Sport

Asaltul Annapurnei

Ziarul de Vrancea
18 mar 2014 488 vizualizări
Patru alpinişti romani pornesc la o aventură temerară: cucerirea celui mai periculos varf din Himalaya, care a făcut peste 50 de victime

Alpiniştii Zsolt Török, Cristian Tzecu, Cătălin Neacşu şi George Porancia vor participa, în perioada 28 martie - 30 mai, la prima expediţie integral romanească de cucerire a Varfului Annapurna (8.091 de metri) din Himalaya. La nivel mondial, Annapurna se află între primele cinci varfuri ca dificultate de escaladă, alături de K2, Nanga Parabat, Kangchengunga şi Dhaulagiri. "Nu e neapărat greu ce facem acolo, greu e să rezistăm. Vom avea de trecut printr-un culoar îngust care e ca un fel de ruletă rusească, pentru că tot timpul au loc avalanşe acolo, iar suflul lor este foarte puternic, avand în vedere că acestea ating şi 300 de kilometri la oră. Ne vom aclimatiza la 5.700 de metri, la tabăra a doua, după care vom urca la a treia tabără de la 6.500, iar apoi la cea de la 7.100. De la a patra tabără vom avea o zi de urcuş pană pe varf de aproximativ o mie de metri", a explicat, într-o conferinţă de presă, liderul expediţiei, Zsolt Török.
Acesta a mai afirmat că această expediţie va fi cea mai grea din cariera sa de 26 de ani. "Atingerea varfului reprezintă doar o jumătate din drum, pentru că urmează coborarea foarte dificilă, deoarece de obicei dai totul la urcare. Avand în vedere istoria muntelui, pe care nu o ascundem, va fi cea mai grea expediţie. Pe K2 am fost 120 de oameni, se bătuseră cărări, peste 4.000 de metri de coardă şi totuşi nimeni nu a urcat în 2010. A fost un an trist, iar un suedez şi un bulgar nu s-au întors. Acum suntem doar patru oameni, care vor întinde minim 1.000 de metri de corzi", a adăugat Török, în varstă de 42 de ani. Zsolt Török a menţionat că pe fiecare varf pe care l-a escaladat i-a fost frică. "Nu a fost niciun munte de care să nu-mi fie frică. Dacă eşti un om normal, simţi frica, numai cei inconştienţi nu o fac. Nu este un act de eroism să mori pe munte", a explicat el.
Cei patru alpinişti romani nu vor fi însoţiţi de şerpaşi în cursul ascensiunii. Annapurna (8091 m), se află pe teritoriul Nepalului şi este al cincilea varf ca înălţime din lume, dar alpiniştii îl consideră ca fiind cel mai dificil, din cauza deselor avalanşe. Pană în anul 2005, 58 de alpinişti şi-au dat viaţa încercand să atingă  varful. Muntele Annapurna a fost cucerit prima dată în 1950 de o echipă franceză, compusă din Maurice Herzog şi Louis Lachenal, succes care a însemnat prima cucerire a unui varf de pestte 8000 m din istoria alpinismului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.