Sport

Calendarul zilei

Ziarul de Vrancea
14 oct 2014 629 vizualizări
Istoria zilei de 15 octombrie

1451: La Reuseni, Bogdan al II-lea, domn al Moldovei, este ucis de către Petru Aron. Bogdan al II-lea este tatăl lui Ştefan cel Mare.
1815: Napoleon I al Franţei îşi începe exilul în insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic. Câţiva ani mai târziu, la vârsta de 51 de ani, a murit în condiţii neclare. Există două teorii importante cu privire la moartea sa: otrăvirea cronică cu arsenic şi cancerul la stomac. A fost înmormântat cu onoruri militare.
1844: S-a născut Friedrich Nietzsche, filosof german (d. 1900). Nietzche este cel mai important filosof al secolului al XIX-lea, care a exercitat o influenţă remarcabilă, adesea controversată, asupra gândirii filosofice a generaţiilor ce i-au urmat.
1893: S-a născut  Carol al II-lea, rege al României 1930-1939 (d. 1953). S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată şi căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunţări la Tron, neacceptate de tatăl său. Carol al II-lea a fost Rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940. Domnia lui a fost marcată la început de efectele marii crize economice şi financiare şi va sta sub semnul camarilei, grup de influenţă implicat în acte de corupţie, cel mai faimos fiind Afacerea Skoda. Mai tarziu a fost obligat să abdice în favoarea fiului său Mihai. Carol a rămas în exil tot restul vieţii sale. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cât şi în perioada postbelică, Carol a făcut anumite încercări de a-şi recupera Tronul, dar nu a avut nici un sprijin politic intern sau extern. S-a stabilit în final în Portugalia. Carol şi Elena Lupescu s-au căsătorit la Rio de Janeiro, în Brazilia, pe 3 iunie 1947, transformând-o pe aceasta în Prinţesa Elena de Hohenzollern.
1917: A murit Mata Hari, dansatoare olandeză şi spioană (n. 1876) Ea s-a făcut cunoscută în Europa ca dansatoare, curtezană şi spioană, atat în serviciul Germaniei, cat şi al Franţei. A fost condamnată şi executată pentru spionaj, de către un pluton de execuţie francez. Plutonul era alcătuit din 12 soldaţi. Mata Hari şi-a dat haina de piele jos de pe ea în fata plutonului înainte să fie executată.

1922: La Alba Iulia a avut loc încoronarea lui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al tuturor românilor şi al Romaniei Mari. Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morţii unchiului său regele Carol I. A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea  Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către şeful acestei case, împăratul  Wilhelm al II-lea al Germaniei. La sfârşitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului naţional-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat.
1969: 250.000 de oameni protestează la Washington, DC  împotriva  războiului din Vietnam.
2001: Prim-ministru japonez Junichiro Koizumi a cerut scuze Coreei de Sud pentru atrocităţile comise de japonezi în timpul ocupaţiei din Coreea, 1910-1945.
2011: Proteste globale izbucnesc în 951 de oraşe din 82 de ţări. Protestul a fost prima dată solicitat de platforma spaniolă Democracia Real Ya! şi aprobat de oameni din întreaga lume. Motivele au fost variate, dar mai ales a vizat inegalitatea economică în creştere şi influenţele corporative asupra guvernelor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.