Social

Femeile însărcinate din Vrancea pot efectua analize medicale specifice şi peste valoarea plafonului lunar, începând cu 1 iulie

Ziarul de Vrancea
27 iul 2023 1301 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:cugetliber.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:cugetliber.ro

Începând cu data de 1 iulie 2023, femeile însărcinate din România primesc vești bune în ceea ce privește asistența medicală și supravegherea sarcinii. Potrivit unui comunicat emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), noile reglementări prevăd acordarea de servicii medicale extinse și posibilitatea efectuării unor analize specifice în cadrul laboratoarelor din ambulatoriu.Una dintre modificările majore aduse de noul Contract-cadru este faptul că femeile însărcinate vor continua să beneficieze de serviciile medicale decontate de CNAS, așa cum se întâmpla până în prezent. Cu toate acestea, începând din iulie 2023, li se vor oferi și servicii medicale noi, special concepute pentru a îmbunătăți supravegherea medicală pe durata sarcinii.Astfel, laboratoarele din ambulatoriu vor putea efectua analize medicale specifice și peste valoarea plafonului lunar, însă acest lucru va fi posibil doar pe baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie sau de cel specializat în obstetrică-ginecologie. Această măsură are scopul de a facilita accesul gravidelor la analizele necesare într-un interval de timp cât mai scurt posibil, asigurându-le astfel îngrijirea medicală adecvată.

În cadrul asistenței medicale primare, femeile însărcinate vor beneficia de consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei. De la prima prezentare la medicul de familie, gravida va fi înregistrată oficial, primind o adeverință care atestă existența sarcinii. Acest serviciu va include și depistarea sarcinii, în cazul în care aceasta nu a fost confirmată anterior.

O noutate importantă adusă de noile reglementări se referă la posibilitatea persoanelor însărcinate care nu sunt asigurate să devină asigurate pe perioada sarcinii și a lăuziei. Pentru a beneficia de acest drept, femeia însărcinată trebuie doar să transmită adeverința medicală corespunzătoare către casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, fără a fi necesare alte cheltuieli.

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, noile reglementări permit medicilor specialiști în obstetrică-ginecologie să acorde o consultație de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum și o consultație similară pentru perioada de lăuzie, în primul trimestru după naștere. De asemenea, aceștia pot efectua ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii, în cazul în care dețin competență/atestat de pregătire complementară în ultrasonografie obstetricală și ginecologică sau supraspecializare în medicina materno-fetală.

În unitățile sanitare cu paturi, care au structuri dedicate obstetricii-ginecologiei sau sunt integral specializate în această ramură a medicinei, se pot oferi servicii medicale complexe, asimilate unei internări de zi, pentru supravegherea sarcinii normale. În acest caz, unitatea medicală trebuie să dispună de laborator de analize medicale și de un cabinet medical de specialitate. Internarea de zi poate fi recomandată și pentru efectuarea unui screening prenatal între săptămâna a 11-a și a 19-a a sarcinii, care să includă o consultație de specialitate obstetrică-ginecologie, un dublu test/triplu test și o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale. Pentru a beneficia de aceste servicii, medicul specialist trebuie să dețină competență/atestat de pregătire complementară în ultrasonografie obstetricală și ginecologică sau supraspecializare în medicina materno-fetală.

În situații speciale, când gravida prezintă complicații sau comorbidități, pot fi efectuate și alte proceduri, cum ar fi amniocenteza, cordonocenteza sau biopsia de vilozități coriale, doar de către medici obstetriceni-ginecologi cu supraspecializare în medicina materno-fetală.

Prin aceste măsuri, CNAS urmărește îmbunătățirea accesului la îngrijire medicală de calitate pentru femeile însărcinate din România și asigurarea unei supravegheri corespunzătoare pe toată durata sarcinii și lăuziei. Cu noile facilități și servicii medicale, se dorește ca fiecare gravidă să beneficieze de asistență medicală adecvată și să aibă parte de o experiență cât mai plăcută pe parcursul acestui moment special din viața ei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.