Sport

Ei sint cei care aduc medalii pe banda pentru Vrancea

Ciprian Fânaru
16 sep 2010 629 vizualizări
Cele noua medalii cucerite la nationalele de Ne Waza reprezinta cel mai recent succes al judokanilor vrinceni de la LPS Focsani u sportivii au fost la un pas sa monopolizeze locurile intii la categoriile mai mari de virsta u daca centrul de excelenta si organizarea Balcaniadei sint la stadiul de proiect, viitorul judo-ului din judet pare asigurat de pusti ambitiosi

Au acasa colectii de medalii si de cupe. Prin ei, Vrancea respira constant aerul podiumurilor de premiere la competitiile nationale si chiar internationale. Sint seriosi, modesti si au facut din artele martiale mai mult decit o pasiune. Este un mod de viata care ii invata cum sa fie oameni normali intr-o lume anormala. Vorbim de judoka de la LPS Focsani, care se regasesc mai mereu printre protagonistii intrecerilor de profil. Cea mai recenta demonstratie de forta, valoare si pregatire a avut loc la finalul saptaminii trecute, atunci cind tinerii judoka focsaneni s-au intors cu o tolba de medalii de la Campionatul National de Ne Waza (lupte la sol) si turneul international "Cupa Drobeta", derulate la finalul saptaminii trecute la Turnu Severin. Sportivii de la aceasta disciplina uimesc de ani buni lumea judou-ului, regasindu-se printre protagonistii competitiilor nationale si internationale. Judokanii de la LPS si CS Unirea au transformat prezenta pe prima treapta a podiumului de premiere al intrecerii gazduite de orasul de la Dunare intr-o afacere vrinceana, cel mai mult stralucind in panoplie cele trei "decoratii" de aur pe carer au pus mina baietii. Bogdan Badiu, Daniel Moise si Albert Florea au cucerit medalii de aur, Alex Feraru si Daniela Zghera au obtinut titlul de vicecampioni nationali, iar Claudiu Neagu, Can Metin, Laris Bors, Ginu Vlase, George Neagu si George Hantu au reusit sa urce pe treapta a treia a podiumului si sa cucereasca medalii de bronz la diferite categorii de virsta si greutate. Cine crede ca medaliile nationale sint usor de obtinut si ca adversarii de la concursuri sint de valoare indoielnica se inseala. Un exemplu concret este oferit de Razvan Bodea, sportivul legitimat la Liberty Oradea invins in finala U17 de la ^73 de kilograme de Albert Florea. Bistriteanul are in palmares numeroase titluri si medalii cucerite la competitii nationale si internationale, meritul elevului lui Silviu Rentea fiind cu atit mai mare. Succesele de la Ne Waza sint asadar la fel de pretioase ca oricare altele. De mentionat ca la concurs au participat 499 sportivi de la 49 cluburi nationale.

La un pas de o tripla istorica

Evolutia sportivilor de la LPS Focsani i-au adus pe acestia aproape de o tripla reusita, fara teama de exagerare, istorica. Trio-ul Badiu "" Moise "" Neagu a fost la un pas sa puna monopol pe cea mai inalta treapta de premiere la categoriile mai mari de virsta. La U20, George Neagu a ratat insa la mustata accederea in finala categoriei 81 de kilograme. "George a reusit in meciul contra sportivului de la Dinamo Bucuresti (Adrian Daroti "" n.r.) de doua ori fixari, dar in cel din urma dinamovistul l-a fixat definitiv in runda a treia", povesteste antrenorul de judo Marinel Palade istoria meciului decisiv. "Era o performanta frumoasa sa avem noi pe toti cei trei medaliati cu aur, dar asta este", completeaza antrenorul. Medaliile reprezinta incununarea eforturilor de la antrenamente, iar focsanenii nu duc lipsa de astfel de distinctii. Un exemplu de asemenea colectie ne-a oferit chiar George Neagu, cel care se lauda cu nu mai putin de 21 de medalii cistigate de-a lungul carierei, nepunind la socoteala alte cupe si trofee detinute. Bogdan Badiu, Daniel Moise si George Neagu au inceput cursurile noului an scolar, ei fiind toti elevi in clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv. "La anul intra in ultimul an de juniorat. Speram sa se descurce si la lupta in picioare la fel de bine cum s-au descurcat in cea de la sol", spune Marinel Palade, care alaturi de Stanica Grosu, Dumitru Zisu, Iulian Surla si Razvan Lazar se ocupa de pregatirea judokanilor de la LPS.

La un vot distanta de organizarea Balcaniadei U15

Faptul ca Focsaniul a fost o prezenta constanta in ierahia intrecerilor de profil si o sursa de selectie importanta pentru loturile nationale nu a trecut neobservat. Federatia Romana de Judo a hotarit recent infiintarea unui centru de excelenta la Focsani, dar deocamdata nu este clar sub ce forma acest proiect va prinde viata. "Este posibil ca cei mai buni sportivi din tara sa vina sa se pregateasca la noi. Dar nu stiu daca cineva va fi acord ca judoka sa concureze pentru alte cluburi la competitiile din tara si strainatate. Deocamdata nu ni s-au transmis prea multe detalii. Totul tine si de finantare", explica fostul campion de judo Marinel Palade. Tot de la antrenorul focsanean am aflat ca orasul de pe Milcov a fost aproape sa organizeze Balcaniada de judo U15. Onoarea a revenit in cele din urma, la diferenta de un vot, unui oras din Macedonia, dar suflarea judo-ului vrincean spera sa organizeze totusi Balcaniada U17 din anul 2011.

Fetele se pregatesc pentru Balcaniada

Judoka focsaneni se vor antrena in perioada urmatoare pentru Campionatul National de tineret pe echipe, care se va desfasura la Iasi, peste doua saptamini, prezenta urmind a fi cel mai probabil sub denumirea de CSM Focsani 2007. Reamintim ca vrincencele Georgiana Dorofte (70 kg), Mariana Boboc (78 kg) si Maria Paraschiv (^78 kg) au fost selectionate in lotul national al Romaniei. Cele trei fete pregatite de antrenorul emerit Stanica Grosu vor reprezenta tara noastra la Campionatul Balcanic de Seniori, ce va avea loc in Bosnia Hertegovina, in perioada 24 "" 27 septembrie. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.