Social

S-au extins categoriile de salariaţi care trebuie să participe la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II).

Raluca Manolache
2 dec 2011 2058 vizualizări
Dacă nu vor alege un fond de pensii pînă în iunie 2012, aceştia vor fi repartizaţi aleatoriu u 105 pensionari militari din judeţul nostru se judecă la Galaţi după recalcularea pensiilor realizată de Ministerul Apărării Naţionale

A fost în acest sens adoptat un act normativ în care se menţionează că militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul de apărare şi al administraţiei penitenciarelor sînt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în maximum şapte luni. Noile dispoziţii nu se aplică, însă, persoanelor a căror identitate constituie informaţie clasificată, cum ar fi cei care lucrează în serviciile de informaţii. „S-a creat cadrul legal de integrare în sistemul unitar de pensii publice a persoanelor aparţinînd sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, (cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale), în scopul stabilirii aceloraşi obligaţii şi drepturi pentru toţi asiguraţii sistemului de pensii publice (Principiul egalităţii de tratament între toţi participanţii la sistemul public de pensii) printre care şi obligaţia de a adera la sistemul fondurilor de pensii administrate privat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat”, se arată în ordonanţa publicată săptămîna trecută în Monitorul Oficial. Dacă nu vor alege un fond de pensii din Pilonul II pînă în iunie 2012, aceştia vor fi repartizaţi aleatoriu de către instituţia de evidenţă. Potrivit Legii nr.411/2004, angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vîrsta pînă în 35 de ani sînt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, iar cei cu vîrsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot opta pentru un astfel de fond de pensii. La nivelul judeţului nostru peste 2.500 de militari, poliţiştii şi fiuncţionari publici cu statut special ar trebui să adere la un fond de pensii privat. Celelalte categorii de salariaţi cotizează deja de cîţiva ani la fondurile private de pensii. Numărul participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii se ridică la circa 5,7 milioane de persoane la nivel naţional, iar activele nete au depăşit 6,4 miliarde de lei. Guvernanţii speră ca prin aceste fonduri alternative să reducă presiunea asupra bugetului de asigurări sociale, mai ales în condiţiile crizei economice actuale. După cum se ştie, pensiile militarilor au făcut obiectul mai multor procese după recalcularea realizată de Ministerul Apărării Naţionale. 105 pensionari militari din judeţul nostru au decis să se judece pentru anularea deciziilor de recalculare a pensiilor, care le-au redus practic veniturile. Dosarele foştilor militari, care fac parte din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) filiala Focşani, se află la Curtea de Apel Galaţi după ce instanţa din Vrancea a respins cererea acestora. O parte din cererile foştilor militari au fost însă respinse şi la Curtea de Apel Galaţi, însă foştii militari ameninţă că vor ajunge pînă la CEDO. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.