Sport

Cadoul lui Nakamura-san

Ziarul de Vrancea
13 iun 2014 465 vizualizări
Brazilia - Croaţia 3-1 (1-1) în primul meci al Cupei Mondiale 2014 * conduse din start printr-un autogol, gazdele au fost superioare, dar golul cel mai important s-a înscris dintr-un penalty inventat de arbitrul japonez

Brazilia: Julio Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho ('63 - Hernanes), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar, Hulk ('69 - Bernard) - Fred. Selecţioner: Luiz Felipe Scolari.
Croaţia:  Pletikosa - Srna, Corluka, Lovren, Vrsaljko - Modric, Rakitic - Perisic, Kovacic ('61 - Brozovic), Olic - Jelavic ('78 - Rebic). Selecţioner: Niko Kovac. 
0-1, min. 11: pe contraatac, Olic centrează perfect, Jelavic şutează modest, însă Marcelo deviază nefericit balonul în poarta lui Julio Cesar.
1-1, min. 29: Oscar scapă dintre trei adversari, îl lansează pe Neymar care şutează în diagonală de la 20 metri şi înscrie pe jos, la colţul lung în ciuda plonjonului lui Pletikosa.
2-1, min. 70: Neymar înscrie din penalty, executat cu forţă. Pletikosa a reuşit să respingă balonul, care a nimerit în vinclul porţii.
3-1, min. 90: Oscar, şut din 16 metri la rădăcina barei.
Arbitru: Yuichi Nakamura (Japonia).
Cartonaşe galbene: Neymar, L.Gustavo / Corluka
Toată lumea se aştepta ca Brazilia să înscrie primul gol al Cupei Mondiale care o găzduieşte, în partida contra Croaţiei. Şi aşa s-a şi întamplat, numai că fundaşul Marcelo a înscris în poarta colegului său Julio Cesar, deci pentru Croaţia. În plus, Marcelo, unul dintre protagoniştii Realului în finala Ligii Campionilor cu Atletico, a realizat două premiere: primul autogol dintr-o partidă inaugurală şi primul autogol marcat de "seleçao" în istoria Cupei Mondiale. Desfăşurarea primelor secvenţe a fost cea aşteptată: Brazilia stăpanind posesia, căutand careul advers, Croaţia apărandu-se organizat, semănand baricade pe tot terenul şi contraatacand pe flancuri prin Perisic şi Olic. Ceea ce nu aştepta nimeni era aceea că fotbaliştii lui Nico Kovac au trimis primele şuturi spre poartă şi, mai ales, au şi deschis scorul. Enervaţi de apărarea avansată a croaţilor, sud-americanii au mizat pe fazele fixe, executate în cvasi-totalitate de Neymar, cu stoperii Silva şi David Luiz în careul advers, sau pe acţiunile individuale. Apărătorii croaţi şi portarul Pletikosa s-au descurcat bine la astfel de faze, însă golul egalizator a venit de la sclipirile lui Oscar şi Neymar, al cărui şut, nu prea puternic dar bine plasat n-a avut mult pană a fi apărat de Pletikosa. La pauză, 1-1, cu o statistică zdrobitoare a gazdelor: 71-29 % posesie (!), 9-4 (5-1) la şuturi, 5-1 la cornere. Destule motive de speranţă pentru fanii cariocas.
Superioritatea braziliană s-a manifestat şi în startul părţii secunde, cu mai puţină inspiraţie, Scolari acordand atenţie mai multă decat la     început închiderii culoarelor. Astfel că încercările de contre ale croaţilor au fost înăbuşite încă din scutece. Cu două "maini moarte" pe faza ofensivă (Hulk şi Fred), gazdele nu au reuşit să pericliteze poarta lui Stipe Pletikosa. Treptat, însă, Croaţia s-a trezit după startul slab de repriză şi a încercat din ce în ce mai des să pună probleme apărării braziliene. Scolari a schimbat două piese gripate şi a venit şi golul  izbăvitor, dar din păcate, dintr-un penalty mai mult decat uşor acordat de arbitrul japonez. Fred a căzut în careu, Nakamura a văzut o mană prietenească a lui Lovren pe spatele acestuia şi a tuşit în fluier. Pletikosa a fost foarte aproape să apere, ceea ce, dacă s-ar fi întamplat, ar fi dat şanse Croaţiei, chiar la victorie. Imediat după gol, croaţii au pornit pe contraatac şi David Luiz a fost aproape de a repeta (ne)reuşita lui Marcelo. Olic chiar a şi înscris în poarta lui Julio Cesar ('83), dar golul a fost anulat (corect) pentru fault la portar. Croaţii au lupta pană la final pentru egalare (şutul lui Modric a fost greu parat de Cesar), dar gazdele şi-au încununat triumful cu golul lui Oscar, unul dintre cei mai buni oameni ai jocului. Un succes meritat al gazdelor braziliene, umbrit de cadoul lui Nakamura.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.