Social

Raed Arafat a inaugurat dispeceratul unic 112 din Vrancea

Raluca Manolache
7 sep 2011 2371 vizualizări
Prin acest proiect se doreşte unificarea dispeceratelor ISU, SMURD, Ambulanţă u echipajele de la ambulanţă vor fi înştiinţate despre urgenţe prin intermediul staţiilor de emisie recepţie sau prin telefon mobil u şi SMURD s-ar putea extinde la Vidra şi Panciu

Ieri s-a tăiat panglica inaugurală a dispeceratului unic din Vrancea! Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a fost prezent ieri la Focşani unde a inaugurat dispeceratul unic 112 pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) şi Serviciul de Ambulanţă (SAJ). Este vorba despre un proiect pilot, împlementat şi la noi în judeţ, prin care se doreşte unificarea apelurilor de urgenţă astfel încît să se reducă timpul de reacţie în cazul intervenţiilor, dar şi pentru o mai bună colaborare între instituţiile implicate în operaţiuni de salvare. Noul dispecerat a fost inaugurat în prezenţa prefectului Ion Oprea, dar şi ai reprezentanţilor instituţiilor implicate în proiect. Nu au lipsit nici paramedicii care întregesc echipajele SMURD şi nici dr. Dana Mariana Dincă, şefa UPU de la Spitalul Judeţean, care coordonează activitatea SMURD. „Cred că este un cîştig pentru judeţ, prin ceea ce înseamnă o eficientizare a activităţii atît datorită faptului că putem să utilizăm mult mai judicios logistica forţelor de intervenţie, iar pe de altă parte putem să spunem că şi timpii de reacţie vor fi diferiţi. Sper să fie o reuşită mai ales că pe partea Moldovei sîntem singurul judeţ care a implementat pînă la această oră dispeceratul unic integrat”, a precizat prefectul Ion Oprea, care a adăugat că Romania va trebui să reducă pînă în 2014 timpul de reacţie la intervenţii, la 8 minute pentru mediul urban de la momentul primirii apelului şi 12 minute în rural. Acesta este şi principalul motiv pentru care s-a dorit mutarea dispeceratului de la Ambulanţă, la ISU.


Celulare pe toate salvările


Începînd de astăzi, echipajele de la ambulanţă vor fi înştiinţate despre urgenţe prin intermediul staţiilor de emisie recepţie sau prin telefon mobil pentru că toate autosanitarele sînt dotate cu celulare. „Este al cincilea dispecerat pe care îl integrăm între ISU şi SAJ. Rezultatele au fost foarte bune şi pînă acum toate rezultatele transmise de dispecerate şi de colegii de la ISU, şi Ambulanţă arată o îmbunătăţire a activităţii şi a răspunsului la urgenţă, şi o mai bună coordonare între servicii. Aşteptăm şi de aici rapoartele după ce se vor obişnui şi o să înceapă să lucreze la capacitatea maximă”, a spus şi medicul Raed Arafat, iniţiatorul SMURD în Romania. Se va pune accent şi pe colaborarea între cele două instituţii deoarece pe viitor se doreşte realizarea unor astfel de dispecerate integrate în toate judeţele. „Unul dintre punctele slabe era dispecerizarea, într-un loc era ambulanţa, într-un loc este ISU, la distanţă, nu discută între ei, pe cînd acum, prin această formulă, discuţia pentru intervenţie va fi altfel, deciziile vor fi luate împreună, mult mai rapid şi poate mult mai corect şi eficient”, a mai spus subsecretarul de stat Raed Arafat.


SMURD la Vidra şi Panciu


Şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) s-ar putea extinde în Vrancea. Prefectul Ion Oprea i-a transmis această rugăminte subsecretarului de stat Arafat. „La nivel de judeţ vrem să mai avem încă două puncte suplimentare SMURD, respectiv la Vidra şi Panciu. Cred că domnul doctor o să răspundă prompt solicitării noastre”, a spus Oprea. De partea cealaltă, Raed Arafat a spus că anul acesta SMURD şi Ambulanţa ar urma să primească autospeciale. „Au fost finalizate contractele pentru noile ambulanţe care sosesc anul acesta şi la SAJ şi la ISU. Maşini se vor primi cu siguranţă de către judeţele care au puncte de implementat pentru SMURD, pe lîngă ce vor primi SAJ”, a menţionat Raed Arafat. Acesta a fost prezent în luna februarie 2010 în Vrancea cînd s-a inaugurat SMURD. Populaţia din judeţ este deservită la ora actuală de două ambulanţe SMURD. (Raluca MANOLACHE)
 

 




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ISTI, acum 4613 zile, 13 ore, 27 minute, 31 secunde
cred ca ai dreptate....majoritatea de acolo nu stiu mai nimic despre medicina in general ,dar....mai trebuiau niste locuri de munca create!
ionella, acum 4613 zile, 19 ore, 43 minute, 19 secunde
ar trebui sa se termine odata cu intoxicarea acestui popor cu smurdul ! de unde si pana unde fac pompierii resuscitare ? de unde pompierii acorda asistenta medicala ? ar tebui sa aiba alte preocupari citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.