Social

Medicii nu sînt plătiţi pentru tratarea urgenţelor în cazul pacienţilor externi

Raluca Manolache
1 mar 2012 1513 vizualizări
Medicii au constatat că nu pot fi plătiţi dacă acordă asistenţă medicală de urgenţă persoanelor care nu se află înscrise pe listele lor

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), contestat de medici. După ce, în Vrancea, acest program informatic a înviat morţii, a “ucis” persoane asigurate la sănătate, a transformat copiii în pensionari sau pensionarii în studenţi, medicii de familie au mai constatat că nu pot fi plătiţi dacă acordă asistenţă medicală de urgenţă persoanelor care nu se află înscrise pe listele proprii. Dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, a constatat că aceste servicii nu sînt acceptate în SIUI chiar dacă contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de sănătate prevede că medicii de familie trebuie să acorde asistenţă medicală de urgenţă. “Iată că SIUI interzice acordarea de servicii de urgenţă pacienţilor neînscrişi pe lista proprie(indiferent dacă sînt sau nu asiguraţi) sau impune efectuarea gratis a acestor servicii !!!! CNASS susţine că «contractează şi plăteşte servicii medicale».....Prin CoCa orice cabinet este obligat să nu refuze acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Altfel spus asistenţa medicală în caz de urgenţă este obligatorie, pentru orice cetăţean, asigurat sau nu, aceasta nu este punctată şi implicit nu este plătită cabinetelor medicilor de familie, pentru că aşa a hotărît Casa Naţională prin filtrele cerute şi introduse de către SIUI (indiferent dacă pacientul este asigurat sau nu)! Asistenţa medicală de urgenţă este legal gratuită doar la UPU, unde absolut întreaga activitate este finanţată de la buget, precum şi la Salvare sau SMURD unde este plătită orice deplasare, intervenţie! În concluzie un pacient aflat într-o situaţie de urgenţă medicală se va adresa doar la cabinetul medicului de familie la care este înscris, dacă are program cabinetul în acel moment sau serviciilor specializate de urgenţă plătite de la buget”, a precizat dr. Grigore Hanţă. Acest sistem informatic a fost implementat în Vrancea din 2007 şi ar avea rolul de a centraliza activitatea operatorilor din sistemul de sănătate. Un raport al Curţii de Conturi a arătat că SIUI a fost prost conceput şi executat. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.