Social

FOTO | Preotul Marian Tudor din Parohia Găgeşti, care îi ajută pe copiii şi bătrânii aflaţi în sărăcie, are nevoie de ajutor

Ziarul de Vrancea
26 mai 2020 12790 vizualizări

Asociaţia „Sfânta Sofia - Credinţă, Nădejde şi Dragoste”, din comuna  Boloteşti, a lansat un apel disperat cerând ajutor pentru cei 178 de copii şi 25 de bătrâni, din mai multe sate ale judeţului Vrancea, care se culcă seară de seară flămânzi. Închişi în casă din cauza pandemiei, părinţii nu-şi mai pot hrănii copiii, bătrânii bolnavi sau imobilizaţi la pat nu-şi mai pot procura medicamentele de care au nevoie, singura lor speranţă fiind credinţa în bunul Dumnezeu, care nu i-a lăsat niciodată la greu. Ruga le-a fost ascultată şi, de 7 săptămâni, ajutat de oameni cu suflet mare, părintele  Marian Tudor, de la Parohia Găgeşti, duce la fiecare alimente cât să ajungă  pe-o săptămână. În tot acest demers este ajutat de familie şi de voluntarii care i-au venit alături. Sacii cu alimente ajung la familii din Boloteşti, Vidra, Tifeşti, Răcoasa, Cîmpuri, Nereju, poate şi altele...

„Sunt foarte multe familii nevoiaşe care au nevoie şi merită orice sprijin. Dacă am fi noi în locul lor? Să ne gândim şi la asta”, spune Alexandra, care dă o mână de ajutor.

„Cum să stăm acasă? se întreabă retoric şi Vasile Moise, cântăreţ bisericesc la Parohia Găgeşti, când atâta lume este necăjită şi are nevoie de un sfat, bătrânii mai ales. Copiii le-au rămas în Itala, în Spania şi ei sunt singuri, singurei! Să stai zi de zi, 24 din 24 ore mobilizat la pat..., ce-i poate bucura mai mult decât să mergi la ei, să-l întrebi de sănătate, să-i încurajezi, să-i ajuţi?  Putem ajuta cu tot ce e nevoie. Şi o donaţie de 10 lei contează foarte mult. Sunt multe familii nevoiaşe care merită orice sprijin. Dacă am fi noi în locul lor, cum ne-am descurca fără ajutor? mai spune Vasile Moise, cântăreţ bisericesc la Parohia Găgeşti.

După ce au încărcat maşina, părintele Marian Tudor porneşte la drum. Prima oprire o face la bunica Maria imobilizată la pat, cu dureri foarte mari. De grijă îi poartă nora care, din pensia ei, îi cumpără medicamentele, destul de costisitoare. Pentru celelalte nevoi nu mai rămâne mare lucru aşa că alimentele aduse de părintele Tudor sunt mană cerească.

Cât timp v-ajung? întreb.

„N-am ţinut socoteală, mai cumpăr şi eu, facem în aşa fel să ne-ajungă. Trebuie să-i dau mâncare de 3 ori pe zi şi nu mănâncă orice. Cam o săptămână,” spune Maria, nora bătrânei.

Următoarea oprire este la o familie cu 8 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani. Cei mari îşi fac lecţiile pe tabletele dăruite tot de Asociaţia „Sfânta Sofia - Credinţă, Nădejde şi Dragoste”. Şi aici părintele a lăsat tot ce trebuie pentru gătit, dar şi multe dulciuri.

„Ne prind foarte bine, spune Daniela, mama copiilor.

- Primiţi des alimente?

„Foarte des, săptămânal.”

- Vă ajung de la o săptămână la alta? întreb.

„Ne ajung, ne gospodărim şi noi, ca să ne descurcăm.”

Vasilica are tot 8 copii curaţi, îngrijiţi, educaţi. În curte sârmele întinse sunt pline de rufe scoase la uscat.

- Cum e cu 8 copii? întreb.

„Şi aşa, şi aşa!

- E mai greu?

„Cum vrea Dumnezeu”.

- Da şi bucuria-i mare.

„Normal”.

- Cum vă descurcaţi, din câţi bani trăiţi?

„Alocaţia copiilor şi ajutorul social pe care ni l-a făcut primăria acum două luni”, mai spune Vasilica.

Nici cu ziua prin sat nu mai e ca altădată; o zi, două de lucru şi restul săptămânii acasă.

„În fiecare săptămână vine părintele cu de toate, cu pâine, cu orez, zahăr mălai, ulei, varză sau cartofi, paste făinoase, carne şi cârnaţi, cu ce poate şi el să ne-aducă.”

- Dacă n-ar fi ajutorul acesta? întreb.

„Ar fi greu. Ne-am  descurca, mai greu, că n-am avea încotro.”

Pe zi ce trece numărul celor care au nevoie de ajutor creşte.

„Avem solicitări  de la mămici care nu mai au  ce să pună pe masă copilaşilor”, spune părintele Tudor cu durere în glas.

Visul părintelui este ca cel puţin in Vrancea să nu mai fie copii care să sufere de foame

„Dumnezeu le aşează în aşa fel încât să ni se-ndeplinească toate dorinţele şi acum acesta-i visul meu.”

În această perioadă este din ce în ce mai greu. Oamenii nu mai au putere financiară, iar Asociaţia „Sfânta Sofia - Credinţă, Nădejde şi Dragoste” trăieşte doar din sponsorizări şi donaţii, din „mila oamenilor”, cum spune părintele Marian Tudor.

„Este a 7-a săptămână de când mergem la aceste familii cu alimente, cu de toate. De la o săptămână la alta creşte bugetul. Săptămâna aceasta am cheltuit în jur de 5800 lei. Mai avem buget  pentru o săptămână, dar după aceea nu ştim ce vom face şi cum ne vom descurca.”

Vremurile sunt tot mai grele, speranţele mici, dar părintele Tudor nu-şi pierde nădejdea.

„Ştiaţi că peste 150.000 de copii din mediul rural merg seara flămânzi la somn? Noi nu îi cunoaştem pe toţi, dar avem în grija noastră aproape 200 de copilaşi frumoşi din mai multe comune vrâncene! Îi iubim pe toţi şi încercăm să le oferim tot ceea ce este necesar pentru traiul lor zilnic. Bineînţeles, cu ajutorul dumneavoastră! Vă aşteptăm pe cât mai mulţi alături ne noi!”

Părintele Marian Tudor îi roagă pe toţi cei cu suflet mare să doneze, cât de puţin, chiar şi 10 lei sunt importanţi. Cu cât vor fi mai mulţi donatori, va creşte şi numărul copiilor fericiţi, că nu vor mai suferi de foame.

Asociaţia Sfânta Sofia Credinţă, Nădejde şi Dragoste

CIF 38847178

Adresa: Com. Bolotesti, sat Pietroasa, strada Soarelui nr 2

Telefon: 0720281634 preot Marian Tudor

Cont Banca Transilvania:

RO45BTRLRONCRT0435895701 - RON

RO92BTRLEURCRT0435895701 - EURO

Cod Swift: BTRLRO22

( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.