Sport

Marinos Chattalas, speranta cipriota a tenisului vrincean

Ciprian Fânaru
26 iun 2010 1433 vizualizări
Sportivul de 12 ani de la CS Unirea are o poveste aparte u jumatate roman, jumatate cipriot, tenismenul in devenire are ambitia sa ajunga in topul mondial

L-am intilnit pe "Marino", asa cum il striga colegii si antrenorii, la antrenamentele sectiei de tenis a Clubului Sportiv Unirea Focsani. Plin de energie, prompt in raspunsuri si optimist, baiatul de 12 ani reprezinta o pata de culoare in lumea sportului alb, mai ales prin sonoritatea numelui sau. Marinos Chattalas este juniorul clubului focsanean si are perspective ca va deveni un nume important in acest sport. Discursul este unul ambitios cel putin pentru virsta sa, dar nu este nimic rau in a-ti dori, precum el, "sa ajungi un mare campion". Povestea sa se contureaza dupa un tipar mai putin banal. S-a nascut in Cipru, acolo unde a trait pina la virsta de 9 ani. Dupa ce tatal sau a decedat, micul tenismen a venit impreuna ca mama sa romanca sa locuiasca in Focsani. Dupa cum ne-a spus, juniorul practica tenisul de trei ani. "A inceput cu regretatul domn George Bucuroiu si acum antrenorul sau e Razvan Bucuroiu. Lui ii place foarte mult tenisul", ne-a spus mama sa, care il sustine si il sprijina sa-si urmeze pasiunea, desi nu ii e usor si se confrunta "cu probleme, ca toata lumea". Referitor la prenumele grec al jucatorului de tenis, cea care i-a dat viata spune ca era programat din timp si ca daca ar fi fost fata s-a fi numit Marina. "Tenismenul meu favorit", ne-a marturisit fara sa clipeasca pustiul, "este suedezul Robin Söderling", dar il admira si pe rivalul sau Rafael Nadal, precum si alte staruri ale tenisului mondial ca Roger Federer, Andy Roddick sau Andy Murray. Surprinzator poate, cel mai cunoscut tenismen orginar din insula Afroditei, Marcos Baghdatis, nu e numarul 1 in topul preferintelor celui care este pe jumatate cipriot.


Dreapta e arma principala


Virsta sa frageda nu avea cum sa ii contureze un palmares bogat, dar Marinos a adunat ceva experienta pe terenurile de tenis. "Am participat pina acum la peste 20 de competitii. Cea mai buna performanta a mea este clasarea pe locul al doilea la Trofeul "George Bucuroiu" Fischer, desfasurat in luna iulie a anului trecut", se mindreste deocamdata sportivul, care are de asemenea un loc III cistigat la turneul Eurotenis Head, gazduit luna trecuta tot de Focsani. Despre atuurile sale, focsaneanul explica repede care este arma sa principala: "Dreapta! Cu dreapta dau mai bine, e adevarat, iar antrenorul mi-a spus ca trebuie sa imi imbunatatesc reverul si voleul de rever", detaliaza tenismenul, care spune ca se simte cel mai bine pe zgura, suprafata pe care exerseaza si joaca la CS Unirea. Nu-i lipsesc nici meciurile pe hard - pe suprafata tare, ci doar cele pe iarba, care nu se numara printre favoritele sale, pentru ca "e tare si mingea sare altfel". De altfel, Grand Slam-ul sau preferat este Roland Garros, turneu unde partidele se joaca pe zgura si unde idolul Söderling a jucat finala. "Cind o sa ajungi un mare campion o sa ai ocazia sa joci si pe iarba", il incurajeaza mama sa, care pune pe primul loc sanatatea.


Scoala Nr. 10, pepiniera de tenismeni


Marinos invata la Scoala "Duiliu Zamfirescu", acolo unde se bucura de compania altor colegi care au ales racheta si fileul ca pasiune, mod de viata si, de ce nu, in viitor meserie. Vrinceanul cu singe cipriot imparte bancile si curtea scolii cu alti tenismeni, pe numele lor Robert Popa "" cel mai apropiat prieten, Cristian Cosma si Razvan Ene. Acestia ii sint si parteneri de antrenament. "Ne pregatim in fiecare zi, in afara de duminica. Doua ore si jumatate, trei ore, dureaza antrenamentele", precizeaza micul tenismen, care mai are un coleg de scoala ce a ales calea sportului de performanta, Leonard Ciubotaru, karateka legitimat la CSM Focsani. Marinos vorbeste la perfectie romana, dar nu a uitat nici limba tarii in care a crescut. "Am mai fost in Cipru si de curind si mi s-a parut foarte bine. Stiam sa vorbesc bine, acum am mai uitat putin. Am locuit acolo cu familia aproape 10 ani", dezvaluie cel care spera sa calce pe urmele finalistului de la Openul francez si sa de devina un star al arenelor mondiale. "Vreau sa ii multumesc mamei mele ca m-a sustinut pina acum si sa ma ajute Dumnezeu sa ajung un mare campion", este dorinta clara a tenismenului in devenire. Tenisul nu este singurul sport de care Marinos este atras, pe lista sa de preferinte facindu-si loc golful, dar si schi-ul, pe care a avut ocazia sa il practice. Speram ca drumul catre performanta sa fie scurt si batatorit si in viitor sa auzim de "Bagdathis de Romania". (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.