Social

Băsescu îi stabileşte data pentru Schengen lui Ţigăeru Roşca

Iulia Crețu
8 iul 2013 1342 vizualizări
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre luna aprilie 2014 ca deziderat de aderare pentru România.Deputatul Ţigăeru Roşca este de părere că suntem la mâna altor state, în timp ce preşedintele României punctează că principalul reproş al europenilor către noi, corupţia, există şi în UE, dar că ţara noastră are exemple că luptă împotriva ei: condamnări pentru foşti demnitari ai statului român

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu recent pentru Wiener Zeitung, că se aşteaptă ca aderarea României la spaţiul Schengen să aibă loc în aprilie 2014, dar că ţara noastră trebuie să îşi îndeplinească angajamentele. "Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014", a spus preşedintele, care a completat că România ar fi aderat dacă nu ar fi fost “puciul premierului Ponta” din iulie 2012. Prin această declaraţie, şeful statului îi stabileşte un target şi deputatului PNL de Mărăşeşti, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, acesta fiind vicepreşedinte în Comisia parlamentară pentru Schengen, al cărei preşedinte este Mircea Geoană. Întrebat ce părere are despre data avansată de şeful statului, liberalul a comentat că “hotărârea nu este la domnia sa”, completând că a fost programată “o întâlnire protocolară” a Comisiei cu ambasadorii statelor Schengen. “Scopul nostru este să ne asigurăm că Lituania, ţara care va prelua preşedinţia UE de la 1 iulie, are ca obiectiv aderarea României la Schengen. Dacă Romănia va fi pe lista de obiective asumate, este foarte posibil ca etapele de parcurs să fie depăşite. Depindem totuşi de votul celorlalte ţări, dar cu cât mai repede vom fi în Schengen, cu atât mai bine. Avem şi unele vulnerabilităţi: vor fi alegeri în Belgia şi în landul Bavaria, din Germania, unde va fi lupta politicienilor pe emigraţie şi pe deranjul pe care-l fac anumiţi cetăţeni români sau bulgari”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Laurenţiu Roşca.

Ne va duce în Schengen condamnarea lui Năstase?

Preşedintele Băsescu susţine însă că imigraţia n-ar mai trebui adusă în discuţie de europeni, ca motiv de blocare la aderare. "Şi trebuie să ne obişnuim pe viitor cu imigraţia din motive economice din România, pentru că pur şi simplu diferenţele între nivelul de trai sunt prea mari", a spus Băsescu, ca replică la afirmaţiile ministrului german de Interne. Şeful statului i-a răspuns şi comisarului Gunther Oettinger, care a opinat despre România că este o "ţară neguvernabilă", Băsescu precizând oficialului Uniunii Europene că "poate se crede comisar în Africa, o ţară membră (n.r. aşa cum este România, membru UE) neputând fi neguvernabilă". "Sigur că avem şi probleme cum este corupţia, pe care am recunoscut-o dintotdeauna. Dar se pare că aceasta există şi în alte ţări membre", a mai spus Băsescu, făcând referire la afirmaţa preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, că bugetul UE ar putea fi asigurat pe şapte ani cu banii care se pierd prin corupţia la nivelul Uniunii într-un singur an. Şeful statului mai argumentează că România va avea din 2014 pe deplin în vigoare noile coduri penale şi civile cu ajutorul cărora se va putea combate corupţia mai eficient şi mai repede, însă sunt unele succese concrete şi în prezent: "Un fost premier condamnat la doi ani de închisoare, un fost ministru al agriculturii la şase ani, un fost ministru de finanţe la cinci ani, dar şi alţi politicieni condamnaţi". (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.