Social

Pericol uriaș! La secțiile ATI ale Spitalelor din Focșani și Adjud sunt posibile tragedii precum cea de la Piatra Neamț sau de la București

Ziarul de Vrancea
3 feb 2021 3266 vizualizări
Așa arătau paturile arse în incendiul în care și-au pierdut viața zece pacienți internați la ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț în luna noiembrie 2020.Foto:g4media.ro
Așa arătau paturile arse în incendiul în care și-au pierdut viața zece pacienți internați la ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț în luna noiembrie 2020.Foto:g4media.ro

Concluzia alarmantă reiese din constatările specialiștilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, cu ocazia controlului efectuat la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani și la Secția ATI a Spitalului Municipal Adjud, după tragedia din noiembrie 2020 de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

„Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condițiile în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea normală a circuitelor” - Este una dintre cele mai grave deficiențe, constatată la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani de specialiştii care au efectuat controlul. Deficiența, așa cum este enunțată în Raportul complet întocmit de Departamentul pentru Situații de Urgență şi făcut public luni, 1 februarie 2021, ar putea constitui oricând cauza unui incendiu cu potențial pericol de a produce o tragedie asemănătoare celei de la Spitalul Județean Piatra Neamț, petrecută în noiembrie anul trecut sau celei de la Spitalul „Matei Balș” din București de săptămâna trecută.

La fel și deficiența constatată care invocă „defecțiuni/ suprasolicitări în cazul instalațiilor electrice” la Spitalului Municipal Adjud.

Ministerul Sănătății a făcut publice luni, 1 februarie 2021, notele-raport privind informarea ministrului Sănătății cu privire la aspecte din domeniul apărării împotriva incendiilor din anii 2019 și 2020. După tragedia petrecută în incendiul din noiembrie 2020 la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, în Secția ATI, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență IGSU și inspectoratele județene au controlat secțiile ATI ale tuturor spitalelor din țară. Controlul nu a ținut cont de faptul că oxigen se folosește și în alte secții, în tratarea pacienților COVID-19, precum Institutul „Matei Balș”, acolo unde a avut loc incendiul de vineri, 29 ianuarie. Raportul conținând concluziile rezultate în urma verificărilor a fost înaintat Ministerului Sănătății la mijlocul lunii decembrie 2020.

Controlul susmenționat s-a derulat și în județul Vrancea, unde specialiștii IGSU și ISU au verificat, în noiembrie 2020, secțiile ATI de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani și de la Spitalul Municipal Adjud. În cele două spitale din județul Vrancea - în Raportul întocmit la nivel național - au fost constatate o serie de nereguli. Unele dintre acestea sunt, după cum au fost enunțate în Raportul național, foarte grave şi pot constitui oricând cauza unui incendiu cu potențial pericol de a produce o tragedie asemănătoare celei de la Spitalul Județean Piatra Neamț din noiembrie anul trecut, sau la Spitalul „Matei Balș” din București de săptămâna trecută.

Astfel, la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani s-au identificat următoarele nereguli:

De asemenea, la Secția ATI a Spitalului Municipal Adjud, specialiștii IGSU şi ISU au constatat două nereguli:

Citiți Raportul complet întocmit de Departamentul pentru Situații de Urgență accesând titlul alăturat:Nota-Raport privind informarea ministrului sănătății referitoare la aspecte din domneiul apărării împotriva incendiilor .

Menționăm că Ziarul de Vrancea a adresat, luni 1 febriarie 2021, directorului general al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, dr. Codruța Elena Neagu, următoarea întrebare, al cărei răspuns îl vom publica imediat ce ne va fi transmis:

„Vă rugăm să ne spuneți, pentru un articol pe care vrem să-l publicăm în Ziarul de Vrancea, ce s-a rezolvat până acum din deficiențele constatate la secția ATI a Spitalului Județean Focșani, cu prilejul controlului efectuat de specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU ) și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, după incendiul de anul trecut de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț. Aceste deficiențe apar menționate în Raportul făcut public luni, 1 februarie 2021, de Ministerul Sănătății. Vă mulțumim!”  

Citiți și:OUG lăsată de Tătaru pentru modernizarea spitalelor, uitată de Voiculescu: „Avem abordări diferite, eu sunt chirurg, el este economist”

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că la nivelul ministerului Sănătății a fost lăsat un raport, chiar în ziua în care a plecat din funcție, cu privire la situația din spitale, întocmit după tragedia de la Piatra Neamț. De asemenea, guvernul Orban a avut în primă lectură un proiect de OUG privind investiții din fonduri europene în instalațiile din secțiile ATI. După plecarea guvernului Orban, ordonanța a rămas pe masa noilor miniștri, așteptând avize de la Vlad Voiculescu și Cristian Ghinea.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, luni seara, la B1TV, că până acum nimeni din Ministerul Sănătății nu a văzut nici măcar un raport intermediar despre ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, iar mâine va avea o primă versiune a raportului de la Departamentul pentru Situații de Urgență.

Ministrul nu pare de acord nici cu ordonanța de urgență lăsată de fostul guvern, declarând că pot exista mai multe variante de finanțare, nu doar fonduri europene și că în sistemul de sănătate nu banii sunt problema ci modul în care se fac investițiile. 

Sunt diverse găleți cu fonduri, să le spunem așa, în care diverse autorități locale sau cine deține spitale se poate servi pentru investiții, dar ele trebuie să aibă cap și coadă. Asta nu a fost verificat”, a spus ministrul Sănătății. 


Știrea inițială

Tătaru a declarat luni că la nivelul ministerului Sănătății a fost lăsat un raport făcut după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, chiar în ziua în care a plecat din minister. 


„După incendiul de la Neamț, premierul a decis împreuna cu Ministerul Sănătății și MAI o serie de controale care au fost coroborate între MS, Inspecția Sanitară de stat si Inspectoratele sanitare din DSP, precum și IGSU a tuturor secțiilor de ATI, nu neapărat COVID, ci și din celelalte spitale, pentru a putea vedea realitatea la zi, dotarea fiecărei secții și necesarul sau un plan de conformare. S-a făcut un raport care a apărut chiar pe 23 decembrie. Rapoartele se discută cu ministrul. Pe 23 nu mai eram ministru. Raportul trebuia să ajungă la domnul Voiculescu, nu știu ce s-a întâmplat”, a declarat Nelu Tătaru.

Săptămâna trecută, după tragedia de la Institutul „Matei Balș”, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu spunea că nu a văzut rapoartele după incendiul de la Piatra Neamț pentru că nu erau în mandatul său.

„În acest moment nu știu ce au presupus aceste controale. Aștept să văd care a fost procesul pornit atunci, nu era mandatul meu. Aștept să văd ce mai e de implementat. Problemele de atunci nu au fost rezolvate”, a declarat Voiculescu.

Tătaru susține că raportul arăta problemele și măsurile care trebuie luate în 237 de spitale publice, 59 private și 6 centre, care au fost evaluate. De asemenea, ministerul Sănătății, împreună cu ministerul Fondurilor Europene au pregătit o Ordonanță de Urgență pentru investiții în secțiile de ATI din fonduri europene. Deși OUG a fost citită în primă lectură în guvern, după schimbarea cabinetului, ordonanța nu a mai fost adoptată.

„Am pregătit o ordonanță a Guvernului Orban care stipula ca pe fonduri europene să fie refacute instalațiile din spitale. Această ordonanță se afla pe masă pentru analizare. Ordonanța se află la nivelul ministerului Sănătății. Se aștepta avizarea de la cele 2 ministere: Sănătate și Fonduri Europene”, spune fostul ministru al Sănătății.

Întrebat dacă a discutat cu actualulu ministru despre raport și OUG, Tătaru susține că nu a fost „solicitat”.

„N-am fost solicitat, noi avem abordări diferite, eu sunt chirurg, el este economist. (...) Cred că se impune punerea în practică a acestui plan de conformare, dincolo de orice discuție. Orice zi câstigată e o zi în plus, o zi în care nu mai permitem să se întâmple astfel de lucruri”, a mai declarat Nelu Tătaru.

OUG pentru spitale, uitată în ministerele USR PLUS

Pe data de 18 noiembrie, ministerul Fondurilor Europene, condus pe atunci de Marcel Boloș, punea în dezbatere publică un proiect de OUG pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, pentru extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de gaze medicale din secțiile de anestezie și terapie intensivă, în contextul riscului de infecţie cu coronavirusul SARS-CoV-2.

document MFP

Potrivit documentului, ordonanța urma să fie adoptată în contextul „unui risc major pentru viața și sănătatea pacienților internați în secțiile de anestezie și terapie intensivă”, din cauză că „rețelele de gaze medicale cât și cele de energie electrică sunt depășite, fiind în mare parte și uzate atât fizic cât și moral”.

Ordonanța prevedea „decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional „Infrastructură mare“ 2014-2020, conform regulilor de eligibilitate, a cheltuielilor necesare extinderii, reabilitării sau modernizării infrastructurii de gaze medicale din secțiile de anestezie și terapie intensivă.”

Ulterior, ordonanța a fost citită în prima lectură în guvernul Orban, însă, noul guvernu nu a mai discutat proiectul, acesta fiind în avizare la cele două ministere, Sănătate și Fonduri Europene.

Întrebat luni în legătură cu ordonanța, fostul premier Ludovic Orban a declarat că „am rugămintea să adresați aceste întrebări guvernului. Am avut o discuție cu premierul în legătură cu situația din secțiile de ATI.”

Ordonanța de Urgență poate fi consultată AICI.

Text informații::digi24.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.