Social

VIDEO!!!Bolnavii de TBC, prea săraci pentru a veni cu autobuzul la control!

Raluca Manolache
21 mar 2013 1332 vizualizări
De doi ani de zile a reînceput să crească numărul de îmbolnăviri de tuberculoză, pe fondul sărăciei.329 de vranceni s-au tratat de tuberculoză anul trecut.tratamentul este gratuit inclusiv pentru neasiguraţi

„Stop TB în timpul vieţii mele – Noi vrem o lume fără tuberculoză”. Acesta este mesajul pe care l-au transmis specialiştii din sănătate, care s-au întalnit ieri la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea pentru a marca ziua de 24 martie cand se serbează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Deşi autorităţile locale nu au dat curs invitaţiei, primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, fiind singurul participant, medicii pneumologi din spitale au discutat despre această boală infecto-contagioasă care se poate vindeca 100% dacă pacientul se ţine de tratament. S-a prezentat astfel o situaţie cu evoluţia bolii în judeţ. Dacă pană în urmă cu doi ani trendul era descendent în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi, situaţia a început să se schimbe. „Boala sărăciei”, aşa cum este supranumită tuberculoza, a afectat anul trecut 329 de persoane. Din acestea, 275 au reprezentat cazuri noi şi 54 de recidive. Au fost 14 copii care au trebuit să se trateze de această boală. Situaţia pe dispensarele TBC se prezintă astfel: Focşani 189 cazuri, Adjud – 68 cazuri, Panciu – 41 cazuri şi Vidra - 22 cazuri. Medicii mai atrag atenţia că  întreruperea tratamentului poate agrava starea pacientului care poate dezvolta o rezistenţă la medicamente. Dacă în cazul unui pacient diagnosticat cu TBC tratamentul durează şase luni, în cazul unui bolnav cu tuberculoză multridrog rezistentă tratamentul are o durată de aproape doi ani. Bolnavii cu rezistenţă la medicamente sunt nevoiţi astfel să ia, în unele cazuri, zi de zi, timp de şase luni şase tipuri de medicamente, iar timp de 18 luni să ia patru feluri de tratamente. „Este o formă de boală foarte gravă, tratamentul este de lungă durată, costisitor şi toxic”, a precizat dr. Mariana David, şefa secţiei de TBC a Spitalului din Focşani.
 

Tratamentul este gratuit
 

Tratamentul pentru tuberculoză este gratuit pe toată perioada de recuperare atat pentru asiguraţi, cat şi pentru neasiguraţi. Nu se recomandă întreruperea acestuia înainte de termen, pentru că boala poate să evolueze şi să recidiveze iar pacientul riscă să  dobandească rezistenţă. Sunt însă şi situaţii în care bolnavii sunt prea săraci pentru a veni la spital pentru a fi monitorizaţi, pentru a fi urmăriţi de doctori. Dr. Iuliana Ţopană, pneumolog la dispensarul TBC de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, spune că sunt foarte mulţi pacienţi care nu pot veni la control pentru că nu au bani de transport. Deşi medicii dispun de o maşină cu care merg în teritoriu pentru a le duce bolnavilor medicamente sau pentru a recolta probe, acestora le este imposibil să ajungă la toţi bolnavii. În această situaţie ar trebui să intervină autorităţile locale, bolnavii să primească un sprijin financiar. La ora actuală, România are cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană, iar numărul românilor cu forme de TBC rezistente la tratament se află în creştere. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.