Social

Galerie foto | Cinci copii din satul Ungureni, comuna Nistorești, sunt în așteptarea Iepurașului de Paști

Janine VADISLAV
19 apr 2019 7094 vizualizări

În vârf de  munte, în satul Ungureni, comuna Nistoreşti, îşi duce traiul o familie cu 5 copii, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 8 ani. E multă sărăcie în casa lor şi de multe ori părinţii îşi pun nădejdea doar în mila Domnului. Când găsesc, mai împrumută bani de la vecini, până când primesc  alocaţia, sau ajutorul social de la Primărie, să nu sufere cei mici de foame. Tatăl copiilor s-ar fi angajat demult, dacă ar fi avut unde dar, în afară de muncă la pădure, cu ziua, altceva nu găseşti în zonă. Ca să aibă pe masă măcar o bucată de pâine, tatăl merge cu ziua, când are unde, uneori şi pe 30 lei/zi. Suma este foarte mică, munca e multă şi grea, dar bărbatul e mulţumit că nu se culcă cei mici nemâncaţi. Acum, în prag de sărbători, părinţilor li se rupe inima de durere că nu pot oferi copiilor hăinuţe şi încălţări, aşa cum e obiceiul la noi, jucării şi bunătăţi pe masă, cum primesc majoritatea copiilor  de Paşti.

Gina(7 ani), Monica(6 ani), Cristinel(4 ani si jumătate), Marinela (2 ani) şi Denisa (6 luni), sunt cei 5 copii ai familiei Nistoroiu, din satul Ungureni. Părinţi şi copii trăiesc în căsuţa lor cocoţată pe o culme unde abia dacă au putut face 2 brazde de ceapă, pe locul plin de piatră. N-au rude să-i ajute şi tot ce au în casă e făcut de Fănica şi Marian care s-au străduit să le asigure micuţilor un acoperiş deasupra capului. Cei 5 copii nu au nici o jucărie. Mă întreb, cât de tristă poate fi copilăria fără o păpuşă sau o maşinuţă măcar? Sunt multe probleme în gospodărie dar cea mai mare este lipsa curentului electric. Marian Nistoroiu spune că li s-a sistat furnizarea în urma unei neînţelegeri cu societatea care i-a branşat şi apoi i-a de branşat de la stâlp, după care i s-a recomandat să-l cheme în instanţă pe inginerul care a provocat litigiul. Numai că omul acesta nu are uneori nici bani de pâine, de unde bani să se judece? Până atunci însă, întreaga familie se luminează...

„Cu o veioză...”

- Cu o veioză? întreb.

„Da, pe baterii, pe 3 baterii, spune Marian Nistoroiu, tatăl copiilor.

Fetiţele mai mari sunt la şcoală, la clasa pregătitoare, iar băieţelul la grădiniţă. Zilnic, mama spală pentru toţi, la mână. S-ar ajuta cu maşina de spălat, veche şi ea dar, cum nu au curent electric, se chinuie cum poate.

- Aveţi cum să-i pregătiţi pe copii pentru şcoală?

„Pregătesc, fac mâncare, dau pacheţel, îi spăl şi-i schimb zilnic”, spune Fănica, mama copiilor.

În casă le intră bani puţini, până acum, doar alocaţia copiilor, vreo 300lei, dar de luna aceasta primesc şi ajutor social de la Primărie, 400 lei.

- Ce puteţi face cu banii aceştia?

„Ne ţinem strictul necesar”, spune tatăl copiilor 

- Adică? Ce înseamnă strictul necesar? întreb.

„Alimente. Dacă n-ajunge, mă duc cu ziua, cu 50 lei, cu 30 lei/zi, cât găsesc.” 

Greul cade pe mamă care trebuie să  pună  ceva pe masă la prânz, când se întorc copii de la şcoală.

- Ce gătiţi de obicei? întreb.

„Cartofi, o ciorbă...”

- Asta e mâncarea de bază?

„Da. Câte odată pe săptămână avem şi carne..., pulpe. ”, spune Fănica, mama copiilor.

Tatăl este disperat, şi-a tot căutat loc de munca, ar face orice, dar în zona aceasta săracă nu exista locuri de muncă.

„Am încercat  peste tot să mă angajez şi nu găsesc...”

- Aţi face orice? întreb.

„Orice, la săpat, la lemn la pădure, la orice!” spune Marian Nistoroiu.

- Cât credeţi că o să mai faceţi faţă?

„Cât o vrea Dumnezeu...”

Bărbatul spune că nici somnul nu-l mai apucă noaptea şi de supărare s-a uscat pe picioare.

„Nu prea se licheşte somnul de mine. Vezi că di ceia n-ai, di ceia n-ai... Tot am sperat să găsesc un loc de muncă, da acu nici speranţă nu mai am.”

Fănica îşi doreşte foarte mult ca micuţii ei să înveţe carte, să ajungă să facă ceva în viaţă, mai ales că pe ea părinţii au retras-o de la şcoală la finele clasei I-a şi au pus-o la muncă. Copiii au nevoi multe, încălţăminte, îmbrăcăminte, rechizite şcolare, alimente şi jucării... Pentru jucării părinţii nu au avut bani niciodată... Dacă doriţi să aduceţi bucurie de Paşti în casa acestor copii, puteţi contacta familia la tel. 0724/ 877. 216 - Marian Nistoroiu, sat Ungureni, comuna Nistoresti, judetul Vrancea.( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.