Social

AUDIO + Foto | Seniorii de la Ciorăști au parte de un tratament special, cum nu găsești nicăieri altundeva în Vrancea

Ziarul de Vrancea
1 aug 2023 4959 vizualizări

Două proiecte derulate de autoritatea locală în parteneriar cu Asociația ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești le-au adus un centru modern de recuperare medicală și de zi dar și un serviciu de cantină socială. Numărul beneficiarilor este mai mare decât cel stabilit prin proiect, așa cum s-a întâmplat și în cazul proiectului ”Acces facil la serviciile medicale pentru populația comunei Ciorăști și a localităților învecinate acesteia”

Comuna Ciorăști continuă să surprindă în mod plăcut prin proiectele pe care le derulează în folosul comunității iar exemplul cel mai recent vine în contextul în care, după scandalul azilelor groazei din Voluntari, în Vrancea au fost făcute mai multe controale, au fost descoperite probleme, au fost dispuse sancțiuni și măsuri de conformare. Prin colaborarea dintre autoritatea locală și Asociația ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, începâd de anul trecut au fost accesate alte două proiecte destinate persoanelor vârstnice din Ciorăști dar și din localitățile învecinate.

Parteneriatul dintre comuna Ciorăști și Asociația Voluntariat pentru Viață a început acum cinci ani. Prin acest parteneriat am susținut un proiect, un proiect pe atunci visător al primarului comunei Ciorăști de a construi un centru social într-o fostă clădire care arăta ca după război. Azi, din punctul meu de vedere, care cunosc ce înseamnă servicii sociale în județul Vrancea, pot să spun că la Ciorăști este cel mai important centru social de zi. De anul acesta am susținut aplicarea pentru alte două proiecte, pentru servicii medicale, pe programul de interes național pe care Guvernul României l-a deschis, pentru finanțarea unei cantine sociale cu 80 de locuri și pentru finanțarea unui centru de zi și recuperare de 50 de locuri. Serviciile sociale din comuna Ciorăști sunt un exemplu pentru toate comunitățile și pentru că, în perioada următoare, toate vor trebui să aibă asigurare astfel de servicii. Oricum, ca element de noutate, pentru perioada următoare pregătim un alt proiect, de îngrijiri la domiciliu”, a declarat Daniel Drăgan, director al Asociației Voluntariat pentru Viață din Mărășești.

Despre acest proiect, primarul comunei Ciorăști vorbește cu mândrie pentru că, așa cum arăta înainte clădirea unde a fost construit actualul centru social și de recuperare, se poate spune că este un vis împlinit. ”Este un fost cămin cultural pe care noi l-am extins, am construit un etaj, l-am modernizat și acum a devenit o clădire emblematică pentru comuna noastră. Funcționalitatea i-am dat-o printr-o cerere de finanțare către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin care am cerut un centru de zi de asistență și recuperare în comuna noastră și pentru care am obținut 1,695 milioane lei și un serviciun de Cantină Socială pentru Persoane Vârstnice, unde am obținut un grant de 1,423 milioane lei. Este clar că avem și o contribuție proprie de 10% dar asta nu a fost o problemă. Chiar dacă, prin proiect, au fost stabilite anumite grupuri țință, 80 de persoane la cantină și 50 de persoane la centrul de zi și de recuperare, exact ca la proiectul cu serviciile medicale, avem depășire de grup țintă: aproape dublu la ambele. (...) Noi am dotat această cantină cu tot ce este necesar și acolo se gătește mâncarea, unii servesc masa aici, altora, mai ales în această perioadă de caniculă, le ducem mâncarea acasă”, a spus primarul Nicolae Gabriel Braicău, primarul comunei Ciorăști

Un reportaj despre centrul social de zi și de recuperare medicală de la Ciorăști, realizat de corespondentul Radio România Actualități, Gabriel Sava, a fost recent difuzat la emisiunea Prietenii de la Radio. Mai multe informații puteți asculta în materialul audio.

Gabriel Sava, corespondentul Radio România Actualități(RRA) în județul Vrancea: Un fost cămin cultural a fost complet renovat, modernizat și transformat în ceea ce este acum:Centru de zi, cantină socială și îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice în comuna Ciorăști.Proiectul a fost posibil ca urmare a unei colaborări între autoritatea locală și un ONG ( Organizație Neguvernamentală) cu experiență în zona proiectelor proiectelor sociale.Iar dincoace la recuperare nu exagerez dar am depășit cifra de 100 de persoane.De la 50 am ajuns undeva la 100 -120

Daniel Drăgan președintele Asociației Voluntariat pentru Viață” din Mărășești:Astăzi, din punctul meu de vedere, care cunosc cel puțin în judeșul Vrancea, serviciile sociale, pot să spun că este ( n.r.Centrul de la Ciorăști) cel mai important Centru social de zi din județul Vrancea. De anul acesta am susținut aplicarea la două servicii medicale pe Programul de Interes Național pe care Guvernul României l-a deschis, pentru finanțarea unei cantine sociale cu 80 de locuri și finanțarea unui Centru de zi și recuperare pentru 50 de locuri.Va trebui ca fiecare comunitate să aibă servicii sociale.Și aș vrea să menționez că în acest moment pregătim un nou serviciu social pentru comuna Ciorăști, foarte important și necesar este vorba de îngrijirea la domiciliu pentru persoanele vârstnice .    

Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăști: Avem un grup țintă la cantină de 80 de persoane.Dincoace la recuperare avem un grup țintă de 50 de persoane.Și vrea să spun că avem depășire de grup țintă.De exemplu și la cantină avem undeva spre dublu. 

Georgiana Vlad, directorul Centrului de zi al comunei Ciorăști:Activitatea aici la Centru am început-o acum două luni.Cu contracte, cu beneficiari .E ceva nou și pentru noi, dar și pentru ei.Întradevăr la început au fost un pic reticienți.Dar acum sunt foarte deschiși la tot ce se întâmplă aici. La partea de recuperare și mai ales la partea de cantină.Pentru că e un ajutor pentru ei.

Gabriel Sava, corespondentul Radio România Actualități(RRA) în județul Vrancea:Temperaturile ridicate din ultima perioadă i-a determinat pe mulți beneficiari ai mesei calde să iasă mai puțin, așa că au primit hrana acasă. 

Beneficiară a cantinei sociale:Am servit-o( n.r. masa ) și la Centru și acasă.Acuma de exemplu acasă.Foarte bună este mâncarea și ințiativa.Nu știu dacă în județ mai este vreun Centru de zi.Dar la noi e foarte bine. 

Gabriel Sava, corespondentul Radio România Actualități(RRA) în județul Vrancea:Pentru serviciile de Kinetoterapie, masaj și recuperare , cei interesați vin la Centru și sunt deosebit de mulțumiți. 

Beneficiar serviciile de Kinetoterapie, masaj și recuperare:Toată lumea vorbea în sat.Mergeam cu diferite probleme pe la comună și ni s-a spus proiectul care urmează să fie făcut.Încet, încet , cum vedeți! Noi beneficiem de servicii.Am deja o lună și jumătate.De două ori pe săptămână.Dar simt totuși o schimbare în organism.Că știți, munca aceasta de la țară, nu prea ne avantajează!Facem exerciții fizice, dar care dezavantajează organismul.Iar aici reușim să facem un echilibru.Util și plăcut.

Gabriel Sava, corespondentul Radio România Actualități(RRA) în județul Vrancea: De curând autoritatea locală a angajat la Centrul de zi și un tânăr psiholog. După ce au auzit de serviciile acordate la Centrul de zi de la Ciorăști și persoane din localități învecinate și-au exprimat dorința de a veni și de a participa.Și nu doar persoane în vârstă. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.