Sport

Coloana de stiri sportive: Verdict: vinovaţi!ST: CSMS Iaşi – povestea turului 2010/2011

Ziarul de Vrancea
18 dec 2011 1525 vizualizări
CSMS a avut un tur mult sub aşteptări, doar nivelul extrem de modest al seriei făcînd ca Iaşul să aibă în continuare şase importante de promovare

Clasare la trei puncte de promovare şi la patru de retrogradare. Aceasta este concluzia seacă a turului pentru CSMS Iaşi. Un tur mult sub aşteptări, în care scandalurile, tensiunile ori nemulţumirile au guvernat în Copou, generînd un dezechilibru evident între investiţii şi rezultate.

Povestea turului

Inconstanţa a fost elementul determinant al parcursului CSMS. Cum avertismentele legate de modul în care s-a lucrat în vară pe toate palierele nu au fost luate în seamă, startul sezonului a fost dezastruos: înfrîngerea acasă cu modesta Dinamo II a fost urmată de eliminarea din Cupa Romaniei, în urma unui eşec umilitor în faţa SC Bacău, formaţie ce iernează pe locul III în Seria I a Ligii a III-a. În urma acestor rezultate, s-a decis demiterea antrenorului Marius Baciu, care nu a fost salvat nici de victoria de la Tulcea. Sosirea lui Ionuţ Popa a dat iluzia că echipa se va trezi, Iaşul ajungînd pe locul II, la un singur puncte de lider, după ce a agonisit  şapte puncte în următoarele trei jocuri. A urmat însă o serie incredibilă în care, deşi a dominat, uneori chiar copios, adversarii, CSMS a obţinut o singură victorie (chiar în faţa liderului, Viitorul Constanţa, care a scăpat ieftin pe “Emil Alexandrescu) în cinci partide, cedînd în deplasările efectuate la echipe modeste (Brăila, FCM Bacău, CS Otopeni) şi, pe teren propriu, cu Astra II, într-un meci în care s-a ratat incredibil. Deşi părea extrem de dificil, finalul turului a mai dres busuiocul, Iaşul rămînînd în cărţile promovării. Asta pentru că trupa lui Popa a călcat o singură dată strîmb, la Năvodari, semieşecul de acasă cu Dunărea Galaţi fiind compensat de cele două victorii importante obţinute “afară”, la Botoşani şi Constanţa, iar jocul rezultatelor a avantajat din plin formaţia din Copou.

CSMS la radiografie

Trăgînd linie, rezultatele au fost departe de investiţiile serioase făcute în vară, doar nivelul extrem de scăzut al seriei făcînd ca Iaşul să aibă, în continuare, şanse reale de promovare, în ciuda faptului că are doar “^2” în clasamentul adevărului şi golaveraj negativ! Pentru a analiza de ce s-a ajuns aici, “Ziarul de Iaşi” a încercat să facă o trecere în revistă a activităţii centrelor de greutate ale clubului.

1. Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita


În ciuda corului de contestatari, primarul a continuat să sprijine din plin fotbalul. El a asigurat în vară clubului cea mai consistentă sumă alocată întăririlor (peste 100 000 de euro) dacă ne raportăm şi la celelalte echipe din serie şi la ceea ce s-a întîmplat în ultimii ani în Copou şi a bugetat o sumă frumuşică, 1,2 – 1,5 milioane euro pe stagiune.
Din păcate, Nichita a dărîmat cu o mînă ce a construit cu cealaltă! Decizia surprinzătoare de a da clubul pe mîna unor persoane cu experienţă zero (managerul Leo Grozavu nu condusese nici un club, Marius Baciu nu antrenase decît cîteva etape la Liga a II-a, preparatorul fizic Ovidiu Chiribici nu lucrase la nivelul seniorilor) a fost greşită, primarul recunoscînd public acest lucru.
Eroarea este cu atît mai surprinzătoare cu cît şeful Palatului Roznovanu a primit semnale de alarmă încă dinaintea startului sezonului, cînd membri ai Comitetului Director au afirmat că lotul alcătuit nu are calitate, jucătorii şi antrenorul Marius Baciu s-au plîns că nu pot lucra cu Grozavu iar fotbaliştii că se simt nepregătiţi. Şi cînd l-a schimbat pe Baciu cu Popa, Nichita a greşit, impunînd colaborarea dintre noul antrenor şi Grozavu, deşi managerul îi spusese clar că nu poate lucra cu Ionuţ Popa, iar antrenorul a avut rezerve serioase vizavi de Grozavu. Drept urmare, a rezultat o coabitare plină de tensiuni, care s-a resimţit din plin la nivelul vestiarului.
Deciziile lui Nichita pot avea legătură cu anturajul său, care-l influenţează. Preferînd să stea ancorat într-un cerc fotbalistic format din “specialişti” de salon ori cu concepţii de mult depăşite, mulţi dintre aceştia avînd grave “afecţiuni” ale coloanelor vertebrale, primarul rămîne, în ciuda eforturilor pe care le face, prizonierul mediocrităţii sportive.

2. Comitetul Director


Organismul care, teroretic, conduce clubul s-a resemnat cu postura de simplu executant al dispoziţiilor venite de la Palatul Roznovanu. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi executivul condus de Mircea Ursu, care a avut ca preocupare de bază tăierea cheltuieilor, indiferent dacă acestea erau legate de lucruri absolut normale la o echipă de fotbal a anului 2011, cum sînt susţinătoarele de efort.

3. Managerul Leo Grozavu

 

A pornit cu stîngul şi a ţinut-o aşa pe mai toată perioada mandatului!
În locul lui Adrian Falub, a cărui muncă începea să dea roade, cele trei promovări reuşite de tehnicianul amintit în doar cinci ani începînd să fie “explicate” şi la Iaşi, a adus un antrenor, Marius Baciu, care lucrase un sfert de sezon în Liga a II-a. Apoi, a gestionat o campanie de transferări care s-a dovedit ratată: descoperirile sale, C. Popa, Mitrea, Boeştean ori L. Florea au fost departe de pretenţii, R. Tincu, Nalaţi ori Aldea au dezamăgit crunt iar Orac, Vătavu sau Ghindaru au stat mai mult accidentaţi.
Politica financiară gîndită de Grozavu a fost un sîmbure de scandal permanent, pornind de la bonusurile de instalare (Orac şi Nalaţi au primit, fiecare, cîte 10 000 de euro, dublu faţă de oameni de bază ai anului trecut, ca Gado ori Tudor, şi de cinci ori mai mult decît Straton), continuînd cu salarii (de pildă, jucătorii tineri importanţi ai sezonului trecut, Herghelegiu şi Avrămia, ultimul ajuns şi la naţionala mare, au acelaşi salariu, 300 de euro, ca şi un junior II, Gorovei, care a jucat cîteva minute, iar cele mai mari indemnizaţii din echipă - 2 000 de euro lunar - pînă la venirea lui Onofraş, au fost acordate dezamăgirilor R. Tincu şi Nalaţi) şi terminînd cu primele, prezenţa pe teren “valorînd” mai mult decît rezultatul!
Lucrurile au fost grave şi în ceea ce priveşte atmosfera din cadrul clubului, tensionată permanent de un manager care a intrat în conflict cu ambii antrenori (pînă şi inovaţia sa, Baciu, s-a plîns primarului că nu poate lucra cu Grozavu!), jucătorii cu personalitate, angajaţi. Lipsit de pedagogie, nereuşind să-şi strunească nervii, Grozavu a jignit mulţi fotbalişti, desele derapaje sale din timpul antrenamentelor şi jocurilor oficiale ale seniorilor (de notorietate a rămas episodul de la Otopeni, cînd un spectator a ajuns să-i reproşeze limbajul folosit la adresa fotbaliştilor ieşeni) ori juniorilor fiind “încununate” de lovirea lui Bădic în sala de mese a stadionului, pe finalul turului.
Cînd a plecat de la Iaşi, managerul a acuzat faptul că nu a fost lăsat să conducă şi că a avut un rol decorativ după etapa întîi. Acest lucru îl descalifică şi mai mult, dînd apă la moară celor care-i reproşează că a stat la Iaşi doar pentru a avea parte de cîştiguri materiale mult peste nivelul Ligii a II-a: salariu de 2 500 de euro lunar, fonduri suplimentare de peste 1 000 de euro avute la dispoziţie în fiecare lună, cazare gratuită, maşină de serviciu.

4. Antrenorii.


Apropierea vestiarului prin transferarea multor “copii” de-ai lui, care au primit bonusuri consistente în vară, ori prin întreţinerea unei atmosfere plăcute nu au fost suficiente pentru reuşita lui Marius Baciu. Faptul că jucătorii au ajuns să se plîngă  conducătorilor, înainte de startul sezonului, că s-a lucrat prea uşor în perioada de vară este elocvent în privinţa modului în care fostul stelist a pregătit echipa, scuza sa fiind impunerea colaborării cu Chiribici.
Nici Ionuţ Popa, care a preluat echipa înaintea etapei a III-a, nu a reuşit foarte multe. Acceptînd compromisul cerut de Nichita, colaborarea cu Grozavu, Popa nu a mai fost mîna forte de altă dată. Lăsîndu-l pe manager să-i certe pe jucători, să le dea indicaţii tactice la antrenamente ori jocuri, antrenorul nu a reuşit să se impună într-un vestiar fărîmiţat, care nu l-a perceput pe tehnician ca pe “tătucul” lor, aşa cum se întîmpla în 2004, cînd a înviat Politehnica.
Drept urmare, Popa nu a obţinut rezultatele aşteptate, alibiul calităţii lotului şi a pregătirii de vară stînd în picioare doar pînă la un punct.

5. Jucătorii.


Grupaţi în bisericuţe, cu mentori Baciu, Grozavu ori Popa, fotbaliştii ieşeni nu au reuşit să formeze un grup care să genereze obţinerea unor rezultate care să-i silească pe şefi să umble mai des la conturi. Drept urmare, CSMS a pierdut chiar şi meciuri care, ţinînd cont de diferenţele de valoare şi condiţii, ar fi putut fi cîştigate şi fără stimulente şi fără antrenori, numai din orgoliul de fotbalist. La sfîrşitul turului, doar cîţiva jucători de bază pot primi note de trecere: Onofraş (în ciuda gafelor defensive comise la Bacău ori Năvodari şi a lipsei de pregătire din vară, lucru care s-a simţit în randamentul său, a devenit golgeterul echipei, avînd şi două “assist”-uri), Tudor (a trecut peste ratarea penaltiului cu Otopeniul şi a reuşit să dea cinci pase decisive şi două goluri), Vladu (harnic şi precis, indiferent de postul în care a fost folosit) ori Straton, mult mai util decît Nalaţi ori Ghindaru. Dintre tineri, Bădic a fost surpriza plăcută, el ajungînd la un pas de a deveni o certitudine, Ciucur şi Herghelegiu alternînd jocurile bune cu momente în care lipsa de experienţă i-a trădat. În rest, multe, foarte multe dezamăgiri!

Perspective


După cîteva amînări, CSMS a decis să rupă pisica în vîrful clubului: Grozavu a fost înlăturat, iar Popa a primit mînă liberă în privinţa politicii de lot. Acesta a propus renunţarea la 13 jucători şi aducerea a şase fotbalişti peste valoarea celor din tur. Rămîne de văzut dacă şefii CSMS, dezamăgiţi de lipsa rezultatelor după o cheltuială consistentă, vor mai fi dispuşi să bage mîna în buzunar pentru aducerea unor noi fotbalişti.
Pe lîngă întărirea lotului, asigurarea unei pregătiri de calitate, instaurarea unui climat normal la nivelul vestiarului şi clubului, Iaşul trebuie să rezolve şi alte aspecte colaterale pentru a exploata culoarul extrem de favorabil existent într-o serie modestă, imparţialitatea arbitrajelor (dacă tragem linie la finalul turului, arbitrii mai mult i-au dezavantajat pe ieşeni) fiind unul dintre subiectele importante.

Ovidiu MINEA

Rezultate
Iaşi – Dinamo II 1-3 (0-1). Aldea (’76) - Păun (‘4, ’56), Vătavu (’82, autogol).
Tulcea – Iaşi 1-2 (0-1). Cîrjă (’76) – Gado (‘8, ’57).
Iaşi – Buzău 1-0 (0-0). Onofraş (’90).
FC Snagov – Iaşi 0-0.
Iaşi – Mangalia 2-0 (2-0). Onofraş (’27), Herghelegiu (‘45^1).
Brăila – Iaşi 2-1 (1-1). Bosoi (‘45^2), Ndigwe (’86) – Tudor (’22).
Bacău – Iaşi 1-0 (1-0). Luncanu (‘4).
Iaşi – Viitorul Constanţa 1-0 (0-0). Straton (’48).
Otopeni – Iaşi 2-0 (1-0). Manea (‘5, penalty), Ene (’81).
Iaşi – Astra II 2-4 (0-2). Bîlbă (’69), Bădic (’82) – Ologu (‘5, ’21), Rusu (’65), William (‘90^1).
Botoşani – Iaşi 1-2 (0-0). Matei (’62, penalty) – Straton (’50), Tudor (’67).
Iaşi – Brăneşti 1-0 (1-0). Ciucur (’13).
Năvodari – Iaşi 2-0 (0-0). Mişelăricu (’47), Chiţu (’53).
Iaşi – Dunărea Galaţi 1-1 (0-0). Onofraş (’59) – Chelaru (’67).
Farul Constanţa – Iaşi 0-1 (0-1). Herghelegiu (’16).

TOTAL: 15 7 2 6 15-17 23p (^2).

Acasă: 7 4 1 2 9-8 13p (-8)
Deplasare: 8 3 1 4 6-9 10p (^10)

Golgeteri: Onofraş (3), Tudor (2), Straton (2), Gado (2), Herghelegiu (2), Aldea, Ciucur, Bîlbă, Bădic.
Pase decisive: Tudor (5), Vladu (2), Onofraş (2), Nalaţi, Ghiceanu, Herghelegiu.

^ Adversarele Iaşului au avut un singur jucător eliminat (botoşăneanul Văscan, în prelungirile primei reprize, a văzut “roşu” direct) iar CSMS a avut trei eliminaţi: R. Tincu (în minutul 72 al meciului de la Botoşani), Bădic (în minutul 77 al partidei de la Botoşani) şi Ghindaru (expulzat în minutul 70 al disputei de la Năvodari), toţi ca urmare a încasării a două avertismente. ^ CSMS a beneficiat de un singur penalty, ratat de Tudor în minutul 9 al partidei de la Otopeni, şi a fost sancţionată cu două lovituri de la 11 metri, la Otopeni şi Botoşani, ambele transformate. ^ Iaşul a avut grave probleme de eficacitate: cu o medie de un singur gol pe meci, gruparea din Copou se clasează pe locul III în clasamentul celor mai slabe atacuri, după lanterna Gloria Buzău şi FCM Bacău. Faptul că un jucător al Snagovului, Cristea, a marcat de 12 ori, iar Chiţu (Năvodari) – de 11 ori reprezintă o palmă serioasă dată jucătorilor ieşeni. ^ Nici cifrele apărării nu sînt grozave, CSMS, care a încasat, în medie, peste un gol pe meci în Copou!, clasîndu-se pe locurile V-VII în ierarhia celor mai sigure defensive.

CSMS a folosit 26 de jucători pe parcursul turului:
Cl. Tudor 15 jocuri, Mitrea 14, Nalaţi 14, Onofraş 14, R. Tincu 13, Straton 13, Vladu 13, Ghiceanu 13, Herghelegiu 13, Ciucur 12, C. Popa 11, Bădic 11, Boeştean 7, Gado 6, Ghindaru 6, Orac 5, Aldea 5, Pavăl 5, Bălan 3, Vătavu 3, Marinkovic 3, P. C. Tincu 3, Bîlbă 3, Dani 1, Avrămia 1, Gorovei 1.

Finală Franţa – Norvegia


Franţa şi Norvegia au jucat aseară, la São Paulo, finala Campionatului Mondial de handbal feminin. Echipa Franţei a dispus de Danemarca cu 28-23 (14-12), în timp ce Norvegia s-a impus, fără probleme cu 30-22 (16-9) în faţa Spaniei. În meciurile pentru turneul V-VIII, s-au înregistrat următoarele rezultate: Rusia – Angola 41-31 (17-18), Brazilia – Croaţia 32-31 (14-15); Brazilia – Rusia 36-20 (18-11) – meciul pentru locul V; Croaţia – Angola 32-29 (14-10) – pentru locul VII.
Un eseu şi apoi, potopul
Selecţionata Bucureştiului a fost învinsă, sîmbătă, în deplasare, cu scorul de 13-57 (6-12) de echipa englez Worchester Warriors, în etapa a patra a grupei I din Challenge Cup la rugby. Echipa bucureşteană a condus cu 3-0 şi 13-12 (Surugiu – un eseu, Vlaicu 2 l.p. şi o transformare).  Stade Français este lider în clasamentul grupei, cu 19 puncte, urmată de Worchester - 15 puncte, Selecţionata Bucureştiului - 5 puncte şi de Parma - 0 puncte. Selecţionata Bucureştiului va întîlni în etapa următoare, programată în 11 ianuarie 2012, pe teren propriu, formaţia franceză Stade Français.
Timişoara e “fruncea”
Liderul Diviziei A la baschet masculin, BC Timişoara, a învins, sîmbătă, în deplasare, vicecampioana CSU Ploieşti, scor 74-76 (43-40), în derbiul etapei a XIV-a. Celelalte rezultate ale etapei: Poli Iaşi-BCM U Piteşti 80-91; BC Mureş-Energia Rovinari 84-82, CSU Atlassib Sibiu-CSM Bucureşti 72-100; Dinamo – “U” Cluj 91-94; SCM U Craiova-CSM Oradea 63-87, Gaz Metan Mediaş-CSş Giurgiu 109-84 şi BC Miercurea Ciuc-CS Otopeni 99-95. Ultima etapă a turului se va disputa miercuri. După 14 etape derulate în turul Diviziei A, lider rămîne BC Timişoara, cu 27 puncte, urmată de trei echipe cu acelaşi număr de puncte – CSM Oradea, CSU Atlassib Sibiu şi BC Mureş (cîte 24).
Ferfelea s-a săturat de Sportul
Mijlocaşul echipei Sportul Studenţesc, Viorel Ferfelea, a declarat după remiza cu Concordia Chiajna, scor 2-2, că speră ca acesta să fi fost ultimul său meci la gruparea din Regie: "Dacă reuşeam să învingem poate că mai aveam speranţe. Dar aşa ni s-a tăiat tot cheful, pentru că am luat un gol stupid. A fost un meci de totul sau nimic pentru ambele echipe. Sper să fie ultimul meci al meu în Regie pentru că îmi ajunge. Sînt de şapte ani şi jumătate la Sportul şi am trecut prin toate. Îmi doresc să merg la orice echipă care îşi propune altceva, un obiectiv mult mai îndrăzneţ decît salvarea de la retrogradare", a spus Ferfelea, autorul unui gol în partida cu Concordia.

Selymes n-are spor


Preşedintele grupării Astra Ploieşti, Petre Buduru, a declarat, sîmbătă, că în această iarnă va cauta un alt antrenor, care să-l înlocuiască pe tehnicianul Tibor Selymes, precizînd, totodată, că acesta din urmă va rămîne în cadrul clubului. "Selymes va rămîne în cadrul clubului, dar în iarnă vom aduce un alt antrenor. Aşa am hotărît. Jocul echipei nu ne mulţumeşte, trebuie să găsim soluţii. Ne trebuie un antrenor care să sudeze acest lot, pentru că lotul este unul bun", a declarat Petre Buduru la Fanatik Show. Tehnicianul Tibor Selymes a mai fost demis de două ori în acest tur de campionat. El a început campionatul la Astra Ploieşti, de unde a fost demis după primele două etape şi înlocuit cu Marius Şumudică. El a pregătit apoi formaţia FCM Tîrgu Mureş, dar a fost demis după o lună, echipa fiind preluată de Maurizio Trombetta. După de şumudică a renunţat la echipa Astra, în urma unor neînţelegeri cu patronul grupării, Selymes a fost adus din nou pe banca Astrei.

Greva costă


Atacantul şi căpitanul Camerunului Samuel Eto'o a fost suspendat 15 meciuri de către federaţia cameruneză, ieri, după greva jucătorilor care a provocat anularea meciului amical cu Algeria, din 15 noiembrie. Eto'o, component de bază al naţionalei în ultimii 10 ani, are 15 zile pentru a face apel. El va lipsi mai multe meciuri de calificare la Cupa Africii pe Naţiuni-2013 şi pentru Cupa Mondială din 2014. Echipa Camerunului, reunită la Marrakech (Maroc), a refuzat să meargă în Alger pentru un meci amical, la 15 noiembrie, după ce jucătorii nu au obţinut 763 de euro din primele cerute. Eto'o, doi responsabili ai ministerului Sportului şi federaţiei, selecţionerul Denis Lavagne şi secundul său au fost audiaţi pe această temă.  Algeria solicită un milion de euro pentru cheltuielile făcute în vederea organizării acestui meci.


Villa se operează astăzi
Atacantul spaniol al echipei FC Barcelona, David Villa, care şi-a fracturat tibia stîngă, joi, la meciul cu Al Sadd (Qatar), din semifinalele Campionatului Mondial al cluburilor, va fi operat astăzi. Perioada de indisponibilitate a jucătorului a fost estimată la patru-cinci luni de medicii grupării catalane. Villa s-a accidentat într-un duel cu un fundaş de la Al Sadd şi a fost înlocuit, în minutul 39, cu Alexis Sanchez. David Villa s-a arătat optimist, anunţînd joi seară că vizează finala Ligii Campionilor din 19 mai, de la München, pentru revenirea sa. "Mă gîndesc să joc finala Ligii Campionilor de la München şi să evoluez la Euro-2012".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.