Social

Şcoliţi prin proiecte sociale ale statului:12 şomeri vrînceni au devenit peste noapte patroni

Sorin Tudose
9 nov 2011 1053 vizualizări
ANOFM transmite că 12 vrînceni au devenit din şomeri patroni

Judeţul nostru se regăseşte încă într-un top, de data aceasta pozitiv, făcut de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). O mulţime de angajaţi stresaţi de şefii tot timpul nemulţumiţi, de eventualitatea unei concedieri ori a tăierii salariului, şi-au propus să demareze o afacere pe cont propriu. Circa 5.300 de şomeri au intrat în cursul acestui an în programele gratuite de consultanţă şi asistenţă oferite de stat pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri, însă doar 2% dintre aceştia au găsit resurse pentru începerea efectivă a unei afaceri personale. Ce-i drept, numărul celor 111 de ex-şomeri, actuali patroni din toată ţara, nu pare foarte mare, dar dacă ne gîndim că 12 dintre aceştia sînt din Vrancea, tot este un lucru de bun augur. În mod evident, cei mai mulţi oameni care au dat statutul de şomer pe cel de patron sînt din Bucureşti, 23 la număr. Pe locul 2 se află Harghita cu 14 patroni care pînă mai ieri erau şomeri, iar pe locul 3 se află Suceava cu 13 administratori de diferite activităţi comerciale. Vrancea, aşa cum spuneam mai sus, cu 12 patroni proveniţi din rîndul şomerilor ocupă un onorant loc 4. Cei mai mulţi dintre aceşti patroni provin din mediul urban.

Rata şomajului în judeţ, aproape egală cu cea naţională

Potrivit unei statistici a ANOFM, la finele lunii octombrie erau 8.179 de şomeri în Vrancea, din care 3.645 femei. Mai bine de 6.000 de persoane din numărul total de şomeri nu sînt indemnizate, asta însemînd că nu primesc nici un sprijin din partea statului. Rata şomajului în judeţul nostru era la finele lui octombrie de 4,84%, în timp ce rata şomajului pe ţară era de 4,81%. Mai bine ca Vrancea în ceea ce priveşte rata şomajului stau 15 judeţe, din care cel mai mic şomaj este înregistrat în Ilfov, sub 1,7%. Cea mai mare rată se înregistrează în Mehedinţi, cu o valoare aproape dublă faţă de noi, de 9,37%. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Catalin, acum 4550 zile, 23 ore, 37 minute, 41 secunde
Ei sunt presupun acei oameni norocosi, ce au invatat si evident au reusit sa faca rost de resursele necesare demararii unei afaceri proprii, dar sa ne gandim totusi, ca marea majoritatea nu au resurse citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.