Social

Spitalele mici n-ar trebui desfiintate

Gabriel Sava
9 aug 2006 728 vizualizări
Reorganizarea unitatilor spitalicesti cu paturi din Vrancea n-ar trebui sa aiba ca efect desfiintarea nici unui dintre actualele spitale. Afirmatia a fost facuta recent de medicul Dima Cosma, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Vrancea, in contextul in care, in tara, ministrul Nicolaescu a anuntat deja desfiintarea unor spitale.

"Amplasarea celor sapte spitale din judet a fost gindita pentru ca actul medical sa poata fi acordat cit mai aproape de cetatean. Desfiintarea oricaruia dintre aceste spitale ar crea un dezechilibru, in afara problemelor sociale inerente", crede directorul ASP Vrancea. Dima Cosma a dat ca exemplu spitalul

din Panciu, despre problemele caruia s-a vorbit recent. "Ce s-ar intimpla daca s-ar desfiinta spitalul din Panciu? Cazurile aparute in localitatile situate pe Valea Susitei, de la Panciu pina la Soveja, ar trebui sa ajunga la Focsani. Daca luam ca reper Soveja, e vorba de aproape 100 km, ca sa nu mai vorbim de drumul care este asa cum este", a declarat Dima Cosma. Directorul ASP Vrancea a declarat ca desfiintarea oricaruia dintre spitalele mici ar insemna aglomerarea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) "Sf Pantelimon" Focsani, in conditiile in care reprezentantii din sanatatea vrinceana doresc tocmai contrariul. "In acest fel, orice problema care poate fi tratata pe bani mai putini la un spital mai mic va ajunge la Focsani, unde ar trebui sa se cheltuie si mai mult si s-ar ajunge si la supraaglomerare", a concluzionat directorul Dima Cosma.


Spitalele mici realizeaza venituri infime


Conform unei situatii recent prezentata la Ministerul Sanatatii, cei mai multi bani la capitolul venituri proprii i-a realizat SJU Focsani. In primele sase luni ale anului 2006, SJU Focsani a incasat 330.029 lei RON, urmat de spitalul Adjud cu 45.647 lei, Panciu, cu 9908 lei, Vidra, cu 7974 lei, Marasesti, cu 6197 lei in timp ce Dumbraveni si Odobesti se zbat intr-o crincena saracie, reusind sa adune cu putin peste 800 lei RON. Directorul sanatatii vrincene a recunoscut ca cele mai multe din spitalele mici au probleme in

asigurarea fondurilor, pornind de la adresabilitatea scazuta si pina la lipsa unor posibilitati de finantare din alte surse. Dima Cosma a declarat ca problema finantarii spitalelor in afara serviciilor medicale ar trebui rezolvata la nivelul Consiliilor Locale din localitatile respective.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.