Sport

Teroriştii SI din Libia au decapitat 21 de creştini

Ziarul de Vrancea
16 feb 2015 562 vizualizări
Comunitatea internaţională este îngrijorată de extinderea reţelei teroriste în ţări îndepărtate de fiefurile tradiţionale ale organizaţiei Statul Islamic

Militarii egipteni au anunţat ieri că au bombardat poziţii ale grupării teroriste Statul Islamic (SI) în Libia, după ce organizaţia a publicat o înregistrare video în care sunt decapitaţi în masă creştini copţi egipteni. "Bombardamentele şi-au atins ţintele cu precizie, iar vulturii noştri s-au întors la baze neatinşi", se arată într-un comunicat citat de televiziunea de stat egipteană.
Înregistrarea video a decapitării celor 21 de bărbaţi pe o plajă, care prezintă multe caracteristici ale înregistrărilor unor crime anterioare comise de către SI, provoacă îngrijorarea comunităţii internaţionale faţă de extinderea grupării teroriste sunnite în ţări îndepărtate de fiefurile organizaţiei din Siria şi din Irak. Creştinii egipteni par să fie decapitaţi de către o filială libiană a SI.
Preşedintele Abdel Fattah el-Sisi a ameninţat gruparea Statul Islamic (SI) că Guvernul său îi va da un răspuns. Şeful statului egiptean a denunţat decapitările, într-un discurs televizat, drept "un act josnic de terorism". "Egiptul îşi rezervă dreptul de a se răzbuna cu metode adecvate pentru aceşti asasini şi criminali, lipsiţi de cea mai mică urmă de umanitate", a adăugat el.

O crimă "odioasă şi laşă"

În înregistrare, 21 de bărbaţi purtând salopete portocalii sunt conduşi pe o plajă, fiecare însoţit de un militant mascat. Ei sunt puşi să îngenuncheze, iar un militant transmite un mesaj în faţa camerei de filmat, după care bărbaţii sunt decapitaţi simultan. Douăzeci şi unu de bărbaţi au fost răpiţi din oraşul libian de coastă Sirt, în două incidente separate, în decembrie şi ianuarie. Oficiali egipteni au declarat că toţi ar fi fost ucişi.
Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry duminică, după publicarea înregistrării. El a transmis condoleanţe din partea poporului american şi a condamnat cu fermitate josnica acţiune teroristă.
Membrii Consiliuui de Securitate al ONU au condamnat ferm, ieri, "aparenta asasinare odioasă şi laşă" a celor 21 de egipteni. "Această crimă demonstrează încă o dată brutalitatea (grupării) SI, care este responsabilă de mii de crime şi abuzuri asupra unor oameni de toate credinţele, etniile şi naţionalităţile şi care nu are niciun respect faţă de valorile de bază ale umanităţii", se arată într-un comunicat emis de ONU.
Creştinii copţi fac parte din tradiţia ortodoxă creştină - una dintre cele trei mari ramuri ale creştinismului, alături de catolicism şi protestantism. Copţii s-au despărţit de creştini în secolul al V-lea, din cauza definirii divinităţii lui Cristos.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.