Sport

Aşteptăm o victorie uriaşă

Ziarul de Vrancea
6 iun 2014 444 vizualizări
Simona Halep şi Maria Şarapova se întalnesc, astăzi, de la ora 16:00, pe terenul central Philippe Chatrier în finala turneului de la Roland Garros * meciul va putea fi urmărit pe Eurosport

De un an de zile, tenisul cunoaşte în Romania o efervescenţă nemaiîntalnită de pe vremea marilor jucători Ilie Năstase şi Virginia Ruzici. Şi asta din cauza unei fete scunde din Constanţa, care a înregistrat o ascensiune rapidă, rar întalnită în sportul alb. A treia sau a patra clasată, acum un an, dintr-un grup de fete promiţătoare, lansate de circuitul din Romania sub egida lui Ilie Năstase, Simona va ajunge, de luni, pe podiumul clasamentului de simplu WTA şi poate deveni a doua în topul anual "Road to Singapore", în urma căruia se stabilesc participantele la Turneul Campioanelor din acest an. Apogeul carierei sale de pană acum va fi în cazul unei victorii din finala de astăzi, cu experimentata, dar de loc varstnica Maria Şarapova, aflată într-o formă de moment excepţională, în ciuda poziţiei relativ mai slabe în clasament. Chiar dacă Simona a atins prima dată o finală de Grand Slam, ea a fost, totuşi, încoronată la Roland Garros, dar în turneul junioarelor, acum şase ani, după o finală cu o altă romancă, Elena Bogdan. De aici, marea dorinţă a Simonei de a triumfa încă odată într-un loc drag ei, unde a simţit, probabil, prima oară că poate face tenis la nivel înalt.

Argumente pentru Simona

Majoritatea specialiştilor continuă să o crediteze pe Şarapova ca principală favorită a turneului, în ciuda poziţiei superioare a romancei în top. Există şi alte indicii care pledează pentru acest statut în favoarea Simonei noastre. Primul este acela că Simona nu a pierdut niciun set în cele şase meciuri disputate. Din cele 12 seturi, unul singur a fost adjudecat la tie-break şi doar două la 6-4, cel mai frecvent scor fiind 6-2. Maria a avut trei seturi inaugurale pierdute şi în afara antrenamentelor din partidele din tururile I şi III, a avut de muncă pentru toate cele şase victorii. Nu este nevoie să trecem la calcule fiindcă este limpede că Maşa a petrecut mai multe momente în teren decat Simona, însă poate este interesantă o altă aritmetică mai simplă, suma locurilor adversarelor întalnite de cele două sportive: 318 în faţa Simonei, 342 în faţa Mariei. Nu este o diferenţă prea mare, însă arată puţinilor contestatari că jucătoarea noastră n-a ajuns degeaba acolo. Iar dacă favorite ca Serena, Li Na, Radwanska, Jankovic, Ivanovic şi altele s-au pierdut pe drum, nu e vina Simonei şi nici a Mariei. Lucrul care se vede de la o poştă şi argumentul care rămane este unul singur: Halep şi Şarapova au fost cele mai bune jucătoare ale French Open şi joacă pe merit finala.  Mai este un aspect important: scorul de 3-0 la întalniiri directe, în favoarea Şarapovei. Două dintre acestea s-au disputat în 2012, înaintea exploziei Halep, iar în ultima, recenta finală de la Madrid, Şarapova s-a impus nu înainte de a pierde cu 1-6 primul set. Simona spune că a învăţat multe de la acea finală pierdută. Mai mult, insinuează cu un ton respectuos, că are ac de cojocul Mariei.. Cert este că toată Romania va fi astăzi alături de Simona Halep şi aşteaptă o victorie uriaşă în finala de la Roland Garros.
PS: Semifinalele turneului masculin: Novak Djokovic (Serbia) - Ernests Gulbis (Letonia) 6-3, 3-6, 6-3, 6-3; Rafael Nadal (Spania) - Andy Murray (Marea Britanie) 6-3, 6-2, 6-1. Finala se va disputa duminică

Cele mai bune jucătoare la French Open 2014
Simona Halep (Romania)
Născută la 27 septembrie 1991 la Constanţa.
Înălţime: 1,68 metri
Poziţia WTA: locul IV (III începand de luni)
Premii: 3.473.404 $
Titluri WTA: 7
Performanţe maxime în Grand Slam: sfert-finalistă la Australian Open, finalistă la Roland Garros în 2014
Drumul spre finală: 6-0, 6-2 cu Alisa Kleibanova (Rusia, 87), 6-2, 6-4 cu Heather Watson (Marea Britanie, 92), 6-3, 6-0 cu Maria-Teresa Toro (Spania, 55), 6-4, 6-3 cu Sloane Stephens (SUA, 19), 6-2, 6-2 cu Svetlana Kuzneţova (Rusia, 28), 6-2, 7-5 cu Andrea Petkovic (Croaţia, 27)
Suprafaţa preferată: zgura.
Antrenor: Wim Fissette (Belgia).
318 342

Maria Şarapova (Rusia)
Născută la 19 aprilie 1987, Niagan
Înălţime: 1,88 m
Poziţia WTA: locul VII (lider mondial prima dată în 2005).
Premii: 27.945. 381 $
Titluri WTA:  31.
Performanţe în Grand Slam: victorii la Australian Open (2008), Roland Garros (2012), Wimbledon (2004), US Open (2006).
Drumul spre finală: 6-1, 6-2 cu Ksenia Pervak (Rusia, 156). 7-5, 6-2 cu Ţvetana Pironkova (Bulgaria, 42), 6-0, 6-0 cu Paula Ormaechea (Argentina, 75), 3-6, 6-4, 6-0 cu Samantha Stosur (Australia, 18), 1-6, 7-5, 6-1 cu Garbiñe Muguruza (Spania, 35), 4-6, 7-5, 6-2 cu Eugénie Bouchard (Canada, 16).
Suprafaţa preferată: hard
Antrenor: Sven Groenefeld (Olanda)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.