Social

Vești bune pentru pensionarii vrânceni: Banii pierduți la pensie, din cauza greșelilor Casei de Pensii, vor fi recuperați oricând

Ionel Sclavone
10 apr 2021 3863 vizualizări

Pensionarii care au primit pensii mici din cauza greșelilor de calcul făcute de funcționarii caselor de pensii, își vor putea recupera sumele care li se cuvin.

O lege care stabilește că dreptul de a-și recupera banii este imprescriptibil, a trecut de Camera deputaților și urmează să meargă la promulgare, la președinte. Deși votul Senatului a fost de respingere, deputații au avut ultimul cuvânt.

Conform legii actuale, banii erau pierduți definitiv, dacă pensionarul nu solicita recuperarea lor în termen de trei ani de la comiterea greșelii. Or, prea puțini erau cei care își dădeau seama că au primit o pensie mai mică decât cea la care aveau dreptul și solicitau îndreptarea greșelilor.

Deputații au adoptat această propunere legislativă care stabilește că că, în cazul sumelor datorate cu titlu de pensie, pe care pensionarii nu și le-au primit din cauza unei erori, omisiuni sau mențiuni greșite a casei de pensii de care aparțin, nu se aplică termenul general de prescripție de 3 ani. Cu alte cuvinte, aceștia își vor putea recupera sumele cuvenite oricând constată că se află într-o astfel de situație.

Concret,legea pensiilor va fi completată cu un alineat care stabilește acest lucru.

„Prin excepţie (...), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, se arată în actul normativ adoptat de Parlament.

Conform legii, termenul general de prescripție de 3 ani se aplică, potrivit legii pensiilor, acelor sume rezultate ca diferențe între sumele stabilite sau plătite și cele legal cuvenite, constatate ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie.

De asemenea, un alt caz în care se aplică termenul de prescripție este și al sumelor rezultate, la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de Fisc, ca diferențe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei și cel ales de contribuabil în declarația individuală de asigurare, în cazul asiguraților care au depus declarația individuală de asigurare.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.