Social

Ce faceti cu medicina de familie?

Dana Lepădatu
10 dec 2017 3446 vizualizări

Medicii de familie din Vrancea se declară nemulțumiți de negocierile pentru noul contract cadru și mai ales de modul în care reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, spun ei, au încercat să le impună și în acest an, contractul din anii anteriori.

Practic, după protestele de luna trecută, medicii de familie au fost primiți la Primul Ministru al României pentru consultări. Au avut loc discuții în prezența ministrului sănătății, al ministrului muncii și al președintelui CNAS. După cum ne-au declarat reprezentanții medicilor de familie, primul ministru a părut a înțelege doleanțele acestora, iar discuțiile au continuat cu reprezentanții CNAS, pentru a se putea ajunge la un acord privind noul contract-cadru. Însă, ”în timp ce ne aflam încă la masa negocierilor, cei de la CNAS au publicat pe site-ul lor contractul -cadru, variantă copy-paste după cel de anul trecut. Acest lucru s-a întâmplat după patru, cinci rude de negocieri, fără știința nostraă și fără ca noi să semnăm măcar un proces verbal din care să reiasă că negocierile au fost încheiate sau că s-ar fi ajuns la vreun acord”, ne-a declarat Alexandru Ghenadi, secretar general al Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea. Medicii de familie spun că printr-o hotărâre de guvern, se intenționează, mai nou, prelungirea prin act adițional a contractelor cadru de anul acesta până în aprilie 2018, dar că, în acest context, medicii de familie spun că au început negocieri pentru a nu semna actul adițional de prelungire.

Mai mult decât atât, PMF Vrancea, prin vocea doctorului Grigore Hanță, a dat publicității au trimis presei un comunicat prin care își exprimă nemulțumirile pentru modul în care sunt tratați medicii de familie.

 Medicina de familie este cenușăreasa sistemului sanitar românesc     

”Când e vorba de acordare de facilități sau de impozite și taxe, este privită ca și privată, când e vorba de obligații devine publică... Contractele sunt impuse, nu se negociază. La fel și prețul plătit de Casa De Asigurări pentru o consultație la medicul de familie, care este mai mic decât un tuns sau o pedichiură.

„Capitația”pacient asigurat/an nu acoperă nici măcar contravaloarea rechizitelor de birou consumate de cabinet la o consultație sau formularele tipizate impuse și vândute de către casa de asigurări cabinetului. Veniturile unui cabinet (care nu sunt venituri ale medicului!) sunt neschimbate de ani buni, nu au ținut pasul nici măcar cu inflația.

Venitul real al medicului de familie este cu mult sub venitul unei asistente medicale din spital!

De câte ori se vorbește de sistemul sanitar, medicii de familie sunt uitați. Au avut loc măriri succesive de salarii la medici și asistente din spitale, în timp ce la cabinetele medicilor de familie au crescut doar obligațiile.

Vă supunem atenției câteva situații critice ce trebuiesc analizate și pentru care trebuiesc găsite soluții reale:

-Vacanța (concediul legal de odihnă) poate fi luat condiționat de găsirea unui înlocuitor. În realitate, cei mai mulți medici de familie nu pot beneficia de acest drept legal, deși în contract este prevăzută și obligativitatea Casei de a găsi un eventual înlocuitor. De cele mai multe ori nu poate fi găsit înlocuitor de niciuna din părți și de aceea, de ani buni, aceste vacanțe practic lipsesc, majoritatea medicilor de familie ajungând la epuizare. Acest lucru este cunoscut, dar ignorat atât de CNAS, cât și de MS. Sistemele informatice le oferă acestora situația exactă a medicilor care au putut totuși să se odihnească câteva zile pe an, găsind înlocuitor.

- In situații extreme, când medicul titular are probleme de sănătate, aceeași impunere aberantă, de a-și găsi înlocuitor, îi împiedică să se trateze (interneze). Lipsa medicului câteva zile îi poate atrage rezilierea de către Casa de Asigurări a contractului, dar și părăsirea lui de către pacienți. Procedura actuală de înlocuire (atunci când se găsește totuși un medic înlocuitor) este dificilă, cu transmitere de documente către înlocuitor. Acest lucru poate fi eliminat prin acordarea accesului pacientului la orice cabinet pe perioada de absență  a medicului său de familie (cu ajutorul sistemului informatic acest lucru e ușor de urmărit, limitat și decontat) prin utilizarea cardului de sănătate și a semnăturii electronice a medicului disponibil, cu interzicerea preluării prin transfer a pacientului, în acea perioadă. Către acest medic ar trebui și plătit tariful pentru consultația efectuată.

- Situația reală a asiguraților este cu totul alta comparativ cu ce apare înregistrat în SIUI.

- Posibilitatea angajatorilor de a înregistra retroactiv schimbările categoriilor de asigurat generează pierderi pentru cabinete;

-Posibilitatea de a omite transmiterea datelor de către alte instituții, angajatori, etc către casele de asigurări;

- posibilitatea erorilor umane la înregistrările la nivelul caselor de asigurări;

- Pierderea calității de asigurat către sfârșitul lunii anulează serviciile și capitația lunii respective;

-Obligativitatea acordării asistenței medicale de urgență către toată populația (asigurată sau nu), fără a se deconta aceste servicii cabinetului medicului de familie; se decontează doar servicii de urgență asigurate pacienților asigurați din listă, în timp ce pentru ceilalți (neasigurați sau neînscriși pe listă proprie)  urgența este obligatorie,  dar fără a fi decontat nimic!

-Serviciile acordate nou născuților în primele luni de viață nu sunt „validate” pe motiv „CNP inexistent”!

-Lunile scurse între închiderea unui contract de muncă și înregistrarea șomajului sau a deciziei de pensionare (perioadă în care persoana figurează ca fiind „neasigurată” în SIUI) produce pierderi ale cabinetului și pacientului prin nevalidarea serviciilor primite - nu primește rețete, consultatii sau investigații „validate” și nici capitația cuvenită cabinetului.

-Lipsa de comunicare de date ale asiguraților OPSNAJ către CNAS scoate periodic asigurații OPSNAJ din categoria asigurați.

- Veniturile mici ale cabinetelor, implicit sumele rămase ca și venituri ale medicului titular conduc la plăți reduse către fondul de pensii. Având în vedere acest lucru, pentru acei medici care vor mai ajunge totuși pensionari, pensia acestora va fi o adevărată bătaie de joc, după o contribuție și o activitate de peste 40 de ani în slujba sănătății în România. Nivelul de pregătire, importanța socială a activității, condițiile de lucru, obligațiile manageriale și plata corectă pentru medicii de familie nu au fost în atentia guvernanților din 1989 și până în prezent.

TOATE aceste situații conduc la scăderea valorilor ce ar trebui decontate către cabinete pentru servicii deja acordate.

La cele de mai sus se adaugă sistemele informatice impuse, ce funcționează cu multe erori și care blochează foarte des activitatea în cabinet. Nesiguranța economică a cabinetelor conduce la o activitate în stress continuu. Asistentele sunt tot mai greu de găsit, în condițiile în care în spitale au oferte de salarii decente, asistentele orientându-se către unitățile spitalicești sau spre străinătate.

In rest, avem de toate! Profesăm într-un STAT EUROPEAN și ne încăpățânăm să nu-l părăsim!”, spun medicii de familie. (ZdV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.