Social

Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii

Raluca Manolache
11 nov 2012 1118 vizualizări
Din cei 180 de medici dentişti din judeţ, doar 38 dintre aceştia au intrat în contract cu “banca sanitară” u pe viitor, medicii dentişti vor putea investi în cabinete mobile pentru tratamente de rutină u „medici sunt, disponibilitate de muncă au, dar lipseşte finanţarea”, spune şeful Colegiului Medicilor Dentişti din Vrancea

Vrancenii de la ţară ar putea să nu mai fie nevoiţi să meargă pană la cabinetul medicului dentist pentru a-şi trata durerile de dinţi pentru că vor veni medicii chiar la ei acasă. Aceasta pentru că autorităţile sanitare doresc să le permită medicilor dentişti să aibă unităţi mobile, la care să acorde consultaţii şi tratamente simple. Ministerul Sănătăţii a întocmit un proiect care reglementează organizarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină dentară, inclusiv a acelor mobile. „Deşi numărul de stomatologi din România are o tendinţă crescătoare, distribuţia activităţii acestora este neuniformă existând o activitate crescută în mediul urban în raport cu mediul rural. Populaţia din zonele rurale precum şi cea din ariile administrativ teritoriale defavorizate nu au acces la servicii de medicină dentară datorită absenţei unor unităţi medicale autorizate astfel fiind necesară parcurgerea unor distanţe mari pentru obţinerea acestor servicii medicale”, se arată în referatul de aprobare al proiectului. Aceste cabinete ar urma să îndeplinească o serie de condiţii, precum să aibă alocat pentru fiecare unitate de lucru un spaţiu de minimum 6 mp, să aibă o încăpere special destinată pentru supravegherea postintervenţie, dotată cu paturi de supraveghere, să fie asigurat un spaţiu cu destinaţie de vestiar pentru personalul sanitar, să se asigure accesul în incinta lor pentru persoanele cu handicap motor şi să se asigure sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor şi materialelor sanitare. Potrivit proiectului, unităţile vor avea asigurată apa potabilă şi racordare la reţeaua de canalizare a localităţii astfel încât apele uzate să nu producă poluarea apei, aerului şi solului.


Prea puţini medici în contract cu CAS Vrancea


Rămane de văzut caţi medici dentişti îşi vor dori aceste cabinete mobile. Aceasta în condiţiile în care marea majoritate a doctorilor nu se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea din cauza bugetului mult prea mic alocat acestui domeniu. Din cei aproape 180 de medici dentişti din judeţ, doar 38 dintre aceştia au decis să între în contract cu “banca sanitară” şi pot oferi servicii dentare gratuite sau compensate, desigur în limita bugetului alocat, care este foarte mic, doar cateva milioane de lei vechi pe cabinet. „Nu ştiu dacă s-ar putea implementa un astfel de proiect pentru că lipseşte finanţarea. În general, în Vrancea, marea majoritate a localităţilor sunt acoperite cu medici dentişti, dar foarte puţini dintre aceştia sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Este un blocaj datorită sistemului. Medici sunt, disponibilitate de muncă au, dar lipseşte finanţarea”, a precizat dr. Florin Iacob, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti filiala Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.