Sport

2020 – anul redresării?

Ziarul de Vrancea
27 dec 2019 1341 vizualizări

Evoluția modestă a fetelor la Campionatul Mondial din Japonia și scandalul Corona au eclipsat evoluțiile acceptabile ale echipelor de handbal în competițiile europene, din care performanța echipei masculine Dinamo se evidențiază

Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a declarat pentru AGERPRES că problema jucătoarelor de la Corona Brașov, suspectate că au folosit o procedură interzisă de regulamentele antidoping, a afectat și va afecta în continuare viitorul handbalului românesc. „Lucrul care afectează prezentul, viitorul mediu, poate chiar și lung, este problema jucătoarelor suspectate de a fi folosit o procedură interzisă. Este o problemă majoră, cu implicații imediate și sper din suflet să fie pe cât mai scurt timp. Am dubii că se va da un verdict în scurt timp, pentru că din câte știu eu sunt încă audieri și nu se va da un verdict până în momentul în care nu se termină de audiat toate persoanele convocate. Iar chestia asta, din câte am auzit, următoarea audiere, va fi undeva în ianuarie. Ceea ce putem noi să facem, și eu am insistat pentru acest lucru, să se desfășoare cât mai repede, pentru că în felul ăsta aflăm și noi unde suntem și ce putem să facem. Jucătoarele nu se pot antrena în mod colectiv și instruit”, a declarat Dedu.

Președintele FRH a caracterizat 2019 ca fiind un an dificil, iar în ceea ce privește obiectivele pentru 2020, acestea rămân aceleași, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „A fost un an dificil din punct de vedere sportiv, pentru că ăsta este obiectul de activitate. Din celelalte puncte de vedere, suntem bine în peisajul sportului românesc. Vorbind despre realizările din acest an la nivel de federație, rezultatul cel mai bun este locul V la Campionatul European de tineret și menținerea în cursa de calificare pentru Olimpiadă și Campionatul European anul viitor, la senioare, și deschiderea a încă unui centru național olimpic de juniori pentru băieți, la Bacău. În 2020, rămânem cu aceleași obiective, încercăm să ne calificăm la Olimpiadă, ne dorim să ajungem la Campionatul European, și cu echipele celelalte de juniori, tineret băieți să intrăm în grupa A valorică, cu echipele de juniori și tineret ne dorim rezultate mai bune decât anul ăsta, mai ales că o să organizăm Campionatul Mondial de tineret în vara anului viitor și sperăm să fie o reușită și echipa noastră să aibă un parcurs frumos”, a completat Alexandru Dedu

Omogenizarea echipei feminine în prim plan

Referitor la turneul de calificare la Jocurile Olimpice al naționalei feminine, Alexandru Dedu a spus că în condiții normale, România ar fi putut să se califice dintr-o grupă cu o singură adversară din Europa. „Vreau să vă spun că dacă lucrurile erau normale, o dată, poate că nu ajungeam să jucăm cu două echipe din Europa și am fi reușit să ajungem în celelalte grupe care au doar două echipe europene. De asemenea, dacă lucrurile erau normale nu aveam teamă nici măcar de Norvegia. Fiindcă noi în urmă cu doi ani am bătut Norvegia la Cluj cu cinci goluri diferența. Cu Muntenegru, și așa șchiopi cum am fost, am făcut un meci bun și doar lipsa de experiență a dus la pierderea acelui meci”, a mai spus Dedu, care menționează că sunt două obiective legate de calificare: „1 - să omogenizăm echipa, fiindcă sunt multe jucătoare noi, practic sunt patru titulare care nu vor fi în echipă, și 2 - să reușim să aducem fete care să le înlocuiască pe celelalte jucătoare care nu pot să vină cu noi. Nu o să fie deloc ușor și nu este o poziție deloc comodă, dar noi vom face tot ceea ce ține de noi să se întâmple lucrul ăsta”, a afirmat președintele FRH.

România a încheiat Campionatul Mondialul din Japonia pe locul al 12-lea, cu trei victorii, toate în prima fază a grupelor, și cinci înfrângeri, două în primul tur și trei în grupele principale. Este cea mai slabă clasare a României la Campionatul Mondial din 2011, când naționala încheia pe locul 13. La turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, echipa pregătită de Tomas Ryde va întâlni reprezentativele statelor Norvegia, Muntenegru și Coreea de Nord. Comisia Centrală de Disciplină a Federației Române de Handbal a suspendat provizoriu 18 jucătoare de la Corona Brașov, suspectate că ar fi folosit terapia cu laser intravenos, interzisă de regulamentul antidoping.

Băieții de la Dinamo – la înălțime

În 2019, CSM București s-a oprit în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la feminin, după două înfrângeri cu Metz, 26-31 și 22-23. Măgura Cisnădie și SCM Craiova au evoluat în grupele Cupei EHF, însă nu au reușit să treacă mai departe. La masculin, CS Dinamo București a fost eliminată în play-off-ul Ligii Campionilor de Sporting Lisabona, după eșecuri la limită. CSM București a câștigat Cupa Challenge, după 22-22 și 26-20 cu AM Madeira Andebol SAD. În actualul sezon, campioana SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București s-au calificat în faza a doua a grupelor în Liga Campionilor, Măgura Cisnădie și Gloria 2018 Bistrița-Năsăud (după excluderea Coronei Brașov) vor evolua în grupele Cupei EHF. . La masculin, Dinamo București a avut o evoluție notabilă în grupa D a Ligii Campionilor, pe care au câștigat-o fără înfrângere după următoarele rezultate: 28-22 și 27-26 cu Kadetten Schaffausen (Elveția), 28-25 și29-29 cu IFK Kristiansand (Suedia), 35-28 și 32-31 cu GOG (Danemarca), 26-26 și 29-20 cu Orlen Wisla Plock (Polonia), 30-20 și 34-23 cu Cehovskie Medvedi (Rusia) și va juca pe 22 martie (în deplasare) și 1 aprilie, din nou cu Sporting Lisabona. Alte două echipe masculine, CSM București și Potaissa Turda se ajuns în optimile Cupei Challenge.

Selecționata feminină Under-17 a României s-a clasat pe locul 5 la FOTE Baku și pe 11 la Campionatul European de la Celje. Reprezentativa feminină Under-19 a terminat pe locul 5 la Campionatul European de la Györ. Naționala de seniori a înregistrat o victorie și trei înfrângeri în preliminariile EURO 2020, cu spaniolul Manuel Montoya la comandă, clasându-se pe ultimul loc în grupă și ratând calificarea la turneul final. Din octombrie, naționala masculină are un nou selecționer, fostul internațional Rareș Fortuneanu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.