Social

Fișele medicale pun pe drumuri sute de pacienți la Răcoasa

Dana Lepădatu
11 feb 2018 3532 vizualizări

Cei peste 1.300 de pacienți din comuna Răcoasa s-au găsit săptămâna trecută într-o situație ingrată, fiind puși pe drumuri pentru propriile fișe medicale. Aceasta după ce medicul de familie Loredana Dumitrache, pe listele căruia aceștia se aflau, și-a încetat colaborarea cu cabinetul unde era angajată. Pentru a nu lăsa comuna fără medic, primarul Vladimir Păun i-a pus la dispoziție medicului, care își continuă activitatea la Răcoasa,  cu titlu provizoriu, chiar biroul său. Numai că pacienții, indiferent dacă doresc să rămână pe listele dr. Dumitrache sau vor să se înscrie la un alt medic, trebuie să-și facă rost singuri de fișele medicale, rămase la sediul în care medicul și-a desfășurat activitatea până în urmă cu puțin timp. Sediul a fost proprietatea dr. Mihăilescu, care și-a deschis aici un SRL, SC Racoasa Medical Serv SRL, pe care și-a desfășurat activitatea ca medic de familie.

În urma decesului doamnei doctor, activitatea firmei a fost preluată de fiul său, Gabriel Mihăilescu, care a angajat-o ca medic de familie pe dr. Loredana Dumitrache. ”Spațiul a fost achiziționat de mama mea, prin hotărâre judecătorească și, în ciuda a ceea ce se spune în comună, achiziția nu a fost condiționată de o activitate medicală. Activitatea medicală a continuat și după decesul mamei mele, dr. Dumitrache fiind angajata acestui SRL”, ne-a declarat Gabriel Mihăilescu. Acesta susține că fișele medicale ale pacienților, care au rămas la sediu dupa demisia medicului sunt proprietatea firmei și nu a medicului. ”Fișele medicale sunt proprietatea firmei, acestea conținând numeroase trimiteri și prescrieri medicale, în baza cărora s-au achiziționat medicamente compensate și trebuie să rămână în firmă. Nu avem nicio obligativitate să le restituim, însă le putem da, în fotocopie, doar pacienților, la cererea acestora”, spune Gabriel Mihăilescu, care susține că dr. Dumitrache nici nu și-ar dori să preia personal aceste fișe medicale. ”Am făcut notificare la Primărie și am stabilit, pentru cei care vor să-și ridice fișa medicală o zi pe săptămână când avem program. Nu pot să țin zilnic deschis pentru că am și eu un o altă activitate. Noi suntem în continuare interesați ca în acest cabinet să se desfășoară o activitate medicală, fie prin închiriere, fie prin angajare și suntem în căutarea unui medic de familie”, ne-a declarat Gabriel Mihăilescu.

Între timp, dr. Loredana Dumitrache își continuă activitatea la Răcoasa, în biroul primarului. ”I-am pus la dispoziție doamnei doctor, temporar, biroul meu, cu tot cu sala de așteptare pentru a-și putea continua activitatea. Din ce știu eu, doamna doctor intenționează să rămână permanent la noi și sperăm să fie așa pentru că medicii de familie, din păcate, nu prea vin la țară”, ne-a declarat primarul Vladimir Păun. Acesta spune că îl va notifica pe Gabriel Mihăilescu astfel încât acesta să aibă program la sediul firmei în fiecare zi, pentru ca oamenii să poată să-și ia fără probleme fișele medicale și să nu se mai repete situația de sâmbătă, când zeci de persoane s-au îmbulzit pentru a-și ridica fișele.

Indiferent din ce motive s-a încetat colaborarea între medic și cabinet, indiferent de disputele care au stat la baza acestei situații, victime ale acestei stări de fapt sunt pacienții, care sunt purtați pe drumuri, chiar și de câțiva kilemetri depărtare, pentru fișele medicale. Nemaivorbind de faptul că aceste fișe, după implementarea sistemului informatic al cardului de sănătate nici nu ar mai trebui să fie indispensabile, datele referitoare la pacient putând fi disponibile pe cardul de sănătate. Aceasta în teorie, pentru că practica arată că medicii nu folosesc încă acest card la adevăratul său potențial și nu din rea voință, ci pur și simplu din lipsă de timp și din cauza proastei funcționări a sistemului informatic.  În comuna Răcoasa, care are arondate cinci sate, sunt peste 1300 de pacienți, mulți pensionari, persoane cu boli cronice, chiar nedeplasabili, pentru care accesul la servicii medicale primare poate însemna uneori diferența între viață și moarte. (Dana LEPĂDATU) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.