Social

Legiştii din Vrancea: autopsii pe bandă rulantă

Raluca Manolache
6 iun 2012 1964 vizualizări
In 2011 au fost realizate 302 autopsii, în cazul a 172 morţi violente şi 130 morţi neviolente u pe mana medicilor au ajuns şi 44 de persoane care şi-au luat viaţa

Autopsii pe bandă rulantă şi doar trei medici pentru efectuarea acestora.  Pe mana medicilor legişti ajung tot mai multe cadavre pentru care se solicită autopsia în vederea căutării de probe care să dea un indiciu despre cauzele morţii. Medicii legişti fac faţă cu greu numărului de solicitări. Ca şi în ultimii ani, şi în 2011, din numărul total de necropsii medico-legale marea majoritate au fost reprezentate de morţile violente. În Vrancea, "misterele" din trupurile fără viaţă ale celor decedaţi sunt dezvăluite de trei medici legişti, Silviu Alexandru Lucasievici, Natalia Ionescu si Bezverhnii Igor. Asta în condiţiile în care la Serviciul de Medicină Legală (SML) muncesc doar 14 oameni. Fiecare medic a făcut anul trecut cate 100 de autopsii. “În momentul actual încadrarea cu personal în marea majoritate a instituţiilor medico-legale se situează mult sub nivelul minim acceptabil (în raport cu volumul de muncă). La această lipsă acută de personal se adaugă o repartizare dizarmonică pe judeţe şi municipii a medicilor legişti, neexistand nici un fel de corelaţie cu populaţia judeţelor deservite, foarte multe SMLJ se situează mult sub necesarul minim de 1 medic legist la 100.000 de locuitori: Ialomiţa 0,4; Olt 0,6; Vrancea 0,6; Călăraşi 0,6; Damboviţa 0,7; pentru a da numai cateva exemple. Reperul de un medic legist/100.000 locuitori nu reprezintă un maxim ideal ci reprezintă un minimum minimorum aflat la limita funcţionalităţi sistemului medico-legal. În situaţia cand există un singur medic legist încadrat într-un serviciu judeţean de medicină legală este iluzoriu să se vorbească de calitatea şi celeritatea activităţii judiciare”, se arată în asupra activităţii reţelei de medicină legală în 2011.
Situaţiile realizate de cadrele de la SML Vrancea arată că în 2011 au fost realizate 302 autopsii, în cazul a 172 morţi violente şi 130 morţi neviolente. Pe raza de competenţă au fost 61 de loviri cu/de corp dur, 34 de spanzuraţi, 10 de persoane înecate, 24 intoxicaţii, patru loviri cu corp tăietor/înţepător, nouă compresii toraco-abdominale, opt alte forme de asfixie, trei persoane electrocutate, etc.

Şi-au pus ştreangul de gat

Numărul sinuciderilor rămane destul de ridicat în Vrancea, iar metoda aleasă de cele mai multe dintre persoane este spanzurarea. Aşa se face că anul trecut, pe mana medicilor legişti au ajuns 44 de persoane care şi-au luat viaţa din diferite motive. Cei mai mulţi, 34 de numărul, au ales metoda spanzurării. Au mai fost însă şi persoane care s-au intoxicat, înecat etc. “Cele mai frecvent folosite modalităţi de sinucidere au fost în ordinea descrescătoare a frecvenţei: spanzurare 79%, intoxicaţie voluntară 7%, precipitare 5%.O constatare clasică şi valabilă pe toate meridianele o reprezintă preponderenţa sinuciderilor în cadrul sexului masculin (81% din cazuri). Analizand distribuţia geografică a raportului bărbaţi/femei în cazul sinuciderilor observăm variaţii între limite foarte mari ale acestui raport”, se mai arată în raport. În cazul morţilor neviolente, cele mai multe persoane au decedat din cauza afecţiunilor cardiace şi vasculare, 65 de cazuri. Persoanele în cauză au făcut infarct miocardic, cardiomiopatii, ateroscleroză coronariană, etc. Au mai fost decese cauzate şi de probleme respiratorii, 22 de cazuri, digestive, 22 de cazuri, endocrine, etc. (Raluca MANOLACHE) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.