Social

Întreprinderea de tricotaje, emblema Panciului în anii ’80

Sorin Tudose
13 oct 2013 4404 vizualizări
Mai mulţi liceeni de la Liceul Teoretic “Ioan Slavici” din Panciu împreună cu cateva cadre didactice derulează un proiect de recuperare a memoriei urbane recente

În perioada 1 septembrie - 18 octombrie 2013 se derulează în cadrul Liceului Teoretic “Ioan Slavici” Panciu proiectul de istorie locală “Întreprinderea de tricotaje-Emblema oraşului Panciu în anii ’80”, parte a proiectului „Trecutul de lângă noi. Istoria orală a comunităţilor locale”. Proiectul liceenilor pănceni este unul de istorie orală care are la bază metoda interviului de tip “poveste de viaţă”. El îşi propune refacerea unei pagini din istoria recentă a Panciului prin intemediul mărturiilor celor care şi-au intersectat la un moment dat viaţa cu cea a fabricii. Printre cei intervievaţi se numără foşti directori ai fabricii şi anume Nicolae Sârbu, Nicolae Mărăscu (actualul manager al Spitatului Panciu), dar şi Elena Stoica, actuala directoare a întrepriderii de tricotaje “SC Tricotton Junior SA”, cea care a “clonat” la nivel mai mic activitatea fostei fabrici. De asemenea, intervievaţi au fost şi ingineri şi maiştri, simpli angajaţi, profesori şi Nicolae Socaci, fostul primar din acele vremuri. “Proiectul presupune participarea directă a elevului la procesul de recuperare a istoriei recente, stimularea interesului pentru trecutul istoric, dezvoltarea spiritului civic şi ataşamentului faţă de comunitatea din care face parte, dar şi formarea deprinderilor de cercetare istorică şi cultivarea rigorii ştiinţifice. Cei  27 de elevi din clasele X-XII, coordonaţi de profesoara de istorie Luminiţa Cociorbă, au avut şansa de a afla lucruri noi despre fabrică şi cum aceasta a influenţat evoluţia oraşului în care locuiesc sau învaţă; de a-şi forma şi dezvolta competenţe în domeniul tehnologiei informaţionale, competenţe specifice investigaţiei de istorie orală precum documentare, cercetare, informare, comunicare şi relaţionare, abilităţi de lucru în echipă şi şi-au descoperit noi aptitudini care contribuie la dezvoltarea profesională personală”, transmit liceencele Georgiana Blăgan şi Andreea Georgiana Cargaţă, membre în echipa de proiect. Festivitatea de încheiere a proiectului la care vor participa elevi, profesori, părinţi şi membrii ai comunităţii locale, va avea loc în cursul acestei săptămani. Invitaţi de onoare vor fi conferenţiar Marius Bucur Ioan şi conferenţiar Ionuţ Costea din cadrul Institutului de Istorie Orală al Universităţii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, respectiv cei intervievaţi. Proiectul general este desfăşurat prin POSDRU/87/1.3/S/48695 şi implementat de Universitatea Babeş-Bolyai prin Facultatea de Istorie şi Filozofie şi Institutul de Istorie Orală. Tricoton Panciu, fabrica mandrie a oraşului Panciu, s-a pierdut pe drumul anevoios spre economia de piaţă capitalistă, fiind declarată falimentară după anii 2000. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.