ale Ligii Europa, a fost învinsă, vineri, pe teren propriu, cu scorul de 2-3, de echipa Heracles Almelo, într-un meci din etapa a XXI-a a campionatului Olandei. Heracles a condus cu 1-0 (Everton – min. 33), dar după ce de Jong a egalat în min. 76, oaspeţii au înscris de două pri prin Douglas (’81) şi Everton (’84). În min. 90^3, vedeta echipei Twente, Luuk de Jong a mai înscris un gol. Echipa antrenată de Steve McClaren a evoluat în următoarea formulă: Mihailov - Cornelisse, Rosales, Douglas, Wisgerhof - Brama (’76 - Plet '), Fer (’86 - John), Jannsen, Chadli – de Jong, Ola John. Steaua va întîlni echipa Twente Enschede în 16-imile de finală ale Ligii Europa, prima partidă urmînd să aibă loc la 16 februarie, în Romania, în timp ce returul e programat o săptămînă mai tîrziu în Olanda.

Locul VI în Las Vegas


Naţionala de rugby în şapte a Romaniei s-a clasat pe locul VI la turneul internaţional de la Las Vegas.  În primul meci din grupa D, tricolorii au remizat cu Denver Barbarians, 14-14, iar în al doilea au obţinut prima victorie, 38-7, cu Columbus Rugby Club. în cea de-a treia confruntare, naţionala noastră, antrenată de Christophe Reigt, a pierdut cu Dog Rivers Howlers, cu 10-19, încheind astfel grupa D, pe locul secund. A urmat partida cu britanicii de la Pups Rugby, pierdută cu 7-28, pentru ca în ultimul meci, de clasament final, tricolorii să cîştige în faţa echipei Chicago Lions, cu 28-7. Cu un bilanţ de două victorii, două înfrîngeri şi un rezultat de egalitate, Romania s-a clasat pe locul VI la general.

Cupe Europene la handbal


Vicecampioana la handbal feminin U Jolidon Cluj a ratat, sîmbătă, în deplasare, calificarea în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, după ce a fost învinsă şi în manşa retur a optimilor de campioana Rusiei, Dinamo Volgograd, scor 31-35 (18—22).  În sferturile Cupei EHF s-a calificat şi HC Zalău, care a susţinut ambele meciuri pe teren propriu cu CSM Bucureşti, cîştigîndu-le cu 27-24 şi 28-20. Tot în acest week-end au avut loc şi meciuri din turul optimilor de finală ale Cupelor Europene masculine. În Cupa Challenge, CSU Suceava a învins cu 27-16 echipa croată RK Bjelovar şi are mari şanse de calificare. În Cupa EHF, HC Odorhei a pierdut în deplasare, scor 20-31 în faţa echipei germane Frisch auf Göppingen, iar în Cupa Cupelor, Energia Pandurii Tîrgu Jiu a cedat pe teren propriu, scor 27-33, în faţa echipei portugheze Benfica Lisabona.

Cu Ucraina, la futsal


Reprezentativa de futsal a Romaniei va întîlni selecţionata Ucrainei, în play-off-ul pentru calificarea la turneul final al Cupei Mondiale la Futsal, competiţie ce se va disputa în perioada 2-18 noiembrie, în Thailanda. Turul se va disputa în perioada 25-28 martie la Tîrgu Mureş, iar returul între 8-11 aprilie, în deplasare. Celelalte meciuri de calificare sînt: Norvegia-Italia, Slovacia-Cehia, Azerbaidjan-Rusia, Slovacia-Spania, Ungaria-Serbia şi Belarus-Portugalia. Romania şi Ucraina s-au întîlnit pînă acum de patru ori, bilanțul fiind de partea ex-sovieticilor (2-8, 2-2, 5-7,  2-1).

Meci amînat în Six Nations


Reprezentativa de rugby a Angliei a învins, sîmbătă, pe stadionul Olimpic din Roma, cu scorul de 19-15 (6-12), naţionala Italiei, într-un meci din etapa a doua a Turneului celor şase Naţiuni. Pentru Anglia au punctat Hodgson - un eseu şi Farrell - o transformare şi patru lovituri de penalitate. Italia a punctat prin Venditti - un eseu, Benvenuti - un eseu şi Burton - o transformare şi o lovitură de penalitate. Meciul dintre reprezentativele de rugby ale Franţei şi Irlandei, programat sîmbătă, la ora 22.00, pe Stade de France, în etapa a doua a Turneului celor şase Naţiuni, a fost amînat din cauza terenului impracticabil. Conform imaginilor transmise de France Television, arbitrul Dave Pearson i-a anunţat pe jucătorii Franţei, cu cîteva minute înainte de ora programată pentru startul jocului, că meciul nu se va disputa deorece terenul este îngheţat. În momentul în care la staţia stadionului a fost anunţată amînarea meciului, în tribune se aflau 79.000 de spectatori.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.