Sport

Au dat de pamint cu adversarii si in 2009

Ciprian Fânaru
5 ian 2010 1035 vizualizări
Judo, karatele si taekwondoo au adus rezultate notabile pentru Vrancea anul trecut u ziarul nostru va propune o retrospectiva a anului competetional la artele martiale

Anul 2009 s-a inscris in trendul de performanta al anilor trecuti si in ceea ce priveste reusitele artelor martiale. Focsaniul a dovedit din nou ca reprezinta nici mai mult nici mai putin decit un centru demn de luat in seama, care da replica pe masura unor cluburi puternice din orase mai mari. Judo-ul a avut un an care poate fi considerat chiar foarte bun, rezultatele vorbind cel putin in dreptul sectorului juvenil. Echipa de judo CSM 2007 LPS Focsani s-a clasat pe locul 12 in ierarhia finala a anului 2009, alcatuita de Federatia Romana de Judo, in timp ce Iulian Surla a ocupat la final de an o onoranta pozitie 7 in topul celor mai buni 10 judoka intocmit de acelasi for de specialitate. La inceput de an, Polivalenta din Focsani a gazduit Cupa Unirii, in care echipa vrinceana a surclasat 16 formatii din toata tara, pentru ca in februarie orasul sa fie scena etapei de zona a campionatelor nationale de judo U 20. Cea mai mare speranta care a "explodat" anul trecut este Albert Florea. Pe linga medaliile obtinute de-a lungul sezonului la diferite intreceri, sportivul legitimat la CS Unirea Focsani a reusit doua rezultate de exceptie. In primavara a cistigat medalia de aur atit la campionatul national Ne Waza, cit si la un turneu international desfasurat la Drobeta Turnu Severin. Daca Alexandru Munteanu n-a izbutit sa incheie cu succes cursa pentru medalie la Festivalul Olimpic al Tineretului European, Albert Florea a obtinut in vara titlul de campion balcanic la categoria de virsta U15. Acesta a depasit in finala de la ^66 kg un sportiv bulgar care era teoretic favorit. Un alt rezultat foarte bun a fost reusit de celalalt judoka vrincean prezent la Balcaniada din Turcia, adjudeanul Daniel Marcu, cel care s-a intors acasa cu medalia de bronz. O alta reusita cu care vrincenii se pot mindri este impunerea la Cupa "Mihai Alexandroae" a combinatei Focsani - Adjud in timpul cantonamentului din septembrie. Fetele nu s-au lasat nici ele mai prejos. Daniela Zghera s-a clasat pe prima pozitie la Campionatul National Ne Waza in limitele categoriei 29 kg, la intrecerea junioarelor U13, iar echipa de fete de la LPS Focsani a cucerit medalia de bronz la Campionatul National rezervat categoriei de virsta sub 20 de ani. Dumitru Zisu si Iulian Surla, primul in virsta de 55 de ani, au format un tandem de aur cistigind nationalele de kata. Judokanii au incheiat anul cu un stagiu de pregatire montan la Gura Humorului.

Karateka au tinut steagul sus si in 2009

Startul la rezultate notabile a fost dat de karateka legitimati la Clubul Sportiv Unirea Focsani, care in februarie au obtinut nu mai putin de 17 medalii la Cupa Do-Jo desfasurata in Capitala. Alin Guta, de la clubul Dinamic Panciu, a devenit campion national la categoria 65 kilograme juniori la campionatele nationale de karate modern care au avut loc la Craiova in luna martie. In aceeasi luna, sportivii de la CSM 2007"" CS Satori Focsani au reusit 18 clasari pe podium la finala Campionatului National de karate SKUDN, cinci dintre medalii fiind de aur. Locul I si campioni nationali au fost Tiberiu Nedelcu, Gabriela Popovici, Zenaida Vornicescu si Madalin Enache. Doinita Padurice, legitimata la SLD Focsani, a obtinut medalia de bronz la campionatele mondiale de karate asihara din Danemarca si a urcat tot pe treapta a treia a podiumului la Europenele de la Brasov. In octombrie, sensei Daniel Fusaru a devenit, impreuna cu echipa de seniori, campion mondial a 8-a oara consecutiv la Campionatul Mondial de Karate SKUDN din Ungaria, iar Andreea Arginteanu s-a clasat pe primul loc la kumite, in cadrul Cupei Mondiale pentru gradele inferioare. Sportivii de la CSM Focsani 2007 au reusit sa urce pe podium de numai putin de opt ori la Campionatul National de karate SKDUN pe echipe, competitie desfasurata in noiembrie la Bucuresti. De remarcat si succesul la nivel continental al lui Robert Giurgea. Karateka format la CS Unirea Focsani a reusit sa cucereasca medalia de bronz la Campionatul European de karate Wadoriu de la Edinburgh, in limitele categoriei -75 kg, proba de kumite.

Taekwondo a facut casa buna cu Focsaniul

Din analiza retrospectiva a parcursului competitional al artelor martiale nu putea lipsi disciplina olimpica taekwondo. Iulian Pitulac a dat tonul rezultatelor notabile cu bronzul cucerit in iunie la Campionatele Balcanice de la Belgrad. Iulian Pitulac si colegul sau Cosmin Isofache, de la clubul focsanean AS Dragon, sint cei mai buni din tara, ambii cucerind medalii de aur la campionatele nationale de la Galati. Pitulac se mai lauda si cu bronzul de la Mondialele Politistilor. In decembrie, Focsaniul a organizat in premiera competitia internationala "Dracula Open". Principalul promotor al gazduirii in Vrancea a concursului a fost campionul Adrian Dochioiu, care a fost in 2009 si observator la Europeanul de Taekwondo. Sportivii de la Dragon, antrenati de Cristi Malureanu, au urcat de sapte ori pe podium, aurul fiind cucerit de Cosmin Isofache, Iulian Pitulac, Georgel Stochici si Cristian Tanase. Un alt rezultat notabil al anului trecut a fost aurul cistigat de Adrian Dochioiu si Florin Tirdea la "nationalele" de la Tirgu Mures. 2009 a fost in concluzie un nou an intesat de medalii pentru practicantii artelor martiale, care vor putea, sa speram, sa ramina in topul pregatirii si al rezultatelor si pe viitor. (Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.