Social

Campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorului - Atingeri nedorite

Ziarul de Vrancea
7 feb 2022 1627 vizualizări

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalitații în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului are în derulare campania de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor ,,Atingeri Nedorite”, cu obiectiv principal - creșterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor si publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.

Știre IPJ Vrancea, ora 17,21În acest sens a fost creată și o platformă dedicată care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Abuzul sexual conține certe elemente de abuz fizic și psihologic și reprezintă o categorie aparte de rele tratamente aplicate minorului. Abuzul sexual cuprinde atragerea, convingerea, folosirea, coruperea, forțarea sau obligarea de către un adult a minorului la participarea la activități sexuale care servesc nevoilor sexuale ale adultului.

În acest context, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea intensifică activitățile informativ-preventive pe această linie, atât în școli, cât și în întâlnirile ce au loc față în față cu cetățenii, pe raza județului Vrancea, în cadrul cărora îi informează pe copii despre formele de abuz și despre ce trebuie să facă să se protejeze.

Polițiștii de prevenire vrânceni  îi învăţă pe copii despre ce este agresiunea sexuală și care sunt regulile de prevenire a acesteia, despre regulile de

comportament pentru a fi protejați, inclusiv în mediul online, despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată și sprijin psihologic.

În interacțiunea cu copiii, polițiștii vorbesc pe înțelesul acestora despre prevenirea agresiunii sexuale, dorind să le transmită că nu sunt singuri, să îi încurajeze să raporteze abuzul, chiar dacă vine de la persoane cunoscute sau apropiate, să le vină în sprijin, pentru a-i proteja, iar agresorii să poată fi pedepsiți pentru faptele lor.

Astfel, copiii sunt informați că oricând se află într-o astfel de situație, pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

Totodată, copiii află de la polițiști  că pot scrie oricând la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro/

Materialele informative pentru copii includ un conţinut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite. Află cum te poți proteja de cele nedorite”.

Discută cu copilul tău despre cum poate preveni agresiunea sexuală, pornind de la exemplele concrete prezentate pe site și sfătuiește-l următoarele

•    învață faptul ca propriul corp îți aparține și nimeni nu are dreptul să îl atingă fără acordul tău;

•    atunci când un adult îți cere să manifești anumite comportamente cu caracter sexual (săruturi, mângâieri, atingeri), spune "NU!" și anunță o persoană adultă de încredere;

•    nu vorbi cu persoanele necunoscute și nu le urma dacă îți cer acest lucru;

•    învață diferența dintre un secret bun (surpriză) și unul rău (ceva ce ținem pentru noi, dar știm că este greșit și ne face să ne simțim inconfortabil);

•    Nu permite unei alte persoane adulte să îţi facă poze în ipostaze indecente. De asemenea, nu îi trimite astfel de materiale, chiar dacă este o persoană pe care o cunoşti.

Regulile de prevenire se aplică şi atunci când vorbim despre persoane pe care le cunoşti. Chiar dacă le placi şi au autoritate asupra ta, nu au dreptul să te atingă în zonele intime.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.