Social

Nou-nascutii din Vrancea, testati pentru boli genetice

Raluca Manolache
20 iul 2011 1292 vizualizări
Peste 1.500 de bebelusi din Vrancea au fost supusi unor analize pentru depistarea a doua afectiuni care pot duce la retardul mintal la copii in cazul in care nu sint tratate la timp.

Testarile pentru depistarea afectiunilor fenilcetonuria si hipotiroidia congenitala se fac in toate maternitatile in cadrul unui program derulat de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea ce a demarat in decembrie 2010. "Au fost testati toti copiii care s-au nascut la Focsani, Adjud, Panciu si Vidra. Probele au fost trimise la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului Bucuresti si nu s-a confirmat nici un caz. Fenilcetonuria si hipotiroidia sint afectiuni congenitale ce necesita o alimentatie speciala. Copilul diagnosticat cu aceste afectiuni nu suporta faina de griu. Daca afectiunea nu este diagnosticata in timp util poate da ulterior tulburari psihice, mintale", spune dr. Alin Lazea, consilier la DSP pe problematica mamei si copilului. Toti nou-nascutii sint supusi acestui test. Astfel, in a treia sau a patra zi de la nastere, bebelusului i se recolteaza citeva picaturi de singe din calcii. Singele este prelevat pe o banda de hirtie speciala, care apoi este trimisa la laborator. Rezultatul apare dupa aproximativ 15 zile. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.