Social

Autopsii pe bandă rulantă!

Raluca Manolache
3 iun 2013 999 vizualizări
In 2012 au fost realizate 279 autopsii, în cazul a 180 morţi violente şi 99 morţi neviolente u Vrancea se află sub media naţională la capitolul sinucideri

Cei trei medici încadraţi la Serviciul de Medicină Legală (SML) au avut un volum ridicat de muncă şi anul trecut, în condiţiile în care numărul cadavrelor pentru care se solicită autopsia în vederea căutării de probe care să dea un indiciu despre cauzele morţii rămane ridicat. Ca şi în ultimii ani, şi în 2012, din numărul total de necropsii medico-legale, marea majoritate au fost reprezentate de morţile violente. Situaţiile de bilanţ arată că în 2012 au fost realizate 279 autopsii, în cazul a 180 morţi violente şi 99 morţi neviolente. Pe raza de competenţă au fost 90 de loviri cu/de corp dur, 23 de spanzuraţi, 9 persoane înecate, 10 intoxicaţii, 12 arsuri etc. Numărul autopsiilor a scăzut în condiţiile în care în 2011 au fost 302 autopsii, în cazul a 172 morţi violente şi 130 morţi neviolente. Riscurile la care se supun însă medicii sunt foarte ridicate. “Trebuie reamintit că în aproximativ 20% din autopsii, medicii legişti trebuie să efectueze necropsia asupra unor cadavre prezentand un risc biologic considerabil (TBC activ, Hepatită B şi C, SIDA, putrefacţie avansată), aspect mult prea uşor “uitat” de autorităţi. Trebuie subliniat că, în ciuda folosirii unor echipamente de protecţie, riscul de contaminare a personalului care efectuează autopsia NU poate fi eliminat, ceea ce explică incidenţa crescută a TBC şi hepatitelor în randul personalului din instituţiile de medicină legală”, se arată în raportul asupra activităţii de medicină legală pe 2012.

Vrancea, sub media naţională la capitolul sinucideri

Numărul sinuciderilor a scăzut în Vrancea, dar metoda aleasă de cele mai multe dintre persoane rămane aceeaşi, spanzurarea. Aşa se face că anul trecut, pe mana medicilor legişti au ajuns 27 de persoane care şi-au luat viaţa din diferite motive, în condiţiile în care în 2011 au fost 44 de persoane care s-au sinucis. Cei mai mulţi, 23 la număr, au ales metoda spanzurării.  “Analizand incidenţa regională a sinuciderilor raportată la 100.000 locuitori (media naţională 13,31 sinucideri/100.000) se menţin ca şi în anii anteriori zone cu o incidenţă inexplicabil de mare a sinuciderilor: Harghita 30, Covasna 34, Giurgiu 21,8, Tulcea 21,8 cazuri/100.000 locuitori/an. În alte zone ale ţării, incidenţa sinuciderilor este mult sub media naţională: Maramureş 7,31; Vrancea 6,8. O constatare clasică şi valabilă pe toate meridianele o reprezintă preponderenţa sinuciderilor în cadrul sexului masculin (84% din cazuri)”, mai spun specialiştii în raportul de activitate.  (Raluca MANOLACHE) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.