Social

Vom sta mai puţin în spital! Bolnavii au strans aproape 94.000 zile de spitalizare

Raluca Manolache
20 iun 2012 906 vizualizări
Se doreşte reducerea duratei spitalizării bolnavilor, astfel încat să nu mai consume fondurile spitalelor fără să fie neapărat necesar u evaluarea performanţelor manageriale se va face şi în funcţie de respectarea duratei optime de spitalizate stabilită de MS

Vrancenii bolnavi care vor necesita internarea în spital vor fi trimişi acasă mult mai repede de acum încolo. Aceasta pentru că, la nivel naţional, s-a aprobat un ordin conform căruia bolnavii trebuie să petreacă mai puţin timp  pe patul de spital. Aşa se face că Anexa 19 bis dintr-un Ordin comun al Ministrului Sănătăţii (MS) şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru aprobarea normelor de aplicare a Contractului-Cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012, stabileşte durata optimă de spitalizare pentru fiecare secţie, compartiment din spitale. De altfel, acest ordin va fi utilizat de MS pentru evaluarea performanţelor manageriale clinice ale spitalelor cu referire la strategia naţională de raţionalizare a spitalelor. Se doreşte reducerea duratei spitalizării bolnavilor, astfel încat aceştia să nu mai consume fondurile spitalelor fără să fie neapărat necesar. “S-a constatat că sunt durate mari de spitalizare la unele specialităţi. Astfel, pentru a se reduce cheltuielile cu spitalizarea s-a luat decizia de a se stabili o nouă durată de spitalizare mai mică. Spitalele se vor putea încadra în numărul de cazuri contractate şi nu vor mai avea cheltuieli în plus. Banii vor putea fi alocaţi şi pentru medicamente şi materiale sanitare, dar şi pentru alte investiţii”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea.

Numai cinci zile la chirurgie

Cel mai puţin, mai precis patru zile, vor sta internaţi în spital pacienţii internaţi în secţiile ORL copii, oftalmologie, obstetrică, obstetrică-ginecologie, ginecologie, anestezie şi terapie intensivă (ATI), toxicologie. Cinci zile de spitalizare s-au stabilit pentru bolnavii internaţi în secţii precum boli parazitare, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice copii, endocrinologie, endocrinologie copii, nefrologie copii, pediatrie, chirurgie şi ortopedie pediatrică, gineco-oncologie, chirurgie maxilo-facială. Mai sunt însă şi secţii în care bolnavii vor putea sta internaţi şase zile, şapte zile, opt zile şi chiar 49 de zile, 60 zile. Se atrage însă atenţia că pentru tuberculoză multidrogrezistentă (TB MDR) durata optimă de spitalizare este de 120 de zile, iar pentru prematurul mic şi foarte mic durata optimă de spitalizare este de 110 zile. Conform informaţiilor postate pe site-ul Centrului de Cercetare şi Evaluare a Serviciilor de Sănătate, în spitalele din Vrancea bolnavii au strans în primul trimestru din acest an peste 94.000 de zile de spitalizare. Este vorba despre peste 13.500 de pacienţi care au trecut pragul unităţilor. Cei mai mulţi dintre aceştia s-au tratat la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani , în primele trei luni fiind stranse peste 55.000 zile de spitalizare. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.