Sport

15 ani si 2,07 m: Noul Ghita Muresan joaca la Focsani

Ciprian Fânaru
11 mar 2010 1873 vizualizări
Buzoianul Ionut Mirea e cel mai recent transfer al CSS Focsani u pivotul de 2,07 m uimeste prin talie dar si prin pasiunea pentru ¦fotbal u sportivul de 15 ani a venit la Focsani pentru a se pregati de performanta u baschetbalistul il admira pe jucatorul campioanei Asesoft, Griffith si isi petrece timpul liber in fata calculatorului

La doar 15 ani este una dintre sperantele baschetului romanesc. A dat primul cos la virsta de 9 ani, iar la inceputul acestui an s-a transferat la CSS "" CSM Focsani. Joaca pivot si la virsta de 15 ani masoara nu mai putin de 2,07 metri. Este vorba despre Ionut Daniel Mirea, unul dintre cei mai talentati sportivi ai echipei de baschet focsanene. Produs al clubului CSS Buzau, el a fost pina in februarie 2010 elev in clasa a IX-a la Liceul de Chimie din Buzau. Inaltimea a fost principalul factor care l-a propulsat in lumea acestui sport. "Eram in clasa a IV-a la Buzau, cu colegii de clasa. Ne intreceam cine se poate urca mai sus pe un gard. S-a intimplat sa ne vada antrenorul Ciprian Borcila, care m-a intrebat daca vreau sa ma duc la baschet. Am jucat apoi cu pauze pina in clasa a VII-a, de cind practic constant acest sport", isi aduce aminte Ionut Mirea.


S-a transferat la Focsani pentru a face performanta


La o virsta totusi frageda, baschetbalistul se poate deja lauda cu citeva rezultate notabile. S-a calificat alaturi de colegii de la Focsani in faza a doua a campionatului dupa o evolutie buna la turneul de la Radauti, iar cea mai buna performanta obtinuta la Buzau este acontarea unui loc III pe judet cu echipa scolii. Nu face deocamdata parte din lotul national, dar talentul, talia si seriozitatea cu care isi urmareste scopul il pot "impinge" catre echipamentul tricolor. Pentru nationala evolueaza deja doi dintre colegii sai vrinceni, Alin Olaru si Andrei Neguroiu. Trupa focsaneana de la U16 are in componenta sportivi de perspectiva, astfel ca mutarea la clubul vrincean poate fi mai mult decit benefica pentru Ionut. Transferul la Focsani are o poveste oarecum clasica, sportivul venind la clubul vrincean pentru ca CSS Buzau nu are formatie de U16, astfel ca baschetbalistul se antrena cu cei de la U18 si juca destul de putin. "Buzaul nu avea echipa de "â„¢94. Dl profesor Mihai Petrut m-a observat la un turneu gazduit de Focsani, atunci cind am venit cu cei de la U18. Familia a fost de acord si m-am transferat la Focsani in februarie" spune Ionut Mirea, care marturiseste ca cel mai dificil adversar cu care a avut de-a face pina acum este CSS Unirea Iasi, echipa ai carei jucatori valorosi au nascut meciuri aprig disputate. De luna trecuta, Ionut este elev in clasa a IX-a la Liceul Sportiv Focsani, unde "se face mai multa carte decit la Buzau".


Tine cu Asesoft Ploiesti


Interesant este ca buzoianul nu are idoli sau modele in Statele Unite, patria acestui sport. Spune ca nu urmareste indeaproape evolutia starurilor din NBA si este mai mult cu ochii pe intrecerea interna, dar si ca nu dispune de solutia magica a "ridicarii" sportului cu mingea la cos din tara noastra. "Nu sint asa de interesat de liga nord americana si nu pot sa-mi dau cu parerea despre valoarea jucatorilor de acolo. Din campionatul intern imi place desigur campioana Asesoft Ploiesti, iar jucatorul favorit este Rashard Griffith, care evolueaza pentru prahoveni", dezvaluie Ionut. Pivotul american de culoare are 2.14 m si 140 de kilograme. Cel mai titrat baschetbalist care a evoluat vreodata in Romania, cel poreclit "Little Shaq" a imbracat tricoul unor formatii ca Virtus Bologna sau Maccabi Tel Aviv.


E fan fotbal si Gloria Buzau


Pivotul dreapta de 2,07 metri "locuieste" acum la caminul liceului. Programul sau este destul de incarcat, mai ales ca trebuie sa recupereze fizic si tactic fata de colegii sai focsaneni. Portiile de antrenament sint de cite o ora si jumatate, zilnic de luni pina simbata inclusiv, miercurea si vinerea fiind destinate pregatirii fizice in sala de atletism. Baschetbalistul este insa hotarit sa munceasca pentru a ajunge sa joace cel putin in liga nationala. Antrenamentele sint seara, ziua este rezervata scolii, astfel ca timpul liber e o pasare rara pentru Ionut, care spune insa ca s-a acomodat la Focsani si se intelege bine cu noii sai "camarazi" de la CSS "" CSM Focsani. Cel care l-a ajutat sa se integreze mai usor este Tudor Vechiu, colegul sau de camera, venit de la Botosani. "Ca hobby, imi place sa navighez pe internet. O fac de obicei in weekend, cind ajung acasa sau de cite ori am timp", precizeaza juniorul. Desi prima data statura sa impresionanta e cea care sare in ochi, baschetbalistul venit de la Buzau are citeva caracteristici care il fac oarecum atipic pentru lumea acestui sport. Adolescentul, care poarta ochelari de vedere, urmareste mai mult fotbal decit baschet. "In Buzau am locuit chiar linga stadionul de fotbal. Am crescut practic linga stadion si aproape in fiecare simbata cind avea Gloria etapa ma duceam cu tatal meu la meci. Asa ca urmaresc mai des meciuri de fotbal decit meciuri de baschet", recunoaste Ionut Mirea, care face parte dintr-o formatie calificata pentru faza a doua a Campionatului National de baschet U 16. Important de mentionat si faptul ca, mai mult ca sigur, Ionut va adauga centimetri la inaltimea sa si asa putin obisnuita pentru virsa sa. Si, cine stie, e posibil sa se poata spuna peste ani ca noul Ghita Muresan a jucat si la Focsani. Singurul baschetbalist roman care a jucat in NBA are 2,31 m. Ii uram lui Ionut Mirea bun venit la Focsani si la cit mai multe reusite pe plan sportiv! (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739402 zile, 4 ore, 45 minute, 56 secunde
Esti \"mare\" omule! BFTA!
, acum 739402 zile, 4 ore, 45 minute, 56 secunde
Le-ai rupt si la aia patu?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.