Social

Primul centru de psihiatrie pentru copii a fost inaugurat în Vrancea

Ziarul de Vrancea
11 nov 2018 7130 vizualizări

Centrul Medical de Psihiatrie Copii și Expertiză Psihiatrică ”Sf. Maria” a fost inaugurat joi la Petrești. Proiectul este rodul muncii psihologului Ionica Popescu, care a făcut investiția exclusiv din banii săi. În premieră în Vrancea, centrul este abilitat să acorde servicii medicale pentru care, până acum, copiii și părinții din Vrancea erau nevoiți să plece la Iași sau la București

Ionica Popescu a avut un vis, pe care a căutat să îl îndeplinească. Centrul situat în zona fostei livezi de mere din proximitatea Focșaniului și a Petreștiului este una dintre dovezile că visele devin realitate. Cu multă muncă și cu sacrificii, un teren viran a devenit joi, în mod oficial, Centrul Medical de Psihiatrie Copii și Expertiză Psihiatrică ”Sf. Maria”. Abilitat să ofere servicii care țin de diagnosticul afecțiunilor de natură psihiatrică la copil și tânăr, dar și din domeniul expertizei psihiatrice, Centrul ”Sf. Maria” este primul și singurul de acest profil din județ.

Centrul a fost inaugurat joi, în prezența celor care au dat curs invitației. Și nu au fost puțini, marea absență fiind renumitul profesor universitar doctor, Tudorel Butoi. Au onorat însă invitația judecătorul Mariana Săndina Croitoru, de la Tribunalul Vrancea, psihologul Tela Mocanu, președinta Colegiului Psihologilor Vrancea, medicul Constantin Bâra, președintele Colegiului Medicilor Vrancea, dar și Beatrice Moșneagu, expert psiholog judiciar și colaborator al noului centru. 

O poveste de viață cât o carte

Povestea sa de viață pare însă desprinsă dintr-o teribilă dramă, căreia Ionica Popescu îi construiește un happy-end. A trăit în copilărie ceea ce trăiește orice copil... dar nu unul obișnuit, ci unul lăsat într-un orfelinat. Ionica ne spune aceste lucruri în ziua în care a reușit să dea drumul centrului de la Petrești, dar amintirile dor și ochii i se umplu la un moment dat de lacrimi.

Atunci când nu are lângă el, mama, tata, trebuie să ia deciziile cele mai bune ca să nu i se întâmple ceva rău. Trebuie să găsească înțelepciunea de a nu-i supăra pe ceilalți, pentru că, dacă îi superi, treci în altă etapă. Cred că m-am maturizat de la 7 ani. Dar am știut totdeauna ce vreau. Și mi-am dat seama că singura avere pe care pot să o am nu este decât studiul și încrederea pe care pot să o primesc din partea oamenilor, pentru că dacă nu arați că ești un om serios, riști să fii marginalizat”, povestește Ionica despre viața ei.

Eu cred în faptul că rădăcinile noastre sunt din cer, nu vin din pământ. E clar că dacă acest lucru este adevărat, energia noastră vine de acolo, iar eu aici pe pământ am o misiune: dacă ești în armonie cu D-zeu, ești în armonie cu ceilalți, a mai spus Ionica Popescu. ”

Cel mai greu este să analizezi copilul din perspectiva săvârșirii unor fapte penale! este ceea ce a spus Ionica Popescu, întrebată fiind despre cel mai greu caz la care a lucrat în cariera sa. Însă experiența sa acum cumulează câțiva ani, timp în care s-a perfecționat și a devenit între timp și expert judiciar.

Cuvinte de laudă la întreaga ei activitate profesională

Când a deschis discursul de inaugurare de joi, Ionica Popescu a spus că își dorește un singur lucru: să nu îi dezamăgească, profesional vorbind, pe cei care i-au acordat încredere. Cu modestie dar conștientă de dimensiunile realizărilor sale, Ionica Popescu a urcat treaptă cu treaptă pe scara profesională. Formarea ca expert judicar a fost perioada în care a cunoscut alți oameni și pe unii dintre ei și i-a apropiat de suflet.

Am început colaborarea la Institutul de Psihologie Judiciară, care ține de formarea noastră profesională în expertiză psihologică, atât la Iași cât și la București. Eu am avut-o în supervizare pe Ionica cât ea a fost stagiară și așa s-a dezvoltat prietenia pentru că eu am cunoscut dincolo de profesionist și omul din Ionica și am rămas teribil de impresionată cât de mult a muncit ea, ca om, la dezvoltarea ei personală și profesională și are tot respectul meu”, ne-a spus expert psiholog judiciar Beatrice Moșneagu.  

În același fel a cunoscut-o și pe judecătoarea Mariana Croitoru, de la Tribunalul Vrancea.Am lucrat cu d-na psiholog într-o cauză penală foarte dificilă, acum cinci ani. Delimitarea vinovăției în această cauză era esențială (...) iar aportul specialistului a fost esențial. Pe baza concluziilor din raportul de evaluare mi-am sprijinit soluția dată în acea cauză și am făcut o individualizare corectă a pedepsei, ne-a spus și judecătorul Mariana Croitoru.

Centrul urmează să acorde servicii precum screening pentru identificarea precoce a tulburărilor de dezvoltare a copilului, evaluare psihiatrică, evaluare psihologică, evaluare logopedică,  consiliere psihologică, consiliere educațională,  terapie logopedică, grupuri de terapie și dezvoltare personală pentru copii, adolescenți și părinți. Mai multe informații despre servicii, personal și activitatea Centrului se găsesc și pe pagina de Facebook a Centrul Medical de Psihiatrie Copii și Expertiză Psihiatrică ”Sf. Maria”. (Z. V.)

Vizionați și: Povestea fabuloasă a unui psiholog de excepție: Ionica Popescu-VIDEO Focus TV

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.