Sport

Intre Hamilton si Webber

Ziarul de Vrancea
30 aug 2010 568 vizualizări
Dupa Marele Premiu al Belgiei, Sebastian Vettel a cam iesit din lupta pentru titlul mondial la Formula 1 Pilotul britanic Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) a revenit pe primul loc in clasamentul pilotilor, devansindu-l cu trei puncte pe fostul lider, australianul Mark Webber (Red Bull), dupa ce a cistigat Marele Premiu al Belgiei, desfasurat, ieri, la Spa-Francorchamps

Reprizele de ploaie care au udat, simbata, unele portiuni ale circuitului de 7 kilometri lungime au transformat sedinta de calificari intr-o veritabila cursa cu obstacole si intr-un examen al alegerii potrivite a cauciucurilor. Webber s-a adaptat cel mai bine si si-a trecut numele in fruntea grilei de start pentru a cincea oara in acest sezon, iar echipa sa, Red Bull, a ajuns la 12 pole-positions 13 posibile. Australianul a fost urmat in ordine de Hamilton, Robert Kubica, Sebastian Vettel, Jenson Button si Felipe Massa.

Conditiile meteo din calificari s-au pastrat in mare si a doua zi. Startul s-a dat pe pista uscata, iar Webber a plecat catastrofal, fiind depasit pina-n primul viraj de toti cei enumerati mai sus, cu Hamilton aflat la conducere. Imediat dupa start a inceput ploaia, care l-a surprins pe Rubens Barrichello frinind tirziu si tamponindu-l pe Alonso, aflat in acel moment pe locul opt dupa o urcare de doua pozitii. Astfel, Barrichello si-a pus capat celui de-al 300-lea Grand Prix din cariera, a provocat intrarea Safety Car-ului pe pista inca din turul 2 si a avariat masina spaniolului. O parte dintre piloti a decis sa-si schimbe pneurile cu cele intermediare, insa cei din frunte au optat sa ramina pe slick-uri, o decizie corecta, deoarece ploaia a incetat si pista s-a uscat rapid. Liderul Hamilton a inceput sa se distanteze gratie coechipierului sau Button, care i-a tinut la distanta pe Vettel, Kubica, Webber si Massa. Grupul fruntas de sase piloti si-a pastrat ordinea pina-n turul 17, cind Vettel l-a atacat pe campionul mondial en-titre dupa o manevra brusca, in conditiile in care o noua repriza de ploaie a udat o portiune de circuit. Monopostul Red Bull a derapat si l-a lovit in lateral pe cel condus de Button, accident ce s-a soldat cu abandonul britanicului si cu avarierea masinii lui Vettel. Comisarii cursei l-au penalizat pe german cu o trecere pe la boxe, astfel ca Vettel a iesit si el din lupta pentru victorie. Kubica, Webber si Massa au profitat de cadoul primit de la tinarul pilot de la Red Bull si au urcat cite doua pozitii in spatele lui Hamilton, totusi fara sa se apropie prea mult de acesta. Campionul mondial din 2008 parea ca va cistiga fara emotii, dar din nou ploia si-a facut aparitia, de data aceasta mai puternic, si a incurcat socotelile pilotilor. Cu 9 tururi inainte de final, Hamilton a fost foarte aproape de a lovi marginea circuitului dupa o iesire in decor suferita in timp ce incerca sa-si intirzie cit mai mult trecerea la pneurile de ploaie, pentru a profita de portiunile inca uscate ale pistei. Din fericire pentru el, distanta care-l separa de adversari a fost suficient de mare, iar britanicul a revenit pe pista tot pe primul loc, pozitie pe care a ocupat-o si la trecerea liniei de sosire. Intre timp, Webber a reusit sa-l depaseasca pe Kubica la boxe, profitind de o greseala a polonezului si sa obtina un nesperat loc doi dupa startul sau dezastruos. Kubica a terminat pe trei, Massa pe patru, urmat de Sutil, Rosberg si Schumacher. Chiar daca a fost depasit de coechipierul sau in ultimele tururi, locul 7 reprezinta o performanta remarcabila pentru septuplul campion mondial, dupa ce a luat startul de pe pozitia 21 in urma unei penalizari. m

Alonso si Vettel au plecat cu "mina goala" dupa etapa de la Spa-Francorchamps. Spaniolul a abandonat cu sapte tururi inainte de final, provocind a doua intrare a Safety Car-ului pe pista, in timp ce Vettel a incheiat cursa pe locul 15, la un tur in spatele invingatorului.

Eroarea lui Vettel a produs o "falie" in clasamentul pilotilor. Hamilton (182 de puncte) si Webber (179) s-au distantat de ceilalti adversari si au cele mai mari sanse la titlu. Urmatoarea etapa, Marele Premiu al Italiei, ultimul Grand Prix european, va avea loc intre 10 si 12 septembrie, la Monza. Urmatoarea etapa a Campionatului Mondial de Formula 1 va avea loc, intre 10 si 12 septembrie, in Italia, la Monza. (MEDIAFAX)

Clasamentul pilotilor: 1. Lewis Hamilton - 182 p; 2. Marc Webber - 179 p; 2. Sebastian Vettel - 151 p; 4. Jenson Button - 147 p; 5. Fernando Alonso - 141 p.

Clasamentul constructorilor: 1. Red Bull - 330 p; 2. McLaren - Mercedes - 329 p; 3. Ferrari - 250 p.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.