Sport

Cristi Cosma, viitorul tenisului din Vrancea

Ciprian Fânaru
2 oct 2010 1098 vizualizări
Focsaneanul are la activ zeci de clasari pe podium la turneele nationale in doar 4 ani de practicare a sportului alb u lovitura cu care isi pune adversari in dificultate e dreapta, printre pasiuni numarindu-se baschetul si skatebordingul u tinta pentru viitorul apropiat e triumful la Orange Bowl, cel mai puternic turneu de juniori din lume

Tinerii care lovesc zilnic mingea galbena pe terenurile de zgura din Complexul Milcovul Sud viseaza ca intr-o zi sa fie aplaudati de publicul de pe marile arene ale lumii. Printre ei, un pusti care promite enorm si care este inzestrat cu talent. Cristi Cosma, 11 ani, este unul dintre baietii aflati in faza de promisiune, dar ai caror rezultate obtinute la competitiile de juniori ii recomanda pentru un posibil viitor pe tarimul preformantei adevarate. Focsaneanul a facut pentru prima data cunostinta cu terenurile de tenis de la Clubul Sportiv Unirea in urma cu patru ani, de atunci practicind aceasta disciplina care ii acapareaza mare parte din timp. Desi nu are o virsta care sa ii fi permis conturarea unui palmares de invidiat, Cristi a beneficiat de tot suportul din partea parintilor, care l-au ajutat sa participe la multe turnee in toata tara. Experienta deja s-a adunat, la fel si succesele. Obisnuit al fazelor superioare, vrinceanul are la activ reusite mult mai importante decit sferturile atinse la cea mai recenta competitie la care a luat parte, Turneul Campionilor din Capitala. "Am vreo 11 turnee cistigate si multe cupe, 32", spune Cristi, care crede ca atuul sau principal este lovitura necrutatoare de dreapta, marca inregistrata se pare la juniorii focsaneni. "Imi place sa dau si cu reverul", tine sa adauge micul tenismen, care are stabilite clar si obiectivele viitoare. "Visul meu pentru viitorul apropiat este sa cistig Orange Bowl, cel mai puternic turneu rezervat juniorilor de 14-16 ani, care se joaca pe «hard» in Statele Unite" isi expune planurile jucatorul legitimat la Tenis Club Focsani.


Este fan Rafael Nadal


Sportivul antrenat de Razvan Bucuroiu il admira mult pe "regele zgurii" Rafael Nadal, numarul 1 ATP si cel mai bun tenismen din lume la ora actuala. Care are insa ca lovitura de baza stinga. Dintre romani, ar fi de apreciat Victor Hanescu, liderul echipei de Cupa Davis a Romaniei. Ca si in cazul altor colegi ai sau de club, Grand Slemul preferat este Rolland Garos, "nu numai pentru ca se joaca pe zgura", dupa cum afirma Cristi. Pustiul, aflat inca la o virsta necoapta recunoaste ca nu este un fan al efortului si nici un adept al formulei "99% transpiratie si 1% talent". "Nu sint foarte muncitor si nu imi place sa trag tare la antrenamente", marturiseste tenismenul focsanean, care compenseaza prin calitatile naturale cu care a fost inzestrat. Cel mai mindru este de toate locurile intii ocupate la diferite turnee la care au luat parte. Doar anul acesta, Cosma a reusit un loc I la Cupa Mamaia IDU si un loc II la Cupa DJS "" SCM Bacau, performante obtinute in proba de dublu. "Cele mai frumoase amintiri le am de la Piatra Neamt, cind aveam 9 ani si de la «nationalele» de iarna, unde mi-a placut chiar daca n-am jucat cel mai bine", povesteste micul tenismen. Acesta ocupa locul 16 in clasamentul intocmit de Federatie pentru categoria de virsta 12 ani, cele 3575 de puncte constituind un indiciu al prezentei lui Cristi in top.


Baschet si skatebording in "timpul liber"


Scoala "Duiliu Zamfirescu", acolo unde studiaza un alt sportiv promitator, Marinos Chattalas, este locul unde invata elevul Cosma. "Sint prieten cu Marinos, dar ma inteleg bine cu toti", afirma Cristi, in a carui dezinvoltura se intrezareste un viitor campion. Miscarea l-a atras intotdeanua. "Imi placea sa joc baschet, mai ales iarna, dar acum nu prea mai am timp. Imi place mult si sa ma dau cu skateboard-ul", isi dezvaluie pasiunile sportivul, care urmareste totodata si fenomenul fotbalistic. "Din afara tin cu Real Madrid, iar din Romania cu CFR Cluj, care in ultimul sezon nu joaca prea bine", e la curent talentatul sportiv. Ascensiunea lui Cristi Cosma este sustinuta si spusele antrenorului sau, care il vede printre cei mai buni tenismeni din tara la categoria sa de virsta. (Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.