Sport

Stadion nou, cunoştinţe vechi

Ziarul de Vrancea
6 sep 2011 786 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:30, se dispută pe “Arena Naţională” din Bucureşti, partida Romania - Franţa, un meci de maximă importanţă în privinţa şanselor de calificare ale Romaniei la Euro 2012 * meciul va putea fi urmărit în direct pe TVR 1 şi DolceSport

Mai este necesar să explicăm de ce este nevoie de o victorie în mult-aşteptatul meci cu Franţa, de astăzi? În primul rînd, victoria este singura care ne menţine, în orice condiţii, în cursa calificării. O remiză sau o înfrîngere ne scoate din calcule în cazul în care Bosnia învinge Belarus, în această seară, pe stadionul din Zenica. În al doilea rînd, meciul este programat într-un moment important: inaugurarea Arenei Naţionale, stadionul care va găzdui, în mai 2012, finala Ligii Europa şi un rezultat negativ ar umbri un eveniment atît de important.
Cu toate acestea, francezii n-au nici un motiv să ţină cont de chinurile şi bucuriile fraţilor de gintă carpato-danubieni. Elevii lui Laurent Blanc nu sînt, încă, matematic calificaţi la turneul final din Ucraina şi Polonia şi vor face totul să scape de aceste griji. Mai este Franţa o echipă de prim rang? Categoric da, fiindcă fotbalul francez are un potenţial imens, pe o arie care se întinde din Normandia pînă în Noua Caledonie, traversînd Africa. Selecţionerul Victor Piţurcă, susţine că echipa franceză pe care am întîlnit-o la Euro 2008 era mult mai puternică. Afirmaţie surprinzătoare, dacă ne gîndim la comportarea lamentabilă a “cocoşilor” la acea competiţie şi la Cupa Mondială din 2012. Atunci, mai jucau însă nume mari în echipa Franţei, ca Henry, Makélélé, Toulalan sau Gourcuff. Însă explicaţia stă în calitatea băncii tehnice, cu înfumuratul astrolog Raymond Domenech la cîrmă. Însă au rămas destul de mulţi jucători de atunci şi în echipa actuală: Sagna, Abidal, Evra, Malouda sau Ribéry, jucător de care am cam scăpat în ultimele confruntări. Şi mai există un Benzema, jucător care a crescut enorm de cînd joacă la Real Madrid.
Piţurcă are mari probleme de lot. Mai întîi, au fost excluderile lui Mutu şi Tamaş, dureroase dar absolut necesare. Apoi, Ştefan Radu a devenit (poveste veche, nu?) indisponibil exact pentru perioada meciurilor oficiale ale Romaniei, Galamaz s-a accidentat în Luxemburg, iar Torje s-a “îngălbenit” de cartonaşe şi nu poate evolua. Dar necazurile nu s-au oprit aici. Ovidiu Petre, chemat pe post de surprize-surprize de către selecţioner, suferă la muşchii inghinali şi Marica este, deocamdată, incert (a fost lovit la picior la un antrenament, dar are şanse de recuperare). Ceea ce l-a făcut pe selecţioner să îl convoace de urgenţă pe dinamovistul Marius Niculae.
După cum se vede din formaţiile pregătite de cei doi tehnicieni, Laurent Blanc va aborda ofensiv partida de la Bucureşti (spre deosebire de meciul de la Tirana, cîştigat cu 2-1), în timp ce Piţurcă va alege o partitură prudentă, cu trei jucători defensivi în faţa apărării şi cu susţinere puternică pe flancuri. El mizează pe o tactică de apărare-contraatac, care a dat roade în victoria cu Olanda, din 2007, care a calificat naţionala la Euro. Rămîne de văzut cum va funcţiona acest mecanism în faţa unor jucători ca Malouda, Nasri, Benzema şi Ribéry.
În privinţa terenului, gazonul nou de pe “Naţional Arena” suferă un uşor proces de deteriorare, ceea ce i-a făcut pe conducătorii naţionalei romane să renunţe la antrenamentul de pe terenul pe care se va juca meciul şi să încerce să-i convingă şi pe francezi să facă acest lucru. Partida va fi transmisă în direct pe TVR 1 (inclusiv în format HD) şi va putea fi urmărită şi pe DolceSport.
Meci capital la Zenica
Şansele Romaniei nu depind doar de victoria în faţa “cocoşilor galici”, dar şi de rezultatul partidei ce se desfăşoară, în această seară, la Zenica între Bosnia-Herţegovina şi Belarus. După cum se ştie, bosniacii au obţinut o victorie în numai şase minute la Minsk şi pot cîştiga şi pe teren propriu. Problema nu-i chiar simplă: gazdele pot fi anesteziate după victoria de la Minsk, oaspeţii îşi joacă ultimele şanse de calificare, iar din echipa bosniacă vor lipsi doi jucători importanţi, Pjanovic şi Spahic, ambii suspendaţi. Partida va fi transmisă şi în Romania, de la ora 21:15, pe DigiSport 1, la aceeaşi oră avînd loc şi meciul Luxemburg – Albania.
Formaţiile probabile
Romania: Tătăruşanu – Săpunaru, Goian, Chiricheş, Raţ – Bourceanu, Lazăr – Nicoliţă, Cociş, Tănase – Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Franţa: Lloris – Sagna, Rami, Abidal, Evra – M’Vila, Diarra – Malouda, Nasri, Ribéry– Benzema. Selecţioner: Laurent Blanc.
Arbitru: Howard Webb (Anglia).
Astăzi, se mai dispută în grupa D partidele Bosnia – Belarus (la Zenica) şi Luxemburg – Albania (la Luxembourg-Ville), ambele de la ora 21:15.Meciul de la Zenica va fi transmis pe DigiSport1.

Clasamentul grupei D
1. Franţa    7    5    1    1     11-3    16
2. Bosnia    7    4    1    2     10-7    13
3. Belarus    8    3    3    2     6-4    12
4. Romania    7    3    2    2     10-6    11
5. Albania    7    2    2    3     5-8    8
6. Luxemburg    8    0    1    7     1-15    1


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.