Social

Rujeola se extinde! Boala a izbucnit în comunităţile de romi

Raluca Manolache
30 ian 2012 1010 vizualizări
Copiii de etnie romă, diagnosticaţi cu această boală, nu erau vaccinaţi u medicii de la DSP supraveghează comunităţile de unde provin copiii bolnavi

Rujeola se extinde în judeţ! Medicii epidemiologi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea sînt în alertă după ce, odată cu începutul acestui an, a început să crească şi numărul cazurilor de rujeolă. Boala s-a declanşat în cele mai multe situaţii în comunităţile de romi cu copii nevaccinaţi. Astfel, 23 de copii au ajuns în acest an pe mîna medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani pentru că au fost suspectaţi de îmbolnăvirea cu rujeolă. Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat deja diagnosticul de rujeolă în cazul a şase copii, iar în alte trei cazuri s-a confirmat infecţia cu rubeolă. DSP aşteaptă acum confirmarea bolii şi în celelalte 14 suspiciuni. Copiii de etnie romă, care nu erau vaccinaţi împotriva acestei afecţiuni, au fost internaţi în secţia de contagioase a Spitalului din Focşani după ce au avut febră, tuse şi s-au trezit pe corp cu bubiţe roşii, dar nu au fost cazuri grave. Medicii de la DSP supraveghează comunitatea din punct de vedere epidemiologic, dar foarte multe persoane nu au dorit să se vaccineze. „Majoritatea nu au medic de familie şi chiar dacă au, colaborarea este foarte grea. Nu vor să se vaccineze. Incidenţa a crescut şi probabil toţi romii nevaccinaţi se vor îmbolnăvi”, a precizat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP. Medicii atrag atenţia că rujeola poate fi foarte periculoasă mai ales în cazul sugarilor. Rujeola este o boală infecţioasă transmisibilă, determinată de virusul rujeolic, caracterizată clinic prin febră, inflamaţii ale pielii, căilor respiratorii şi tractului digestiv, precum şi prin pete caracteristice la exterior. Tratamentul bolii este simptomatic şi de susţinere şi izolarea se recomandă de la primele semne de boală pînă la 6 zile după apariţia erupţiei. Modul cel mai eficace de a preveni rujeola este vaccinarea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.